Öğrenci Kariyeri Banner

Gelecek Kaygısına 4 Noktada Çözüm!

Gelecek Kaygısına 4 Noktada Çözüm!
Meslek eğitimlerine yeni başlayanların, üniversite adaylarının ve insanların günlük hayatındaki stresli anlarında akla gelen ilk durum: Gelecek kaygısı.

Gelecek kaygısı, içimize adeta bir kurşun gibi oturur ve yerini bilinçaltımızda sağlamlaştırmak ister.

Bizi bu kadar endişenlendiren, geceleri uykularımızı kaçıran, hayatımızı çekilmez hale getiren bu durum için 4 çözüm noktasını yazımın devamında okuyacaksınız.

1. Kendini Bilmek

How-You-and-Others-See-Yourself_700x575

İnsan en nihayetinde kendini bilmeli, tanımalı. Yeteneklerinden, kendi bireysel yararlılığından, artılarından çıkarımlar yapmalı. En önemlisi de "Ben kimim, nereden geldim ve nereye gidiyorum?" gibi kutsal sayılabilecek bu soru kalıplarını kendi üzerinde değerlendirmeli.

"Bu işlerde başarılıyım." diyebileceğiniz bir şeyler muhakkak ki vardır. Bu ihtimaller doğrultusunda yarın iş bulamam kaygısı zihinden törpülenebilir.

2. Göz Ardı Etmek

lake-manyara-birds-tanzania-africa-600x600_700x575

Her ne kadar olumsuzmuş gibi görünse de aslında çok önemli hususlardan biri de budur: göz ardı etmek. Çoğu zaman umursamadığımız bazı olaylar, yok saydığımız durumlar elbette ki vardır. Gelecek kaygısı taşımamak, yolumuza bakmak, kendi doğrultumuzda yürüyebilmek adına bu işlevi yapmak mecburiyetindeyiz. Bugün tez hazırlamanız gerektiği halde dışarıda arkadaşlarınızla maç yaptığınızı düşünün. Bu durum keyfi ihtiyaçlarımızı göz ardı edemediğimizi gösterir. Hal böyle olunca, bugün ekilmeyen toprak, yarın sonsuza dek çorak bir arazi olarak kalmaya meyillidir. Gelecek kaygısı yaşamamak adına, göz ardı etmeyi ihmal etmeyin.

"Her ne olursa olsun kuşların göçü asla yarım kalmaz, bu göç sırasında yaşanılacak aile kaybı olsa bile."

3. Durum Analizi Yapmak

duygular-C4-B1n-mevcut-durum-analizi_700x575

Üniversite sınavlarına hazırlanmak üzerine kendinize belli bir çalışma şekli, plan ve program hazırlıyorsunuz. Neredeyse haftanın her günü sınavlar, soru çözmeler derken deli gibi ders çalışıyorsunuz. Peki tüm bunları yaparken aklınıza "neden" sorusunu sormak geldi mi?
En başında neden ders çalıştığınızı bilirseniz sonrasında yeter ki açıkta kalmayayım düşüncesi ile istemediğiniz bir tercih yapmak zorunda kalmazsınız. Çünkü durum analizi yapmak size, sizin hangi evrede ne şekilde hareket etmeniz gerektiğini gözler önüne serecektir.

4. Yandal

doublelife

Ülkemiz açısından baz alacak olursak çoğu üniversite öğrencisi mesleklerini yapamayacaklarından kaygılı. Durum böyle olunca birçok öğrenci kendi içine çekilen, karamsar ve negatif bir birey yolunda filizlenmeye müsait. Oysa bu duruma da aslında çok kolay bir çözüm yolu mevcut.
Şöyle ki, eğer gerçekten okuduğunuz bölümden ciddi endişe ve ileride iş bulamama gibi bir kaygı içerisindeyseniz, çoğu üniversitede olduğu gibi bölümünüze yakın ya da kendinize yeni bir artı katabileceğiniz başka mesleğe yönelebilirsiniz. Nasıl mı? Yandal ile. Kendi bölümünüz dışında okuyacağınız bir başka bölüm kaygınızı gidermekle kalmayıp size yeni bir ufuk, yeni bir bakış açısı da kazandıracaktır.
Şunu da unutmamalısınız ki fazla bilgiden zarar gelmez.

Özel içerik Mertcan Bakışgan

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.