Öğrenci Kariyeri Banner

Gençlere Vergi Muafiyeti Konusunda Gençlik ve Spor Bakanı Açıklama Yaptı!

Gençlere Vergi Muafiyeti Konusunda Gençlik ve Spor Bakanı Açıklama Yaptı!

Seçim öncesi verilen vaatlerden biri olan gençlere vergisiz telefon ve bilgisayar konusuyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak açıklama yaptı.

Temmuz ayında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimleri için önemli vaatler verilmişti. Bunlardan en önemlilerinden biri de gençlerin satın alacağı ilk akıllı telefon ve bilgisayarda bir kereye mahsus ÖTV’nin kaldırılmasıydı. Gençlerin gözü ve kulağı bu haberdeyken Gençlik ve Spor Bakanı'nı Osman Aşkın Bak'tan konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Gençlere Vergi Muafiyeti Ne Zaman Gelecek?

Seçimlerin üzerinde birkaç ay geçti. Gençler ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelecek açıklamaya odaklanmış durumda.

Günboyu Gazetesi'nin yaptığı habere göre  Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, İstanbul’da Fatih Belediyesi'nin düzenlediği “Tercihim İstanbul, Üniversite Tercih ve Tanıtım Günü” etkinliğine katıldı. Bu etkinlikte bazı açıklamalarda bulundu.

Bakan Osman Aşkın Bak, öğrenci yurtlarının kapasitesini artırmak için çalışma yaptıklarını söyledi: “Hedefimiz, hiçbir öğrencimizi dışarıda bırakmamak. Şu an yurt kapasitesinde 900 binlerdeyiz. Hedefimiz 1 milyona ulaşmak.” dedi.

Aynı zamanda Osman Aşkın Bak, gençlere verilen bir kereye mahsus ÖTV’siz akıllı telefon ve bilgisayar vaati ile ilgili son durumu da paylaştı. Bakan Bak, çalışmaların devam ettiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda bir bilgilendirme açıklaması yapacağını söyledi.

Daha önce edinilen bilgilere göre bu muafiyetten sadece ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan üniversite öğrencileri faydalanabilecek. Ancak yaş sınırı olup olmadığı da belirsizliğini koruyor. Bu detaylar yakın zamanda belli olacak gibi görünüyor.

Peki Vergisiz Telefon ve Bilgisayar Fiyatları Ne Olacak?

Bilgisayarlardan, yüzde 20 KDV alınıyor. Buna göre fiyatı 20 bin TL olan bir bilgisayar KDV çıkarıldığında 16 bin 666 TL‘ye denk geliyor.

Akıllı telefonlarda ise uygulanan vergi oranları daha farklı. Bir telefon Türkiye’ye giriş yaptığında yüzde 1 Kültür Bakanlığı Payı, Yüzde 12 TRT bandrolü ücreti alınıyor. Daha sonra yüzde 50 oranında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) de dahil edildikten sonra son olarak toplam fiyata yüzde 20 KDV ekleniyor. Böylelikle toplam vergi oranı yüzde 103.6 oluyor.

Kişi bir akıllı telefon almak istediğinde ödediği paranın yüzde 103.6‘sını vergi oluşturuyor. Vergisiz telefon muafiyeti geldiğinde ise bir genç, 48 bin 304 TL‘ye satılan iPhone 14 modelini 24 ila 25 bin TL‘ye satın alabilecek.

 

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.