Öğrenci Kariyeri Banner

Düşünceleri Okuyarak Söze Döken Cihaz Geliştirildi

Düşünceleri Okuyarak Söze Döken Cihaz Geliştirildi

Düşünceleri okuyarak söze döken ve yapay zekayla çalışan cihaz bilim insanları tarafından geliştirildiği açıklandı.

Wall Street Journal’in haberine göre California Üniversitesinde çalışan bir ekibin yaptığı çalışmalar sonucunda geliştirdiği deneysel beyin şifre çözücü, deneklerin beyinlerinden alınan sinyal kayıtlarını, yapay zeka, otomatik öğrenme ve konuşma sentezleyici ile birleştirdi.

Bilim insanlarının, beyin sinyallerini konuşmaya çevirebilmek için düşünceleri sözlü biçimde ifade etmeyi sağlayan kasları kontrol etmek amacıyla üretilen dürtülerden faydalandığı belirtildi.

Uzmanlar öncelikle normal konuşabilen 5 gönüllünün beyinlerine elektrotlar yerleştirdi. Gönüllüler test cümlelerini okurken, dudaklar,çene,dil ve gırtlakta sesin sözcüklere dönüşmesini sağlayan yüzden fazla kasa gönderilen nöral dürtüyü bilim insanları kayıt altına aldı.

Daha sonra ikinci aşamada, sinyalleri, kas hareketleri veri tabanıyla eleştirebilen yapay zeka sisteminin yardımıyla beyin sinyalleri sesi konuşmaya dönüştürüldü. Elde edilen sentezlenmiş konuşma sonucunda, dakika da 150 kelime ve yaklaşık yüzde 70 doğruluk payıyla cümleler türetildiği anlaşıldı.

Profesör Edward Chang, çalışmanın, ilk kez kişinin beyin aktivitesine dayanarak bütünlüklü sözlü cümleler oluşturabileceklerini ortaya koyduğunu söyledi. Sistemin, İngilizcede "sh" gibi uzatılan seslerde daha etkili olduğu da ifade edildi.

Daha çok çalışılarak mükemmel hale getirilmesi sonucunda yapay zekanın,bir gün normal tempoda konuşma kabiliyetlerini kaybeden hastalar üzerinde kullanılabileceği kaydedildi.

Çalışmaların ayrıntıları Nature dergisinde yayımlandı.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=kbX9FLJ6WKw[/embed]

 

Kaynak


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.