Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın En Muhteşem 8 Kütüphanesi

Dünyanın En Muhteşem 8 Kütüphanesi
Her kıtada en az bir tane olmak üzere dünya kütüphanelerini gezmeye hazır mısınız? Daha birçok ülkede görmeye değer sayısız kütüphane var elbette. Ancak bu listeyle iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Listeyi tamamladığınızda kesinlikle tüm kıtalarda çok iyi kütüphanelerde bulunmuş iyi bir okuyucu olduğunuzu söyleyebilirsiniz.

1 Çin Ulusal Kütüphanesi, Pekin


National Library of China, Beijing

Bu kütüphane Çin edebiyatı ve tarihi belgeleriyle birlikte 31 milyon parça barındırıyor. Aynı zamanda Asya’nın en büyüğü olan bu muhteşem kütüphane dünyanın en büyüklerinden biridir. Shang Hanedanından kalma 35.000'den fazla yazıt, kehanet kemikleri ve kaplumbağa kabuklarından oluşan bir koleksiyonu mevcuttur. Tüm kaynaklarını hala bilmediğimiz Çin ulusal kütüphanesini keşfetmeniz en az birkaç günü bulabilir.




2 Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi, Connecticut


Beinecke Rare Book

Bu kütüphane Yale Üniversitesinde yer almakta olup dünyanın nadir bulunan kitapları ve el yazmalarıyla en büyük kütüphanedir. Mermer iç yapısıyla değerli materyalleri direkt gün ışığından korur. Kütüphanede yer alan ve Isamu Noguchi tarafından tasarlanan heykeller aynı zamanda birer simgedir. Zamanı, piramit; güneşi, daire ve değişimi, küp yansıtıyor.




3 Stuttgart Şehir Kütüphanesi, Almanya


Stuttgart City Library, Germany

Avrupa listemizde dev dokuz katlı bir kütüphane bulunuyor. İlk 4 kat klasik bina şeklindeyken, üstteki 5 kat cam kaplamalı bir piramit formundadır. Ziyaretinizi bekleyen kütüphanenin iç yapısı çok güzel dizayn edilmiş olup mavi kanepeleriyle iyi bir kitapla rahatlamak için ideal görünüyor.




4 Rand Kulübü Okuma Odası, Johannesburg


Rand Club Reading Room

10 binden fazla kitap, dergi, gazete ve yeri doldurulamaz hazinelerle dolu bu kütüphane; sadece üyelere özel. Belki gizlice gidip buradaki kitaplara bir göz atarız, ne dersiniz?




5 Adelaide Şehir Kütüphanesi, Avustralya


Adelaide City Library, Australia

Çarpıcı mimarisi ve kitaplarıyla bu kütüphane, tam ortasında yer alan cam kubbeli tavanıyla doğal ışığın girmesini sağlıyor ve dışarıya çıkmadan ufakta olsa doğanın keyfini çıkarmanızı sağlıyor.




6 Portekiz Kraliyet Okuma Odası, Brezilya


The Royal Portuguese Reading Room, Brazil

Portekiz dışında yer alıp Portekiz mimarisini en çok yansıtan yapı olan bu Güney Amerika Kütüphanesi 1887’de tamamlandı. Görünüş olarak bir katedrali andıran bu kütüphane, inanılmaz bir avize ve demir tavan penceresiyle büyüleyici mimarinin ötesinde nadir eserlerin de yer alığı çok zengin bir bilgi kaynağıdır.




7 Ulusal Sanat Kütüphanesi, Londra


National Art Library, London

Aynı zamanda hem kitap hem sanat aşığıysanız Kensington’da yer alan Ulusal Sanat Kütüphanesi’ne gitmelisiniz. Kütüphanede resimden tekstile, ahşap işlemeciliğine ve heykelciliğe kadar tüm sanat dallarına ait birçok örnek çalışma yer alıyor. Kütüphanede kitapların bazıları sanat çalışması olduğundan okumak için alınamıyor.




8 Trinity Koleji, Dublin


Trinity College, Dublin

İrlanda’nın en büyük araştırma kütüphanesi Trinity Koleji Kütüphanesi, 300 yıldan fazla bir geçmişe sahip olup uzun koridorlara ve dev odacıklara sahiptir. Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti’nin yasal mevduat kütüphanesidir. Bu ülkelerde basılan tüm kitapların bir kopyasını barındırdığı anlamına gelir. Bu nedenle kütüphaneye her yıl 100 bin çalışma eklenir.

Kaynak 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.