Öğrenci Kariyeri Banner

Google Çalışanı Dünya Pi Sayısı Rekorunu Kırdı

Google Çalışanı Dünya Pi Sayısı Rekorunu Kırdı
Google çalışanı dünya pi sayısı rekorunu kırdı. Emma Haruka Iwao adlı çalışan pi sayısının 31,4 trilyon basamaklı halini hesaplamayı başardı. 

Iwao, Pi sayısının 3,14 olarak ifade edilen ve sonsuza kadar süren alt hanelerini Google'ın bulut hesaplama sistemleri sayesinde buldu.  Google 14 Mart'ta kutlanan Dünya Pi Günü'nde blog yazısında, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girdiğini duyurdu.

Pi sayısı bir dairenin çevresinin, çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel bir sayıdır.  Bu durum sayının alt basamaklarının hesaplanmasının oldukça zor olduğunu gösteriyor. Çünkü alt basamaklarda rakamlar arası bir mantık çizgisi bulunmuyor.  Pi sayısı çokça alanda bize kolaylık sağlıyor. Mühendislik, fizik ve uzay araştırmaları  alanında yapılan hesaplamalarda kullanılıyor.  Ayrıca silindirlerden dalga boylarına kadar birçok olguların formüllerini çözümlüyor.

BBC'ye röportaj veren pi sayısı rekortmeni Iwao, çocukluğumdan beri pi sayısını etkileyici bulduğunu söyledi ve "Hâlâ şaşkınlık içindeyim. Dünya rekorunu kırmak kolay olmadı" sözünüde ekledi. Dünya rekoru için pi hesaplaması için 170 terabyte veri kullanıldı. Bu büyük oran, 34 milyon şarkı dosyasının büyüklük oranına eşit.  Tüm hesaplamalar 121 gün içersinde gerçekleşti.  Iwou'nun sonraki hedefi ise bu rekoru geliştirmek.  Emma Haruka Iwao, "Pi'nin sonu yok. Yeni alt basamakları bulmayı çok isterim" dedi.

images (1)_790x445

Nasa uzmanları pi sayısının hangi hesaplamalarda kullanıldıklarını listesinde daha önce sıralayarak yayınlamışlardı. Bu listede olan maddeler şöyleydi:

■Mars'a gönderilecek uzay araçlarının inişi için kullanılacak paraşütlerin boyutu

■Bir gezegenin yüzeyinin hepsini görüntülemek için kaç dikdörtgen kameranın gerekeceği

■Uzay araçlarının gezegenlerin yörüngesine girdiklerinde ne zaman fren sistemlerinin devreye sokulacağının hesaplanması

Matematikçi Matt Parker, "Pi sayısı sadece dairelerle ilgili hesaplamalar konusunda faydalı değil. Pi sayısı olmadan modern matematik, fizik ya da mühendislik hesaplamaları yapılamazdı" diyor.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.