Çin'in , dünyadaki geri dönüşüm programlarının çalışmalarını esasen endüstrinin en büyük pazarı olan pazarı kapatmasıyla bozması bir yıl oldu . Çin’in Ocak 2018’de yürürlüğe giren Ulusal Kılıç politikası, geçtiğimiz çeyrek yüzyıl boyunca dünyanın geri dönüştürülebilir atığının yaklaşık yarısını ele alan bu ülkenin geri dönüşüm işlemcilerine yönelik plastiklerin ve diğer malzemelerin çoğunun ithalatını yasakladı . Hareket, Çin işleme tesislerine ezici olan ve ülkeyi başka bir çevresel sorunla baş başa bırakan kirli bir kirletici maddeyi durdurma çabasıydı ve bu da kendi yapımı değildi.
O zamandan bu yana, Çin'in plastik ithalatı yüzde 99 oranında düştü ve geri dönüşüm kutusuna atılan malzemelerin nerede ve nasıl işlendiği konusunda büyük bir küresel değişime yol açtı. Plastik şişkinliği ana mesele olmakla birlikte, Çin'in karışık kağıt ithalatı da üçte bir oranında düşmüştür. Geri dönüşümlü alüminyum ve cam yasağı daha az etkilenir.
Küresel olarak, artık daha fazla plastik atık depolama alanlarına, çöp yakma tesislerine ya da geri dönüşümü mümkün olan malzemeleri geri çekmek için artan maliyetler olarak çevreyi kirletmeye başlamıştır. İngiltere'de geçen yıl yarım milyondan fazla ton plastik ve diğer ev çöpü yakıldı. Ülke, daha önce Çin'e gönderdiği 1,3 milyon tonluk geri dönüştürülebilir atık stokuyla başa çıkmaya çalışırken Avustralya'nın geri dönüşüm endüstrisi bir krizle karşı karşıya.
Çin'in yasaklanmasından önce bile, atılan plastiğin sadece yüzde 9'u geri dönüştürülürken, yüzde 12'si yakıldı. Gerisi çöplüklere gömüldü veya basitçe boşaltıldı ve nehirlere ve okyanuslara yıkılmak üzere bırakıldı. Uzmanlara göre, Çin olmadan plastik şişeleri, ambalajları ve yiyecek kaplarını işlemeden (endüstriyel ve diğer plastik atıklardan bahsetmeksizin), atık kültürümüzün yol açtığı büyük atık sorununun daha da artacağı belirtiliyor. Gezegenin neredeyse kırılmaz plastik yükü - son altı yılda dünya genelinde 8 milyar tondan fazla üretildi ve büyümeye devam ediyor.
Georgia Üniversitesi'nden mühendislik konusunda doktora öğrencisi olan Amy Brooks'un mühendislik üzerine doktora öğrencisi olan Amy Brooks, “Şimdiden, ihracatta bağımlı ülkelerde plastik atık birikiminin geçtiğimiz yıllarında kanıtlar görüyoruz” diyor. Çin'in ithalat yasağının etkisi. “Tüketicilere artan maliyet, geri dönüşüm tesislerinin kapatılması ve nihayetinde plastik atık sapmasının azaldığını gördük.”
Çin yasağının tetiklediği geri dönüşüm krizi, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki işleme kapasitelerinin artırılması ve üreticilerin ürünlerinin daha kolay bir şekilde geri dönüştürülebilir hale getirilmesi için yönlendirilmesi gibi daha iyi çözümler getirilmesi durumunda, tersine gidebilir. Her şeyden önce, uzmanlar tek kullanımlık plastiklerin keskin şekilde kesilmesi gerekliliği konusunda dünyaya uyandırma çağrısı olması gerektiğini söylüyorlar.
0 Yorum
Yorum Yap