Öğrenci Kariyeri Banner

Genç girişimci Eray Erdoğan’a Kulak Verin

Genç girişimci Eray Erdoğan’a Kulak Verin
Lala Eğitim’in kurucu ortaklarından, genç yaşta girişimciliğe merak salmış ve şimdiden birçok deneyim biriktirmiş Eray Erdoğan girişimcilik hakkında deneyimlerini bizimle paylaşıyor.

Lala Eğitim öğrencilere, öğretmenlere kısacası eğitimle alakalı herkese hitap eden bir uygulama. Senden dinleyeyim, nedir Lala Eğitim?


Lala Eğitim üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin sene boyunca performansını ölçümleyen, güçlü/zayıf yönlerinin tespit edilmesini sağlayarak efektif çalışmasına vesile olan bir eğitim teknolojileri platformudur. Eğitim kurumları için geliştirdiği ürünü Luna’yla öğrencinin durumuyla ilgili öğretmenleri, velileri bilgilendirir ve doğru yönlendirilme yapılmasına imkân sağlar.


lala-egitim-bic-yatirim-poster

Aslında uygulamayı ve fikri ilk duyduğumuzda, benzer birçok fikir ve uygulama olduğunu düşündük. Bu noktada Lala Eğitim’i diğerlerinden ayıran nokta ne?


Sadece bizim alanımızda değil dünyadaki çoğu başarılı fikrin birçok benzerinin olduğunu görüyoruz. Hatta bazı durumlarda benzer fikirler başarılı olan fikirden daha da önce çıkmış/denenmiş oluyor. (Google’dan önce 200 farklı arama motoru vardı, facebook myspace’in aslında çok benzeri.)


Türkiye’deki eğitim teknolojileri alanında da bizden daha önce bu alana giren girişimciler vardı, hala benzer fikirleri hayata geçirmeye çalışanlar var. Bence bizi farklı ve kuvvetli kılan nokta, çok sağlam ve birbirini tamamlayan bir kurucu ortak takımına sahip olmamız ve iş modeli/iş yapış biçimi olarak her paydaşı dahil eden bir tutum sergilememiz. (Üç ortağız, hepimiz Robert Kolej + Koç Üniversitesi mezunuyuz. Ben İşletme, Furkan Taşel bilgisayar mühendisliği, Tekin Öztekin endüstri mühendisliği).


maxresdefault-3-696x392


Aldığın eğitimler, yaptığın stajlar… Ciddi bir CV biriktirmiş gibi gözüküyorsun. Kendi eğitimin adına neler yaptın bugüne kadar ve bu eğitimlerin sana kattığını düşündüğün en önemli şeyler nelerdi?


Üniversiteye girdiğim zaman hayatımla ne yapmak istediğime dair çok bir fikrim yoktu. Kafamda “Kim olmak istiyorum? Hangi işte çalışmak istiyorum? Nasıl hem kendim mutlu olabilirim hem de herkes için, toplum için yaratabileceğim maksimum değeri yaratabilirim?” gibi sorular vardı. Ben de her şeyi denemeye karar verdim.


İş Yatırım, The Coca Cola Company, Aygaz gibi firmalarda stajlar yaptım. Okuldaki Girişimcilik Kulübü’nün kurucularındandım başkanlığını yaptım. Üniversite öğrencileri ve genç profesyonelleri yeni nesil liderlik anlayışıyla tanıştırmayı hedefleyen Yenibirlider Derneği’nin kuruluşunda görev aldım. Uluslararası girişimcilik&sosyal girişimcilik yarışmalarında ülkemizi temsil ettim, bu yarışmaların Türkiye temsilciliklerini üstlendim. Girişimcilik Vakfı’nın ilk fellowlarından biri oldum. Buralarda edindiğim tecrübeler sırasında bir sürü insanla tanıştım, bazı insanlardan çok etkilendim, ilham aldım, onların yaptıklarını yapmaya çalıştım. Bazı insanlar sayesinde de nasıl biri olmayacağımı anladım.


Günün sonunda bütün bu deneyimlerle birlikte ben kim olduğumu, veya en azından kim olmak istemediğimi anladım. O yüzden bence üniversite döneminde elde edilen tecrübeler fazlasıyla değerli.



Birçok girişimci genç ilerlediğin yolda adım yürümeye çalışıyor. Ne yapsınlar, önerilerin neler olur onlara?


Bence hangi konuya ilgi duyarsak duyalım, gelişimimizle ilgili sonuç vereceğine inandığım takip etmemiz gereken üç aşamalı bir süreç var.


Birincisi gözlem yapma, dinleme, anlama aşaması. “Çevremde neler oluyor? Dünya nasıl değişiyor? Trendler neler? Ne gibi problemler ne gibi fırsatlar var? Teknoloji nasıl değişiyor? Sosyo kültürel yapılar nasıl değişiyor? İnsan alışkanlıkları nasıl değişiyor?” gibi sorular sormamız ve cevaplarını aramamız gerekiyor.


İkinci aşama peki ben ne yapabilirim aşaması. Bu aşamada birey olarak içimize dönerek “Ben bu resimde neredeyim? Nerede olmak, neyi nasıl değiştirmek/geliştirmek istiyorum?” sorularını sormamız gerekiyor. Parçası olduğumuz sistemde ne ile heyecanlandığımızı anlayıp, nasıl katkı sağlayabileceğimize nasıl değer yaratabileceğimize dair karar vermemiz ve yaratacağımız değişimin hayalini kurmamız gerekiyor.


Üçüncü ve en önemli aşama ise harekete geçme aşaması. Bu aşamada kurduğumuz hayali gerçeğe dönüştürmek için gerekli bilgi birikimine ve yetkinliklere sahip olmak için çok çalışmalıyız. Paylaşmaktan çekinmeden, doğru insanları da yolculuğumuza ortak ederek çok denemeliyiz, çok öğrenmeliyiz.


Bu genel tutumun yanında üniversite öğrencilerinin ufkunu açan, her anlamda onları besleyen, bakış açılarını geliştiren çok değerli insanlarla network yapma imkânı sağlayan Girişimcilik Vakfı, Yenibirlider Derneği gibi kurumların programlarını mutlaka takip etsinler, başvursunlar.


Kaynak


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.