Öğrenci Kariyeri Banner

Hafızamızı Beslemeyi Unutmamalıyız!

Hafızamızı Beslemeyi Unutmamalıyız!
İnsanların belleği hafızalarıdır. Alzheimer, modern zaman hastalığı gibi gittikçe artmaktadır. İnsanların en kolay belleklerinde tuttukları görsel bilgidir. O yüzden aslında bir yer, beynimizde, sokak ve cadde isimlerinden ziyade görüntüsü ile kalır. Sizlerle bu konudaki okumalarımdan derlediğim birkaç bilgiyi paylaşmak istedim.

1.İyi arkadaşlara sahip olun.

pinky-swear-329329_1280_790x445

Bu size paylaşma özelliğini de katacaktır. Bilgileri paylaşmak yani bir kimseye aktarmak, bunların daha kalıcı olmasını sağlayacaktır. Ayrıca, iyi bir arkadaşla paylaşacağınız güzel anlar hafızasını rahatlatacaktır.

2.Klasik müzik dinleyin.

piano-1655558_1280_790x445

Verimli bir hafızaya sahip olmak için Mozart, Beethoven gibi virtüözlerin eserlerinden faydalanmak iyi gelecektir. Ayrıca bir müzik enstrümanı çalmak, motor becerilerin gelişmesine yardımcı olabilir.

3.Hayal etmeyi ihmal etmemek.

man-2037255_1280_790x445

Hayallerimiz çocukluğumuzun ve hayatta tutunduğumuz noktaların vazgeçilmez parçalarıdır ve hayal kurmak, hafızamızı da besleyen bir gıdadır adeta.

4. Sakız çiğnemek.

girl-1101936_1280_790x445

Evet evet yanlış okumadınız sakız çiğnemek. Hazırsanız patlatın sakızları da ses gelsin bellekten. Sakız çiğnemek hafızanın performansını %25 artırmaktadır.

5.Bol bol gülümseyin.

children-82272_1280

Stresin az olduğu bir hayatta tabii ki bedenle birlikte bellek de güçlenecektir ve sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirecektir.Stresin beyin hücrelerini etkilemesini engellemek için düzenli olarak nefes egzersizi yapın. Sıkıldığınızda doğru nefes almaya dikkat edin.Derin nefes almak meditasyon etkisi yarattığından hipokampusun (beynin hafızayla ilgili bölümü) büyümesini sağlayacaktır. Bu da hafızanın güçlenmesi demek.

6.Hafızayı biraz da gerçek anlamda besleyelim.

walnuts-558488_1280_790x445

Bazı yiyecekler hafızamızı daha zinde tutar. Şöyle sıralayacak olursak: Ceviz, limon, havuç, süt ürünleri, nar, balık, yumurta, tam tahıllar… Ders çalışırken yanımıza bir kase ceviz, yatmadan önce süt ve haftada en az iki kere balık yemek belki başlangıç için iyi bir adım olacaktır.

7. Yeni bir dil öğrenin.

"Kolaydı sanki" dediğinizi duyar gibiyim; ama en azından böyle bir girişimde bulunmak hafızanızı zinde tutmanızı sağlayacaktır. Beynimizin daha işlevsel çalışmasını istiyorsak bunu yapmalıyız. Sürekli yeni şeyler öğrenmeye açık olursanız beyniniz bu yeni bilgileri hafızaya almak için kapasitesini artıracaktır, güveninin siz ona.

8.Bir taşın iki kuşu: Egzersiz

active-19413_1280_790x445

Günde en az 5 km yürümek hem kalbiniz için hem hem de beyniniz için çok önemlidir. Daha zinde bir vücut için bunu kulak arkası etmemeliyiz.

9.Gruplandırmalar ya da ilişkilendirmeler yapın.

Beynimizde bazı şeyleri kodlayarak güçlü bir hafızaya sahip olabiliriz. Mesela mevcut bildiklerinizle yeni öğrendiklerinizi benzeştirerek ilişkilendirme yapabilirsiniz.

10. Evet, son olarak, uyamak.

time-is-money-1339781_1280_790x445

Sanırım biz öğrencilerin beynini en iyi açan uykudur; ama tabii ki ölüm uykusuna yatar gibi yatmamalıyız. Ölçülü bir şekilde düzenli aralıklar içinde uyumalıyız.

Özel İçerik: Tuba Yaka

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.