Öğrenci Kariyeri Banner

Finans Algınızı Değiştirecek 10 Belgesel

Finans Algınızı Değiştirecek 10 Belgesel

FİNANS ALGINIZI DEĞİŞTİRECEK 10 BELGESEL

Ekonomik krizler, gıda savaşları, gümrük kısıtlamaları, ticaret savaşları gibi ekonomiyi ve dolasıyla yaşantımızı ele alan belgeselleri sizin için derledik. İster iktisatçı ister eczacı isterseniz de mühendis olun izleyip çok şey öğreneceğinizden eminim. İzlerken beyninizin cari dengesini bozacak bilgiler barındıran bu yazımızda sizlerde ekonominin görünen ve görünmeyen yüzlerini görme fırsatına tanık olacaksınız.

Şimdiden iyi seyirler dilerim... 


Quants: The Alchemists of Wall Street (Wall Street Simyacıları)

Araştırmasını Gerko Wessel’in yaptığı yönetmen koltuğunda Marije Meerman oturduğu belgeselde pek çok belgeselde de bahsedilen Wall Street çöküşünden bahsedilmekte. Dahi matematikçilerin ve bilgisayarcıların yarattığı küresel finans sisteminin insanları nasıl bağlımlı hale getirdiğini konu alan bir belgesel. Dahi matematikçilerin insan davranışlarını ölçmek için geliştirdikleri matematiksel modellerin arasında kaybolurken “Quant” da nedir diyeceğinizden eminim. Wall Street’in arka planında ne numaralar dönüyor öğrenmeye hazır olun.

Yönetmen: Marije Meerman

IMDb Puanı: 7,1


Food, Inc. (Gıda, Ltd.)

6 yılını veren ödüllü yönetmen Robert Kenner’ın yönettiği bu belgeseli sakın yemekten önce seyretmeyin! Gıda endüstrisini ve şirketleri ağır eleştirilere maruz bırakan 2010 Oscar adayı belgesel yapımı ile yaptığımız alışverişler ve ailelerimizle yediğimiz bu gıdalar hakkında gerçek bilgimiz ne kadar ölçmeye hazır olun. Alışveriş alışkanlıklarınızı, gıda tercihlerinizi değiştireceğinize şaşırmayacağım izledikten sonra fakat önemli olan ne kadar bilinçlenip bu yıllardır biz tüketicilerden saklanan onca bilgiye rağmen sürdürülebilir bir şekilde yediklerimize dikkat etmemiz. Nasıl yetiştirildiği, nasıl üretildiği ve sağlığımıza ne tür etkileri var şoke edici biçimde ortaya seren araştırmacı yazar Eric Schlosser ve Michael Pollan  bu belgeselin araştırmacıları.

Yönetmen: Robert Kenner

IMDb Puanı: 7,8


Yedi Kardeşin Sırrı

Petrolün utanç verici hikayesi bu. Dünya petrollerinin pazarlanmasının 7 şirketin elinde nasıl bölüştüklerini ve yönetildiğinin daha önce duymadığınız hikayesi. 1928’de İskoçya Achnacarry’de gizlice bir araya gelen dünyanın en büyük 7 petrol şirketi ve amaçları rekabetin ve petrol pazarının bölünmesini kendilerinden başka kimsenin erişmemesi için gizli ve pis bir ittifaktır. İşte size DÜNYAYI YÖNETEN KARDEŞLER. Baş roller kim mi ? Shell, Bp, Exxon, Mobil, Chevron, Gulf, Texaco.


Thrive (Gelişim)

Peki ya tüm Dünya gelişmiş olsaydı ne olurdu? Bu sorunun cevabı tek midir bilmem ama dünyada olup biten fakat göremediğimiz bazı gerçekleri izleyince siz de anlayacaksınız. İnsanların ne kadar kazanacağı ne giyeceği, ne yiyeceği gibi sorularına kim karar veriyor? Bu karar gücü kimin veya kimlerin elinde? Sorularınızın yanıtı ve yeni soruların adresi bu belgesel olacak. Keyifli seyirler dilerim.

Yönetmen: Stephen Gagne

IMDb Puanı: 6,8


97% Owned (%97: Ekonomik Gerçek):

Ciddi, kanıtlanabilir ve kritik sorulara yanıt vererek basit bir ekonomi algısındaki sorular cevap bulacak bu yapımla birlikte. Belgeselde neredeyse paranın adı ne zaman geçse her zaman akla gelen Merkez Bankalarının işleyişini ve para yaratma sürecini bize anlatılıyor. Basit şeyler genelde gözden kaçar ama bazı sorular vardır ki gözden kaçmamalı işte onlar; Para nereden geliyor? Kim yaratıyor? Nasıl kullanıldığına kim karar verir? Ve bu finansal sistem çökerse sıradan insanlar neler yaşar? Ticari bankaların krediler sayesinde ne derecek büyük paralar kazandıklarına şahit olduğunuz belgeselde bizlere İngiliz finansal analisti Ann Pettifor eşlik edecek.

Yönetmen: Michael Oswald

IMDb Puanı: 7,9


The American Dream (Amerikan Rüyası) 

Amerika’nın kapitalist düzeninin işleyişine ışık tutan bu başarılı animasyon ile bugün yaşadığımız sorunlar yeni olmadığını ve tarih boyunca liderlerin bizi neden uyardığını anlayacağız. - The American Dream Amerika’nın devlet ve bankacılık yapısını irdeleyen, finan güçlerin Amerika halkını ve tabi diğer tüm insanlığı nasıl kandırdığını sert ama eğlenceli bir dille anlatarak izlenilesi bir animasyona dönüşmüştür.

Yönetmen: Tad LumpkinHarold Uhl

IMDb Puanı: 8,2


Capitalism: A Love Story (Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi): 

Michael Moore yaptığı yapımlarla, kaleme aldığı kitaplarla ile ABD sinemacılarından çok farklı bir yerde kendini konumlandırıyor. Bu sefer kapitalizme parmak bastığı bu belgeselde kamu yararı pahasına kar peşinde koşan kurumsal çıkarların sosyal maliyetlerinin incelenmesi var. Moore der ki; kumar oynadılar, kaybettiler ve şimdi bedelini sizin ödemeniz gerekiyor.

Yönetmen: Michael Moore

IMDb Puanı: 7,4


 Inside Job (İç İşler) 

Charles Ferguson’un yönettiği bu yapım ile dünyayı kasıp kavurmuş ve etkilerini hala görmekte olduğumuz 2008 krizinin görünmeyen fakat aklın almadığı gerçekleri gözler önüne serdiği bir yapım ile karşıma çıkıyor. ABD kültür ensüdtrisinin sembolü olan Oscar’ı kazanmış bu yapım 2010’da ödülünü almaktan daha büyük işler başardı, yaşanan krizlerin ayak seslerinin daha önceden geldiğini gösteren bu yapıt ile ekranın karşısında siz de ekonominin ne olduğuna dair detaylara hakim olacaksınız.

Yönetmen: Charles Ferguson

IMDb Puanı: 8,2


The True Cost (Gerçek Değer) 

Modanın bizlerin ve dünyamız üzerindeki etkisini gözler önüne çarpıcı bir biçimde seren belgeselde sizlerde kıyafetlerinizin, aldıklarınızın, parlak podyumlarda mankenlerin üzerinde sergilenen ve bazen anlam veremediğiniz o kıyafetlerin gerçek maliyetini göreceksiniz. Üreticilerin maliyetini düşürmeye çalıştığını biliriz ama insanları köle gibi çalıştırıp hak ettikleri o ücreti alamayıp çalışmaya mecbur kaldıklarını biliyor musunuz? The True Cost bize kumaş parçalarının arkasındaki insanlara ve olan bitene doğru zihnimizi açacak bir yolculuğa bilet veriyor, hazırlanın!

Yönetmen: Andrew Morgan

IMDb Puanı: 7,7


The Ascent of Money (Paranın Yükselişi: Dünyanın Finansal Tarihi)

Nial Ferguson'un kitabından uyarlanan bu belgeselimiz ile para, kredi ve bankacılığın tarihini inceleme fırsatına sahip oluyoruz. Babillerden süregelen dünya ekonomisinin tarihinden günümüz krizlerine kadar ekonomide neler mi yaşandı ? İşte cevapları burada ve diğer önerdiğim bütün yapımlarda. Yüksek getiri sağlamış bir hisse senedi veya ekonomik değeri olan bir ürün satılırken havaya mı satılıyor yoksa birileri kazanırken birileri de kaybediyor olabilir mi ? Satın aldığımız ürünlerin fiyatını, değerini belirleyen nedir ? Yaşanan ekonomik krizlerin kısır döngüsü karşısınız iyi seyirler.

Yönetmen: Adrian Pennick

IMDb Puanı: 8,0

Kaynakça Kaynakça Kaynakça 

 

 


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.