Öğrenci Kariyeri Banner

Gururluyuz! Yerli Otomobil Görücüye Çıktı

Gururluyuz! Yerli Otomobil Görücüye Çıktı
Türkiye'nin günlerdir merakla beklediği yerli otomobilin tanıtımı resmi olarak bu gün yapıldı. 2'si SUV biri sedan olmak üzere 3 elektrikli model Gebze'deki Bilişim Vadisi'nde kamuoyuna gösterildi.  Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) geliştirdiği yerli otomobile yönelik ilk görüntüleri geçtiğimiz günlerde paylaşılmıştı. Ayrıca TOGG’un resmi Twitter hesabından da yerli otomobil ile alakalı çeşitli fotoğraflar ve video paylaşımı yapılmıştı. 58 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in emri ile üretilen ilk yerli otomobil olan Devrim Arabası, Eskişehir'den Gebze'ye getirildi. 58 yıl sonra yine bir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yerli otomobil bugün tanıtıldı.

İlk Açıklama

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş yerli otomobil hakkında bu gün Gebze’de şunları söyledi: "Türkiye’nin özlemini gidermek amacıyla çıktığımız yolda hayallerimizi ileri taşımak üzere otomobilden daha fazlasını yapmak üzere söz verdik, önce kendimize sonra sizlere. Bugün sizlere geldiğimiz noktayı anlatmak, otomobilimizi tanıtmak ve otomobilden daha fazlasını ifade etmek istiyoruz.

Artık nesnelerin internetiyle bağlantılı otomobiller, otomobilin kendisinin internetli olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Şehirlerimiz, evlerimiz, fabrikalarımız akıllandıkça otomobillerimiz bir yaşam alanına, her birinin iç içe girdiği bir alana dönüşüyoruz. Bu nedenle biz diyoruz ki, doğru zamanda yola çıktık. Bize soruldu geç kalmadınız mı?

Artık eskiden olduğu gibi büyükler değil, çevik olan, yaratıcı olan, işbirlikçi olan ve kullanıcıyı faaliyetlerin merkezine koyan şirketler, organizasyonlar başarılı olabiliyor. Dünyanın en iyilerini Türkiye’de bulduğumuzda, yoksa yurt dışından bularak beraber çalışıyoruz. Peki, etrafımızda oluşturmaya çalıştığımız kimlerdir diye değinmek istiyorum. Biz aylardır Türkiye’deki yan sanayi ve tedarikçilerle beraber başlıyoruz. Peki, otomobili yaptık, şarj altyapısı ne durumda? Bu konuda bakanlıklarımızla ortak çalışıyoruz. 2022 yılında şarj altyapı ünitelerinin çözüleceğine inanıyoruz.

3_790x44 (2)

Marka isimlendirmesini önümüzdeki senelerde yapacağız. Ürünümüze baktığımızda 200 beygir ve 400 beygir iki alternatif olacak. 500 km menzil ve hızlı şarj ile 30 dakikanın altında şarj imkânı sağlıyoruz. Akıllı bağlantı, internet üzerinden güncelleme; otomobilimizde standart olarak sunulacak. Otonom seviyesine hazır bir teknolojiyle yola çıkıyoruz. En çok önemsediğimiz konulardan birisi sürüş güvenliği. Her türlü ön görüleri düşünerek ve ürün geliştirme sürecini kısaltacak şekilde ilerliyoruz. Aracın holografik asistanı var.”

Teknik Özellikleri

Yerli otomobil gelişmiş batarya yönetim sistemlerinin bulunduğu uzun ömürlü bir bataryaya sahip. Bununla birlikte 200 beygir güç ile 7.6 saniye, 400 beygir güç ile 4.8 saniye altında 0-100 km/s hızlanma kapasitesi bulunuyor. Sürekli merkeze bağlı olacak ve sistem güncellemeleri sürücünün bile haberi olmadan şekilde giderilecek. Ayrıca bir kaza anında ya da bakım ve parça değişimi gerektiren arıza durumlarında ise sistem, direkt olarak bakım merkezi ile iletişime geçecek.

Yerli otomobil otonom sürüş teknolojisine sahip olacak. Aracın önüne engel çıktığı zaman otomobil kendiliğinden durup kalkabilecek. Sürücü ister ise normal seyir halinde direksiyonu bırakabilecek. Bunlara ek olarak yerli otomobilde Holografik Asistan teknolojisi de geliştirildi. Bu teknolojiyle yol detayları, tümsekler, engebeler sürücüye direkt olarak iletilebilecek. Sürücü yola bakarken aynı zamanda bu uyarıları da görebilecek. Holografik Asistan teknolojisi bilindiği kadarıyla dünyada ilk kez kullanılıyor.

3_790x44 (1)

26 Aralık 2019 tarihinde yayımlanan ve 1945 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'na göre yerli otomobilin yatırım yerinin Bursa ili, başlangıç tarihinin 30 Ekim 2019 ve yatırım süresinin başlangıç tarihinden itibaren 13 yıl, yatırım konusunun ise elektrikli otomobil üretimi olduğu açıklandı. Öngörülen toplam yatırım tutarının 22 milyar TL olduğu belirtildi. Elektrikli otomobil üretiminde 5 ayrı model olacağı ve planlanan yıllık üretim kapasitenin 175 bin adet olacağı da Karar'da yer aldı. Ayrıca, sıfırdan kurulacak üretim tesisinde 4 bin 323 kişinin çalışacağı ve 300 nitelikli personelin yer alacağı belirtildi. 1945 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'na göre diğer önemli başlıklar ise şöyle:

  • Gümrük vergisi muafiyeti,

  • Vergi indirimi (vergi indirim oranı yüzde 100, yatırıma katkı oranı yüzde 100, yatırım katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı yüzde 100),

  • Sigorta primi işveren hissesi desteği (azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl),

  • Gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl),

  • Nitelikli personel desteği (azami 360 milyon TL),

  • Faiz ve/veya kar payı desteği (gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 13'ünü ve ödenen faiz ve/veya kar payının yüzde 80'ini geçmemek kaydıyla, her bir kredinin kullanım tarihinden itibaren 10 yıl),

  • Yatırım yeri tahsisi,

  • Alım garantisi.


Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.