Öğrenci Kariyeri Banner

Geleceğin Parlayan Mesleği: Veri Analisti

Geleceğin Parlayan Mesleği: Veri Analisti
Gelecekte yükselen meslekler arasında adına sıkça rastladığımız veri analistini sizlerle tanıştıracağız. Önümüzdeki yıllarda veri analistinin yıldızının parlayacağı, bu alanda iş imkanlarının artacağı yönündeki güçlü tahminlerin başlıca sebebi veri kullanımının gün geçtikçe artmasından kaynaklanıyor. Rekabetin hızına yetişemediğimiz şu günlerde verilerden anlamlı sonuçlar çıkaran şirketlerin profili daha güçlü olacaktır.

Öncelikle veri analizi yapmak nedir, kısaca ondan bahsedelim.

data analysis ile ilgili görsel sonucu

Veri analizinde öncelikle bilgi keşfedilir, sonuçlar çıkarılır sonrasında veriler karar verecek olan kişiye yardımcı olmak amacıyla incelenir, ayıklanır ve belli bir şekilde dönüşüme uğrar. Birçok alanda veri analizi kullanılır.

data analysis ile ilgili görsel sonucu

Murat Yıldız köşe yazısında büyük verileri örneklendirmiştir. Size o yazıdan ufak bir alıntı yaparak veri analizini daha basit bir şekilde anlatmış olacağım:

"Büyük bir fast-food zinciri, büyük veri için hava durumu tahminlerini kullanıyor. Hava durumu tahminlerinden yola çıkarak hangi bölgelerde eve pizza siparişlerinin daha fazla arttığını keşfediyor. Haliyle bu bilgiyi kullanarak yağışlı günlerde ekstra promosyonlar yapıyor ve satışlarında yüzde 20 civarında artış sağlıyor."

İş görevleri nelerdir?

1)Rapor üretir: Hem iç hem de müşteriye yönelik raporlar üretir. Bu boş bir sayfaya sayı yazmak kadar kolay bir iş değildir. Verilerle anlatılanlar arasında bağlantı kurarak meydana gelir.

2)Önemli detayları yakalamak: Anlamlı bir rapor meydana getirebilmek için verilerdeki kalıpları görebilmeleri gerekir. Zaman içindeki değişimler de rapora katkı sağlar.

data analist ile ilgili görsel sonucu

3)Başkalarıyla iş birliği yapmak: Analist bağımsız çalışan bir kişi değildir. Bunu gördüğünüzde şaşırmış olabilirsiniz. Diğer departmanlar arasında işbirliği yaparak çalışmayı sürdürürler.

4)Veri toplamak: Mesleğin en teknik yönü veri toplamasıdır ve analistin temel görevidir. Sosyal medyadan, haber sitelerinden, dergi vb. kaynaklardan verimli bir şekilde veri toplamak için özel araçlar kullanır.

Kullandıkları özel araçlara şunları örnek verebiliriz:

veri analiz ile ilgili görsel sonucu

-Excel

-SQL

-Google Analytics

-Visual Website Optimizer

-Google Tag Manager

Tableau

-Google AdWords

İsim olarak çoğu bizlere yabancı olan araçlar olsa da işin gereğine uygun eğitimleri alarak üstesinden gelebilirsiniz.

Daha özet bir şekilde anlatacak olursak: Kurumun karlılığını ve verimliliğini artırmak için geçmiş ve mevcut durum hakkında birincil ve ikincil kaynaklardan veri toplar. Standart istatistik teknikleri kullanarak sonuçları analiz eder ve yorumlar. Alakasız veriyi temizler. Karmaşık veri kümelerinde korelasyonlar ve örnekler kurarak anlaşılması kolay hale getirir.Yönetim için özlü raporlar sunar. Veri sistemleri tasarlar, oluşturur ve korur.

Ä°lgili resim

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler:

Analitik Beceriler: Büyük verilerle çalışırlar ve sayılarla iç içedir, verileri görmeli, sonuçları için analiz etmelidir.

İletişim Becerileri: Veri analistleri verileri anlaşılabilir şekilde belgeye çevirmek için diğer kişilerle entegre halindedir. Karmaşık fikirleri açık ve anlaşılır şekilde iletmeniz ve konuşmanız gerekir.

Eleştirel Düşünme: Veri analistleri sayılara, eğilimlere bakmalı ve bu bulgulara dayanarak yeni sonuçlara varmalıdır.

Ä°lgili resim

Detaylara Dikkat: Veriler hassastır. Veri analistleri, analizlerinde doğru sonuçlara varmak için uyanık olduklarından emin olmalıdırlar.

Matematik Becerileri: Veri analistleri sayısal verileri tahmin etmek için matematik becerilerine ihtiyaç duyarlar.

Bu unvana sahip olmak için aşağıda yer alan bölümlerin herhangi birinden mezun olmanız yeterlidir:

-Yönetim Bilişim Sistemleri

-Enformatik

-Matematik

-İstatistik

-Bilgi Yönetimi

-Endüstri Mühendisliği

Özel İçerik: Şulenur Kemaloğlu

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.