Öğrenci Kariyeri Banner

Hayatta Kal! Sürüngen Beyin Sendromu

Hayatta Kal! Sürüngen Beyin Sendromu
İnsan beyni üç kısımdan oluşur bunlar; sürüngen, duygusal ve yeni (düşünen) beyin... peki bu bilgi ne işimize yarayacak diye bir soru oluştuysa kafanızda başlayalım. Bu yazımda sizlere sürüngen beyinden bahsedeceğim beynimizin bu kısmı hayatımızı kararlarımızı nasıl etkiliyor yediğimiz yemekten seçtiğimiz kariyer yoluna kadar bütün seçimlerimizde nasıl rol oynuyor bütün bunlara cevap bulacağız.

Aslında sürüngen beyin nefes alma, kan basıncı gibi hayati olayları kontrol eden bir kısımdır. Bunun yanında alışkanlıklarımız, rutinleşmiş davranışlarımız da bu kısım tarafından yönetilir. Bizi ilgilendiren kısımda alışkanlıklarımız ve kararlarımız mesela kariyerimizde ya da seçtiğimiz mesleğimizde sadece mantığımız veya duygularımız mı rol oynuyor? tabi ki hayır alışkanlıklarımızda bunların yanında yadsınamaz bir etkisi var bize ama bunu çok fark etmeyiz ve bunu çok sorgulamayız. Hadi bunu örneklerle daha detaylandıralım.

surungen-beyin-1

Hayatımızda bir şeyler monotonlaştığında bir şeyleri değiştirmeye başladık diyelim sonra bir korku yapmasam mı ya da acaba sonucunda bir şeyler ters gider mi diye bir anda bütün hücrelerimiz değişimi kabul etmemek için savaşmaya başlıyor. İşte bunun sebebi sürüngen beyin sendromu dediğimiz bir diğer adıyla R-kompleks sendromudur. Sürüngen Beyin sendromu bizim önceliğimizin hayatta kalmak olduğunu düşünüp kararlarımızı öyle verir. Bu da degisimin bize zarar vereceğini düşündüğü için kabullenmez.Beynin bu bölgesi akılla değil iç güdülerle yönetilir. Yani değişimin bize zarar vermeyeceğini önce kendimizin anlaması daha sonra beynin bu bölgesine yavaş yavaş kabullendirmemiz gerek. Bu yüzden hayatımıza bir şey sokacaksak ya da çıkaracaksak veya yeni bir alışkanlık edineceksek bunu yavaş yavaş  yapmamız bu bölgenin etkisiz hale gelmesini sağlar. Aslında şu an kendimize kızmamamız gerektiğini aklınıza getirmişsinizdir. Değişimin aslında bizim elimizde olmadan aksaması bizim değil iç güdülerimizle yönetilen sürüngen beynimiz. Evet asıl suçlu sürüngen beynimiz şimdi gerçeği biliyoruz bu yüzden hayatımızla ilgili karar verirken önemli bir etkenin rolü olduğunu unutmayalım ve ona göre davranalım.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yeşim Dağaynası tarafından oluşturulmuştur.

Yeşim Dağaynası

öğrenci kariyeri yazarı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.