Öğrenci Kariyeri Banner

Düzenli Bir Birey Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Düzenli Bir Birey Olmak İçin Neler Yapılabilir?
Hayatlarına şahit olduğumuz ünlü iş insanlarının ,ünlülerin, bilim insanlarının başarılarını anlatırken vurguladıkları iki önemli husus var;  sıkı çalışmak ve düzenli olmak. Birçoğumuz sınav haftasında ya da sınavlarını geride bırakmış durumda... Sınav haftasında önümüzde not yığınları varken kendimize kızarız niye daha önce çalışmadım ,bir hafta değilde üç hafta önceden başlasaydım, sınavdan sonra eve geldiğimde derslerimi tekrar edeceğim ,haftalık tekrar yapacağım deriz ve nedense o hafta gelen roman okuma isteğimizi, film izleme, daha fazla uyumak gibi isteklerimizi bastırırız. Her sınav haftası kendimize daha düzenli biri olacağımızı söylerken bunun için neler yapabileceğinizi düşündünüz mü ?

NOT TUTUN

n.2

Hedeflerinizi yazın. Kendinize yakın zamanda yapılacaklar işlerinizin listesini hazırlayın ve görebileceğiniz bir yere asın,ekran görüntünüz yapın ,kalemliğinizin içine koyun yani amaçlarınızı unutmamaya çalışın. Arkadaşlarınıza anlatın ne yapmak istediğinizi ya da yarın ne yapacağınızı... Bu hem hedeflerinizin somutlaşmasını sağlar hem de arkadaşlarınız tarafından uyarılmanızı. Notlarınızı tutmak ve saklamak  için birçok uygulama da mevcut.


TOPLA VE KURTUL


d.1


Dağınıklık ertelemeye, kendinizi yorgun ve uyuşuk hissetmeye yol açar. İşe çevrenizdeki dağınıklığı toplayarak başlayabilirsiniz. Ders notlarınızı ideal biçimde istifleyip, odanızı toplayabilir, telefonunuzdaki notları bilgisayara aktarabilir işe yaramayanları silebilirsiniz. Kullanmadığınız ve muhtemel işinize yaramayacak eşyalarınızı atmaktan ya da başkalarına vermekten çekinmeyin çünkü en büyük dağınıklık sebebi onlar nitekim annelerimizin birçok şeyi atma eğilimleri aşikar.


SPOR YAP


g.2


Düzenli olabilmek için en önemli özellik öz disipline sahip olmaktır. Öz-disiplin anlık olarak ne hissettiğinize göre değil, ne düşündüğünüze göre hareket etmektir. Spor yapmak kendinizi disipline sokmak için en ideal yöntem. Spor aynı zamanda sizi mental olarak rahatlatır ve zihinsel karmaşanın da son bulmasına yardımcı olur. Hem sınav haftasında depoladığınız kalorilerden kurtulmuş olursunuz hem de hareketin zarar getirdiği nerede görülmüş?

MOTİVE OL

t.3

Seni motive edebilecek en iyi şeyi sen bilirsin TED konuşması mı, favori kitabın ya da filmin ,seni itekleyebilecek doğrucu bir arkadaş, mesleğinde idolün olan kişinin düşünceleri, meditasyon herhangi biri ama son bir haftana baktığında elle tutulur hiçbir şey yapmamış isen ya da hayatında düzenli giden bir şeyler yoksa seni harekete geçirecek şeyi bul . Kendini ödüllendir. Deney raporunu bitirdiğinde arkadaşlarınla buluş ya da dizini seyret.


HAYIR DEYİN 


h.1


Yetiştirmeniz gereken bir ödeviniz olduğunda, bitirmeniz gereken bir kitap ya da dersiniz olduğunda sizi hedeflerinizden uzaklaştıracak  her türlü teklife hayır deyin . Önceliklerinizi belirleyin ki daha sonra stresle mücadele etmekle siz uğraşacaksınız. En önemlisi kendinize hayır deyin yataktan kalkmak istemeyen , derse gitmek istemeyen ,tatlı isteyen, yetiştirmesi gereken raporu  olduğu halde arkadaşlarıyla buluşmak isteyen kendinize...


BİR GECE ÖNCEDEN HAZIRLAN


k.1


Sabah kalktığınızda yataktan çıkmak en azından kadınlar için en çok ne giyeceğinize karar vermediğinizde zorlaşıyor. Ne giyeceğimize geceden karar vermek bize zaman kazandırır . Diğer yandan çantamızı toplamak da unutulan görevleri anımsamak ve sınav günü hesap makinesi unutmamak gibi durumlar için yardımcı olur.


UYKU DÜZENİNİZİ OLUŞTURUN


u.1


Uyku düzeninizi oluşturmak şüphesiz hayatınızı en çok etkileyecek kararlardan bir tanesi özellikle de üniversitede iseniz. Uyku hem sağlık hem de size kalan zaman açısından süresinin iyi ayarlanması gerekir. 8 saatten fazla olmamak gerekliliğiyle size uygun yatış ve kalkış saatlerinizi ayarlayın. Bu düzeni oturtmak için kendinizi zorlayın yatağa geçin telefonu uzaklaştırın ve alarmınızı kurmayı unutmayın!


Düzenli olmak için disiplinli olmak zorundayız. Stephen R. Covey’in söylediği gibi “Disiplinli olmayanlar duygularının, iştahlarının ve tutkularının kölesidir.


Son olarak hayatınızda bilinçli davranışlarınızın alışkanlık olmasını istiyor iseniz her gün tekrar edin.


 Özel İçerik: Gülname Likoğlu


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.