Öğrenci Kariyeri Banner

Gönüllü Ol! Zorlukları Birlikte Aşalım...

Gönüllü Ol! Zorlukları Birlikte Aşalım...
Toplumsal sorumluluk önemli bir duygu. Küçük yaşlarda bu bilinci kazanan çocuk, büyüdüğünde zorluklar karşısında nasıl davranması gerektiğini biliyor. İşine ve mesleğine önem verip saygı gösterirken, onu en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Böylece başarıyı da yakalıyor.

Sosyal sorumluluk ve gönüllülük duygusu çocuk gelişiminde önemli yer tutuluyor. Çünkü bunu kazanan gençler, öncelikle kendi işine ve mesleğine önem verip saygı gösterirken, onu en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Bu da ona başarıyı getiriyor. Özgüveni artarken, takım ruhu kazanıyor. Hepsinden önemlisi, insanların ihtiyaçlarına göre karşısındakine yardımcı olmayı ve karşılık beklemeden sevmeyi biliyor. Marmara Üniversitesi'nde 'Topluma Hizmet Uygulamaları' dersi veren gönüllülük eğitmeni, yazar İnal Aydınoğlu'na göre en büyük sorumlulukta; insanların birbirini sevmesi. Aydınoğlu, bu duyguların çocuk ve gençlere kazandırılması için yapılabilecekleri, ailelere düşen sorumluluğu şöyle anlatıyor: İnsanlar toplu yaşar. Bunun kuralları, yöntemleri, yasaları olduğu gibi insanların da birbirlerine karşı sorumlulukları var. En büyük sorumluluk ise birbirlerini sevmeleri. Sevgi, hedefe ulaşabilmesi için mutlaka hizmete dönüşmeli. Bir insanın gönlünü, sevgisini, bilgi, birikim ve deneyimlerini, maddi-manevi olanaklarını, hiçbir karşılık beklemeden canlı-cansız tüm varlıklar için kullanması, istekli ve niyetli olması bu yolda hizmet için çaba sarf etmesi, gönüllülük olur.

BELLİ BİR YAŞ GRUBU YOK

Gönüllülük çalışmalarını belli bir yaş grubuyla sınırlamamak gerekiyor. Bir çocuk hangi yaşta olursa olsun, mutlaka bir sosyal sorumluluk projesinde yer almalı. Bu duygu çocuğa, aileden kazandırılarak, yaşamın tümüne yansıtılmalı. Eğitimin her kademesinde gönüllülüğün insanlık görevi olduğu öğrencilere öğretilmeli. Ayrıca diğer insanlara gönüllü olarak hizmet etmenin, kendi yaşamına, sağlığına, huzuruna, mutluluğuna ve sevincine neler kattığı anlatılmalı. Öğrenci, toplumun bir parçası olduğu bilincine kavuşmalı. Onsuz bireysel mutluluk yollarına ulaşamayacağını anlamalı. Bunun için üstlenmesi gereken görevleri bilmeli. Nasıl ki fizik, kimya gibi dersler laboratuvara girmeden öğrenilmezse; toplumsal sorumluluk da hayata katılmadan, sorumlulukları bizzat üstlenmeden bilinemez.

Endüstri devriminin yarattığı büyük üretim; pazarlamayı, yeni ihtiyaçlar yaratmayı geliştirdi. İnsanlar her gün dünyasal değerlere daha çok odaklanma, pay alma ve kazanma telaşına girdi. İnsanın dünyayla ilişkisi beş duyunun olanakları ve istekleriyle sınırlandı. Oysa bir de sevgi, şefkat, merhamet, hak, hukuk, adalet gibi ruhsal değerler var. Gönüllülük bu duyguları insana ulaştırır.

Önce aile ve öğretmenler toplumsal sorumluluk bilincine ulaşmalı ve böyle yaşamalı. Böylece gençlere yaşamlarıyla örnek olabilirler. Çocuğa kendi istek ve çıkarları kadar başkalarınınkinin de önemli olduğu, canlı-cansız hiçbir varlığa zarar vermemesi ve insanlara karşı ilgili, sevgi dolu ve değerbilir olması gerektiği gösterilmeli.

ÜNİVERSİTE MÜFREDATINDA

Avrupa'da üniversitelerde 'Topluma Hizmet Uygulamaları' konulu dersler 1989'da konuldu. YÖK, 2006'da bu dersi yalnızca eğitim fakültelerinin programlarına aldı. 2012'de ise seçmeli dersler arasına girdi. Dersin ilgi görmesinin ve müfredatta yer tutabilmesinin bir yolu gönüllülüğü, sevgiyi hayatının merkezine oturtmuş öğretmenlerden geçiyor.

Toplumsal sorumluluk duygusunu kazanmak, içinde yaşadığımız çevreye ve topluma yarar sağlamak, kendimize olan inancın ve farkındalığımızın artması adına siz de bir şeyler yapmak istiyorsanız, aşağıda verilen bazı kurumlar size yardımcı olacaktır.

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR VAKFI (LÖSEV)

losev_logo

1998 yılında kurulan LÖSEV, lösemili çocuklara destek ve yardımda bulunan bir vakıftır. İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Antalya'da şubeleri bulunur. Vakfın bünyesinde 20.000 lösemili çocuk bulunmaktadır. Üyelik aidatı 20 TL olup ofislerin bulunduğu şehirlerde yaşıyorsanız bu ofislere gelip gönüllü olabilirsiniz! Kurumunuzun ya da üniversitenizin temsilcisi olabilir yahut organizasyonlarda görev alıp tercümanlık ya da öğretmenlik desteği verebilirsiniz. Aynı şekilde geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında etkinliklere katılabilir, yurt dışı temsilciliklerine yapılan gezilere katılabilirsiniz.

TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI (TEGV)

tegv

TEGV, devlet tarafından verilen eğitime katkıda bulunmak amacıyla 1995 yılında İstanbul'da kurulmuş eğitim vakfıdır. Eğitim gönüllülerinde gönüllü olmak istiyorsanız 18 yaşını bitirmiş, en az lise mezunu, vakfın vizyon ve misyonunu benimsemiş ve somut katkılar bulunabilecek kişiliğe sahip olmak gerekiyor.

TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ (TOG)

TOGG-LOGO15

 

TOG, gençleri sosyal sorumluluk projelerine katılımını sağlayarak kendilerini geliştirmelerini amaçlayan ve insan hakları, eğitim gibi konularda çalışmalar yürüten, 2002'de kurulmuş bir vakıftır. Ankara, İzmir ve Diyarbakır'da koordinasyon merkezleri mevcut. TOG, gönüllü olarak çalışmak isteyenleri ağırlıyor!

TÜRKİYE EROZYONLA MÜCADELE, AĞAÇLANDIRMA VE DOĞAL VARLIKLARI KORUMA VAKFI (TEMA)

TEMA, 1992 yılında kurulmuş çevresi bir vakıftır. Temel amaçları arasında Türkiye'nin geleceğinde tehlike barındıran erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve çölleşme tehlikesine karşı doğanın korunması yer alır. Özellikle Bir Milyon Fidan Kampanyası ve Meşe Projesi ile tanıdığımız TEMA vakfı, her yaştan gönüllüyü kabul eder. TEMA'ya destek ver, geleceğine sahip çık!

tema-vakfi-nedir-calismalari-ilkeleri-ve-projeleri-1842

TÜRKİYE EĞİTİM VAKFI (TEV)

tev

TEV, Vehbi Koç'un önderliğinde eğitime gönül vermiş 205 hayırsever tarafından 1967 yılında kurulmuştur. Yurt içinde Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlı, başarılı fakat maddi desteğe ihtiyacı olan teknik ve endüstri meslek lisesi, meslek yüksekokulu, yüksekokul seviyelerinde eğitim gören öğrencilerine destekte bulunmayı hedeflemektedir. Kaynak geliştirme gönüllüsü, bağışçı ve vasiyet gönüllüsü, bursiyer seçme gönüllüsü, ofis gönüllüsü, proje ve iletişim görevlisi, eğitim gönüllüsü gibi pozisyonlarda gönüllü olarak çalışmak isterseniz TEV'in websitesine bakabilirsiniz.

GREENPEACE TÜRKİYE

Greenpeace, çevreyi korumak ve barışı desteklemek için faliyet gösteren bağımsız küresel bir örğüttür. 40'tan fazla ülkede şubesi bulunmakla beraber Türkiye'de temsilciliği vardır. Temel amacı, yeşili korumak ve nükleere karşı savaşmaktır. Özellikle yurtdışı bağlantıları olan böylesi küresel bir toplumun bir parçası olmak istiyorsanız, hemen websitesine bir göz atın!

greenpeace_yirca_kazandi_h11413_b3e0c_720x297

Kaynak

 

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.