Öğrenci Kariyeri Banner

Dünyanın Çalışılabilecek En İyi 10 Şehri Açıklandı!

Dünyanın Çalışılabilecek En İyi 10 Şehri Açıklandı!

Geçtiğimiz günlerde Forbes, dünyanın en iyi iş - yaşam dengesini sağlayabilen şehirlerini açıkladı. Pek çok kritere göre hazırlanan listede Türkiye’den herhangi bir şehir yer almıyor. Bu liste hazırlanırken dikkat edilen kriterler arasında gelir - emlak fiyatları oranı ve Dünya Mutluluk Endeksi sıralamasında kaçıncı sırada bulunduğu gibi faktörler yer alıyor.

Türkiye ise Dünya Mutluluk Endeksi sıralamasında geçtiğimiz yıl listenin 112. sırasındaydı, bu yıla ise 106. sıraya yükseldi. Bu sebeple listenin ilk sıralarında yer almak sanıldığı kadar kolay değil.

İş - Yaşam Dengesi Endeksi, çalışanların ne kadar mutlu olduğuyla doğrudan ilişkili

Çalışanların mutluluğu, İş - Yaşam Dengesi Endeksi sıralamasının belirlenmesinde büyük etksi olan kriterlerden biridir. İş - Yaşam Dengesi Endeksi sıralaması belirlenirken dikkat edilen kriterler şöyle:

  1. Dünya Mutluluk Endeksi sıralaması
  2. Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi sıralaması
  3. Ortalama çalışma saatleri
  4. Asgari yasal yıllık izin
  5. Emlak fiyatının gelire oranı
  6. Uzak ve hibrit çalışmaya açık pozisyonların oranı
  7. Doğum izni politikası
  8. Kişi başına düşen park ve tabiat koruma alanları
  9. İşsizlik oranı
  10. Güneş ışığı saatleri

Belirlenen 25 şehir arasında, ilk sırada Kopenhag - Danimarka, ikinci sırada Helsinki – Finlandiya, üçüncü sırada ise Stockholm - İsveç yer aldı. 

İşte çalışanların en mutlu olduğu şehirlerin çalışma koşulları

1. Kopenhag, Danimarka

Danimarka’da çalışanlar, esnek çalışma saatlerine ve en az beş haftalık yıllık izin olanağına sahipler. Ülke genelinde çalışma saatlerine ilişkin herhangi bir kural bulunmuyor. Şehrin çoğunluğunda haftalık 37 saatlik çalışma sistemi uygulanıyor ancak bu çalışma saati işveren ve çalışanlar arasında yapılan toplu sözleşmeler ile belirleniyor. Üstelik işsizlik oranları da pek çok Avrupa ülkesinden %2,4’lük oranla daha düşük.

2. Helsinki, Finlandiya

Dünya Mutluluk Endeksi sıralamasında birinci sırada bulunan Finlandiya, Danimarka’da da olduğu gibi ebeveynlere eşit doğum izni tanıyor. Aynı zamanda yıllık beş haftalık izinle çalışanların kendilerine zaman ayırmalarına, dinlenmelerine ve motive bir şekilde işe geri dönmelerini amaçlıyor. 

Haftalık 40, günlük 8 saati geçmeyecek şekilde ayarlanan çalışma saatleriyle beraber çalışanların kişisel hayatlarına da zaman ayırması isteniyor. Üstelik kişisel yaşamında daha çok vakit geçirmek isteyen çalışanlar için de pek çok şirket tarafından hibrit veya uzaktan çalışma olanağı tanınıyorAynı zamanda tüm bunlar esnek çalışma saatleriyle de destekleniyor.

3. Stockholm, İsveç

Bünyesinde barındırdığı pek çok kültürel yapıyla dikkat çeken Stockholm’de de uzaktan ve hibrit çalışma imkânı tanıyan iş yerleri büyük çoğunlukta bulunuyor. Şehirdeki iş merkezlerinin %46'lık bir kısmı uzaktan ve hibrit çalışma imkânı sunuyor. Stockholm’deki şirketlerin genelinde, çalışma saatleri 09:00-16:00 veya 10:00-15:00 arasındadır. Haftalık 40 saatlik çalışma sistemi yaygın olsa da bazı şirketlerde fazladan mesai yapılabiliyor. Ayrıca çalışanların 25 gün yıllık izin hakkları da bulunuyor. 

Bir çiftin doğum izni ise, hem anne hem baba için toplam 480 gün olarak belirlenmiş. Böylece anne de baba da 240 günlük ücretli izine ayrılmış oluyorlar. Aynı zamanda yine çalışan ebeveynlere, çocukları hastalandığında izin veriliyor ve masrafların %80’i devlet tarafından karşılanıyor. 

4. Oslo, Norveç

Genel olarak oldukça pahalı bir şehir olan Oslo, Dünya Mutluluk Endeksi sıralamasında altıncı sırada yer alıyor. Aynı zamanda da çalışanların en yüksek maaşı aldığı şehirlerden biri, bu sebeple de insanlar yüksek yaşam kalitesine sahip ve geçimlerini kolay bir şekilde sürdürebiliyor.

Oslo'da da pek çok şirket, esnek çalışma saatlerine olanak tanıyor. Çalışanlarının kişisel yaşamlarına göre iş hayatlarını şekillendirebilmeleri amaçlanıyor.  Haftalık 40, günlük 9 saatlik çalışma sistemi uygulanıyor.

5. Auckland, Yeni Zelanda

Avrupa ülkeleri dışında ilk 10 şehir arasına girmeyi başaran tek yer olma özelliğine sahip olan Auckland’de insanlar ortalama 26,3 saat çalışıyor. Şehirde haftalık 5 gün, 40 saatlik çalışma sistemi uygulanıyor. Tam zamanlı çalışanlar yılın dört haftası ücretli izin ve 11 gün resmî tatil hakkına tanınıyor. Auckland’in işsizlik oranı %3,2 ile ülke geneline kıyasla oldukça düşük.  

6. Göteborg, İsveç 

Çalışanların kişisel hayatına oldukça önem veren bir başka ülke de İsveç. Göteborg şehrinde çalışan insanların, 25 gün yıllık izinleri bulunuyor. Aynı zamanda şehirdeki iş ilanlarının %42’si uzaktan veya hibrit çalışma imkânı sunuyor.

7. Reykjavik, İzlanda

Harika doğasıyla herkesi büyüleyen Başkent Reykjavik, yaşam kalitesiyle de büyük bir üne sahip. Şehirdeki işverenlerin büyük bir kısmı esnek çalışma saatlerini benimsemiş durumda. İş ilanlarının %46’sı da uzaktan veya hibrit çalışma imkânı sunuyor. Aynı zamanda bu esnek çalışma saatlerin ek olarak 24 gün yıllık izin ve 12 gün resmî tatil hakkı da veriliyor.

8. Viyana, Avusturya

Eşsiz ve büyüleyici dokusuyla Viyana; hem çalışılıp hem yaşanabilecek en iyi şehirler arasında yer alıyor. Başkentte ücretsiz sağlık ve eğitim dahil olmak üzere pek çok ücretsiz sosyal hizmet sunuluyor.  Çalışanların çalıştıkları saate göre ortalama 5 haftalık yıllık izin ve 13 gün resmî tatil izinleri bulunuyor. Üstelik yalnızca %2,3’lük işsizlik oranına sahip.

9. Edinburgh, İskoçya

Yıllık 28 günlük izin ve 39 haftalık ücretli doğum izni imkânı sunulan Edinburgh'da, çalışanların kişisel hayatlarına zaman ayırmaları amaçlanıyor. Çalışanların sosyal hayatlarına verdiği değer sayesinde bu listede ilk 10’a girmeyi başaran ilk Birleşik Krallık şehri olmayı başardı. 

10. Belfast, Kuzey İrlanda

İnsanların, kazandıkları parayla rahat bir şekilde yaşayabildiği Belfast listedeki en düşük yaşam maliyetine sahip şehirlerden biri. Üstelik doğum izni ve yıllık izin konusunda da oldukça cömert bir şehir.

Peki Türkiye neden bu listede yok?

Maalesef bu listede yer alacak kadar iyi bir iş - yaşam dengesine sahip değiliz. Listede yer alan şehirlerin çoğunda kira ve ev fiyatları, insanların aldıkları maaşa göre dengeli. Türkiye için bunu söylemek ise henüz mümkün değil. İşsizlik oranına baktığımızda ise listedeki hemen her şehirde %2-3'lük bir oran varken; Türkiye’de işsizlik oranı %9,7 olarak açıklandı.

Ayrıca Türkiye'de çalışan insanların büyük bir kısmı yasal yıllık izin hakkını kullanamıyor veya bu hakka resmi olarak hiç sahip olmuyor. Ne yazık ki bu gibi durumlar sebebiyle bu listede yer almıyoruz.

 

Kaynak


Emine Günaydın

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Emine Günaydın..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.