Öğrenci Kariyeri Banner

Dünya'da Yaşamın İlk İzlerinden Olduğu Tahmin Edilen 3.48 Milyar Yaşında Fosil Bulundu!

Dünya'da Yaşamın İlk İzlerinden Olduğu Tahmin Edilen 3.48 Milyar Yaşında Fosil Bulundu!

Avustralya'da 3.48 milyar yıllık fosillere ulaşıldı. Dünya'daki yaşam için en eski delillerden bir tanesi olan kalıntılar, Mars'taki yaşam arayışı ile ilgili de önemli bulgular veriyor.

Avustralya'nın batısında, gezegenimizdeki ilk yaşam izleriyle ilgili önemli bir gelişme oldu. Bilim insanları, bölgede yaptıkları bir çalışma sırasında 3.48 milyar yıl öncesinden kaldıkları tespit edilen stromatolitlere ulaştılar. "Stromatolit" isimli madde, fotosentez yapan mikroorganizmaların dışkılarıyla oluşan tabakaların kayalaşması olarak açıklanabilir. 

Dünyadaki yaşamın en eski delillerinden biri de daha öncesinde Grönland'da bulunmuştu. Grönland'da bulunan yapıların, 3.7 milyar yıl öncesine ait oldukları tespit edilmişti. Ayrıca Kanada'da devam eden çalışmalarda, 4.29 milyar yıl önce meydana gelmiş stromatolitlerin bulunduğu ihtimali mevcut.

Mars'taki Yaşam Arayışına Işık Tutabilir!

3.48 milyar yıl öncesine dayandığı tespit edilen kayaçların organik madde içerip içermediği konusu tartışmalara neden oldu. Bu tartışmaları sona erdirmek için Fransa'ya örnek götüren bilim insanları, kayaçların bazı katmanlarında mikro organik madde kalıntıları tespit etti. Yani bu kayaçlar doğa olaylarıyla değil, canlı organizmalar tarafından oluşturuldu.

Avustralya'daki bulgular, Mars'taki yaşam arayışı için önemli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Çünkü bilim insanları, bu kayaçların yüzeyinin demir oksit ile kaplandığını tespit ettiler. Fotoğrafta da görebileceğiniz paslı turuncu rengin nedeni de bu reaksiyondu.

Uzmanlar, Mars ile stromatolitlerin renginin benzer olduğunu, son bulgular sayesinde Mars'taki çalışmalara yön verilebileceğini tahmin ediyorlar. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan bilim insanları "Buradaki bazı analizler, Mars'tan malzeme aldığımızda, yani yaklaşık on yıl sonra yapmak zorunda kalacağımız analizlerin bir deneme çalışması olarak düşünmelidir." ifadelerine yer verdiler.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.