Öğrenci Kariyeri Banner

Einstein'ın İlk Nükleer Bombanın Yapımına Yardım Etmemesinin Sebebi!

Einstein'ın İlk Nükleer Bombanın Yapımına Yardım Etmemesinin Sebebi!

Albert Einstein, ABD'ye ilk nükleer bombayı geliştirmek için hızla harekete geçme çağrısı yapmıştı. Ancak sonrasında Manhattan Projesi'ne dahil olmamıştı. Peki, bunun nedeni neydi?

1939 yılında Nazi Almanyası'nın Polonya'yı işgal etmesinin ardından başta Albert Einstein olmak üzere Leo Szilard ve Eugene Wigner, ABD hükümetini Nazilerin ilk nükleer bombayı geliştiren taraf olabileceği ve bunun insanlık için yıkıcı sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu.

ABD, Einstein'a İzin Vermedi!

Einstein, ABD'nin caydırıcı bir unsur olarak nükleer bomba geliştiren ilk ülke olması çağrısı yaparak 1942'de Manhattan Projesi'nin kurulmasına ve sonucunda ilk nükleer bombanın geliştirilmesine öncü oldu. Ancak Einstein, Manhattan Projesi'nin oluşumunda kilit bir figür olmasına rağmen hiçbir zaman projenin bir parçası olmadı.

1939'un Ağustos'unda Einstein ve Szilard, ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt'e Nazilerin nükleer bomba geliştirebileceği konusunda uyarı niteliğinde bir mektup gönderdi. Mektupta Macar fizikçi Szilard'ın çalışmalarına dikkat çekiliyor ve yaklaşan bu tehdide karşı bir nükleer program başlatılması için hızla harekete geçilmesi öneriliyordu.

ABD'ye böyle bir çağrı yapmasına rağmen Einstein, Manhattan Projesi'nde hiçbir zaman yer almadı. Üstelik, J. Robert Oppenheimer tarafından seçilen fizikçilerin de Einstein’a danışması yasaklandı.

Bunun nedeni ise, ABD'li yetkililerin Einstein’ın sol görüşlü siyasi görüşlerinin güvenlik tehdidi oluşturduğuna inanmasıydı. Sonuç olarak da, Temmuz 1940'ta ABD Ordusu İstihbarat Ofisi, Einstein'ın siyasi ideolojisi nedeniyle projede çalışması için gereken güvenlik iznini vermedi.

Aradan birkaç yıl geçtikten sonra, Ağustos 1942'de Manhattan Projesi kuruldu. 16 Temmuz'da Oppenheimer ve sözde "aydınları" Trinity Testi için "Gadget" adı verilen bir nükleer silahın ilk patlamasını gerçekleştirdi. Bir aydan kısa bir süre sonra Müttefik kuvvetler Japonya'da Hiroşima ve Nagazaki'ye inşa ettikleri nükleer silahları attı.

Bulletin of the Atomic Scientists'e göre Einstein'ın bu korkunç saldırıları öğrendiğinde "Yazıklar olsun bana. Almanların atom bombası üretmeyi başaramayacaklarını bilseydim parmağımı bile kıpırdatmazdım." dediği aktarılıyor.

'Artık insanlığın savaştan vazgeçmesi gereken zaman geldi'

Robert Oppenheimer da, hayatının ilerleyen dönemlerinde Einstein'ın ifade ettiği duyguları tekrarlayarak pişmanlığını dile getirmiş. Oppenheimer, 16 Temmuz 1945'te ilk nükleer silah patlamasına tanıklık ederken, Hindu kutsal kitabı Bhagavad-Gita’dan bir parçayı aklından geçirdi: "Şimdi ben Ölüm oldum, dünyaların yok edicisi".

Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombalarının atılmasından kısa bir süre sonra Albert Einstein şu açıklamayı yaptı:

"Artık insanlığın savaştan vazgeçmesi gereken zaman geldi. Uluslararası sorunları savaşa başvurarak çözmek artık mantıklı değil. Hiroşima ve Nagazaki'de patlatılan bombalar gibi bir atom bombası bir şehri yok edebildiğine, Minneapolis büyüklüğünde küçük bir şehirdeki tüm insanları öldürebildiğine göre, artık uluslar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için insanoğlunun akıl gücünü kullanmamız gerektiğini görebiliriz.

Adalet ilkelerine uygun olarak uluslararası hukuku geliştirmeli, Birleşmiş Milletleri güçlendirmeli ve bundan böyle dünyada barışı sağlamalıyız."

Ancak, Einstein'ın bu sözlerine o dönemde çok az kişi kulak verdi.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.