Öğrenci Kariyeri Banner

Gelişen Teknolojiyle İşlerimiz Tehlike Altında Mı?

Gelişen Teknolojiyle İşlerimiz Tehlike Altında Mı?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber robot çalışanlar da dünyanın gündeminde yer etmeye başladı. Eğer robotların özellikleri geliştirilirse ve robotlar biz insanların yaptığı işleri yapabilecek kadar donanımlı hale getirilirse bizler işsiz kalabilir miyiz?

Yapay zeka, makine öğrenimi ve teknolojinin her alanında gerçekleşen çeşitli gelişimler gün geçtikçe hayatlarımızda daha da çok yer kaplamaya başladı. Robotları da hayatımızın her alanında görmeye başlıyoruz. İşin tüyler ürperten kısmı ise artık sadece hareketsiz demir parçaları değiller, insanlara ait özelliklere sahipler, konuşabiliyorlar, cevap verebiliyorlar ve önerilerde bulunabiliyorlar. Gelişen teknoloji hayatlarımızı kolaylaştırsa da bir noktada da acaba kontrolümüzden çıkıyor mu diye de düşünmek gerekiyor kanımca. 

 

Yakın zamanda çıkan haberlere göre, Rus bankası olan VTB Bank 2022 yılına kadar 250’ye yakın çalışanı işten çıkarma planları doğrultusunda bir robot fabrikası oluşturduklarını duyurdu. Bankanın amacı ise insan gücünü en aza indirgeyerek, veri girişi, belge işlemleri gibi görevleri robot gücüyle gerçekleştirmek. Bu da o alanda çalışan insan gücünün azalacağına ve işsizliğin o alanlarda artabileceğine işaret ediyor. 

 

Covid-19 Pandemi sürecinde devletten alınan destekleriyle robot teknolojisine yatırım yapan bankanın yöneticilerinden biri olan Vadim Kulik: “Yeni robot programımız, süreçlerimizin hızlanmasına olanak sağlayacak. Ayrıca bu sayede verimsiz süreçleri belirleyecek, bunları iyileştirecek, maliyetleri optimize edecek ve operasyonel riskleri azaltacağız.”açıklamalarında bulundu. Yıl sonuna kadar bankadaki basit görevleri gerçekleştirebilecek donanıma sahip 60 robot çalışanın faaliyete geçmesi amaçlanıyor. Bu da akıllara belli başlı alanlarda meydana gelebilecek işsizlik sorununu akıllara getiriyor.

 

Bonus:

Gelişen robot teknolojisinin hayatlarımızı ne denli etkileyebileceğini merak ediyorsanız, 2004 yapımı Ben Robot filmini izlemenizi tavsiye ediyorum. Avuçlarımıza sığan bu deha teknolojinin aslında o kadar da masum olmadığını ve biz farkında olmadan da bizleri ne denli etkisi aldığına aldığını görmemizi sağlıyor film. 

 Özgün İçerik

 

 

 


Zeynep  Eren

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Zeynep Eren..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.