Öğrenci Kariyeri Banner

Hacettepe Üniversitesinden Çarpıcı Nüfus Araştırması!

Hacettepe Üniversitesinden Çarpıcı Nüfus Araştırması!

Türkiye’nin en prestijli üniversitelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesinden Profesör Doktor İsmet Koç, Türkiye nüfusu üzerine yaptıkları araştırma sonuçlarına göre yaşlı nüfusunun 2050'de yüzde 20'lere çıkacağını iddia etti.

Türkiye’nin bugüne kadar Avrupa’ya ve ABD’ye kıyasla daha fazla genç nüfusu olduğu uzun zamandır konuşuluyordu. Şu anda da Avrupa’ya kıyasla en fazla genç nüfusa sahip ülke konumundayız ancak bu oran düşüşe geçti.

Şu anda ülkemizdeki yaşlılar, nüfusun yüzde 10’unu oluşturuyor. Hacettepe Üniversitesinden Profesör Doktor İsmet Koç’un ifadelerine göre bu oran, önümüzdeki 28 yıl içerisinde iki katına çıkacak. 

‘Türkiye, Demografik Yaşlanma Sürecinde’

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdür Profesör Doktor İsmet Koç, Türkiye’nin demografik yaşlanma sürecinde bir topluma sahip olduğunu dile getirdi. Ülkemizin 1970’li yıllarda kadın başına düşen doğum sayısının 5 olduğuna işaret eden Koç, günümüzde bu sayının 2’nin altına düştüğünü söyledi.

Koç’un söylediklerine göre kadın başına doğum oranı 2,1’in altına düştüğü zaman ülkeler, kendisini yenileyen bir nüfusa sahip olamıyor. Türkiye’de de şu an bu durum yaşanmakta. Bu da beraberinde nüfus artış hızının neredeyse sıfıra düşmesini getiriyor. Türkiye’deki doğum sayısının azalmasıyla şu anki yüzde 10’luk yaşlı nüfus, 2050 yılında ikiye katlanarak nüfusun yüzde 20’sini kapsayacak.

Koç’a göre Türkiye’deki Türk nüfusuna ait çiftlerin 1 çocuk tercihi artmakta. Süreç böyle ilerledikçe de genç nüfus oranı giderek düşmeye başlıyor. Avrupa’da da durum aynı şekilde ilerlediği için yaşlı nufüs oranı çok yüksek. 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.