Öğrenci Kariyeri Banner

Gerilla Pazarlama Tekniği İle İlginç Reklamlar!

Gerilla Pazarlama Tekniği İle İlginç Reklamlar!
Gerilla pazarlama, 1960’lı yıllarda ortaya çıktığından beri gün geçtikçe daha çok rağbet gören ve değeri gittikçe artan bir pazarlama yöntemidir. Kısaca reklamı yapılmak istenen ürün veya kurumun geleneksel yöntemlere göre çok daha ucuz ve yaratıcı yollarla amacına ulaşması olarak tanımlanabilir. Yani iki ana özelliği; beklenmedik ve düşük maliyetli olmasıdır.

Gerilla Pazarlama; ilk defa Jay Conrad Levinson 1984 yılında yazdığı bir pazarlama kitabının adıyla ortaya çıkmıştır.

1980’lerde ortaya çıkan bu kavramın ortaya çıkışını Levinson şöyle anlatıyor:

‘’1980’lerin ortasında kısıtlı bütçesi olan insanlar için bir pazarlama kitabı yoktu. Üniversitede ders verirken soru sordular ve ben onlara konuyla ilgili kaynak bulacağıma söz verdim. Kütüphaneye gittim yoktu, başka kütüphanelere baktım yoktu. Diğer üniversitelere ve kütüphanelere baktım yine yoktu. Araştırmalarım sonunda bu konuda hiçbir kaynak bulamadım. Ama bir kere söz vermiştim. Sonra oturdum öğrencilerim için bir liste yaptım az parası olan işletmeler neler yapabilir diye ve 57 maddelik bir liste çıkarttım. Böylece gerilla pazarlamanın temeli atılmış oldu.’’

Markaların yaratıcılıklarını özgürce ifade edebildikleri bir alan olmasından dolayı ortaya çıkan faaliyetlerde de oldukça zeki mesajlar yer alıyor. Gelin beraber bu örneklerden birkaç tanesini inceleyelim.

NESCAFE

nescafe 1_790x445

Reklam Linki

Nescafe’nin Berlin’de gerçekleştirdiği bir çalışma olan “instant connections” insanları sosyalleşmeye davet ediyor. Berlin sokaklarında karşılıklı trafik ışıklarına yerleştirilen kahve makineleri aynı anda basıldığında kahve ikramında bulunuyor. Cep telefonlarımıza bağımlı hale geldiğimiz günümüzde böyle bir proje insanlar arasında kısa da olsa bir iletişim kurmayı sağlıyor.

swissskydive1_790x445

Amerika' bir paraşüt okulunun asansörlerde hayata geçirdiği gerilla pazarlama uygulaması.

superman_790x445

2013 yılında yayınlanmış olan Superman filminin tanıtımı için yine asansörlerde uygulanan bir gerilla pazarlama daha.

saat_790x445

Bir saat markasının farkındalığını arttırmak için gerçekleştirdiği yaratıcı bir gerilla pazarlama örneği.

Özel İçerik: Rüya Şan

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.