Aşık Veysel olarak bilinen asıl adı “Veysel Şatıroğlu” olan usta ozan, 25 Ekim 1894 yılında Sivas’ta dünyaya geldi. O yılların vebası olan çiçek hastalığı yüzünden iki kız kardeşini kaybeden sanatçı, 7 yaşında aynı hastalıktan tek gözünü kaybetmiştir. Ardından vahim bir kaza sonrasında diğer gözünü de kaybederek, tamamen görmemeye başlamıştır. Oğlunun gözleri görmediği için arkadaşları ile oynayamayıp yalnız kaldığını gören Ahmet Bey, oyalanması için oğluna bağlama almıştır.
İşte böyle başlıyor hayatı, herkesin karanlıklar içinde olduğunu düşünürken kendi gönül ışığıyla yolunu aydınlatan Aşık Veysel’in.
Eserlerinde sade bir üslup kullanan, gönüllerimizde taht kuran Aşık Veysel bizleri türkülerini her dinleyişimizde farklı alemlere götürüyor. Umudu inançla birleştirirken bir yandan kara kara düşündürüyor.
Türk Halk Müziği tarihinin gelmiş geçmiş en iyi halk sanatçılarından olan Aşık Veysel’in birbirinden güzel unutulmayacak sözleri:
Şu geniş dünyaya sığmayan gönül, şimdi bir odaya kapandı kaldı.
Ala gözlü benli dilber. Bir gün gelsen bize doğru. Seni sevdim can u dilden. Çekme kendini naza doğru. Ne pervam var ne de perdem. Sanma beni hali bir dem. Söyler seni teller her dem. Kulak versen saza doğru.
Dünya geniş idi şimdi daraldı. Çıkıp gideceğin yer belli değil. Yetmiş altı yıldır alır satarım. Bakmadım deftere kar belli değil.
Ben giderim sazım sen kal dünyada. Gizli sözlerime sırlarımı aşikar etme. Lal olsun dillerin söyleme ya da. Garip bülbül gibi ah u zarar etme.
Ne çok insan kapılmış bencillik hastalığına, insanı yalnızca insan olmaktan sevememek düşkünlüğüne, birbirlerine yukarıdan bakmaya, hor görmeye. Bugün bir kez daha hatırlayalım eşitliği, bir kez daha iyilikle dolduralım dünyamızı.
Ve Aşık Veysel’in insanı derinden etkileyen bir diğer eşsiz sözü işte tam da arınmamız gereken duyguları açıklar nitelikte:
Beni hor görme kardeşim.
Sen altınsan ben tunç muyum?
Aynı vardan var olmuşuz
Sen gümüşsün ben sac mıyım?
Ne var ise sende bende.
Aynı varlık her bedende,
Yarın mezara girende,
Sen toksun da
ben aç mıyım?
Aşık Veysel belki de Türkiye’de hemen hemen herkesin sevdiği eşsiz bir ozan ve bugün de dünya arama motoru devi Google Aşık Veysel’in doğum gününü unutmadı. Doğum gününe özel onun için Doodle hazırladı. Aşık Veysel Doodle ile 123. yaş gününde de anıldı.
Aşık Veysel ne demekti, sevgiydi, mücadeleydi, doğaya, tabiata ve insanlara aşık olabilme becerisiydi, cömertlikti, maneviyatın ne kadar önemli olduğunu insanlara göstermekti. Eğer bütün dünyadaki insanlar Aşık Veysel kadar iyi olabilseydi dünyada kötülük kalmazdı değil mi? Sevmeyi, sevebilmeyi ve cömertliği hiçbir zaman unutmamak dileğiyle…
Ben giderim adım kalır Dostlar beni hatırlasın.
Özgün İçerik: İrem Önen, Uğur Can Dilsiz