Öğrenci Kariyeri Banner

Döviz Kuru Yükselince Ne Olur?

Döviz Kuru Yükselince Ne Olur?
Kimsenin dilinden düşmeyen ve dündemde olan; Dolar 4 TL, Euro 5 TL oldu ne demek? Böyle günlerde döviz kurunun ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmek, biz gençler için oldukça önem arz etmektedir. Önceliği döviz kurunun ne olduğunu bırakalım. Döviz kuru, herhangi bir ülkenin para biriminin başka bir ülke para birimi cinsinden fiyatı olarak adlandırılıyor. Döviz kuru işlemleri alış ve satış kuru olmak üzere 2 şekilde gerçekleşiyor. Alış kuru, dövizin veya naktin alışı sırasında kullanılan fiyat. Bu demek oluyor ki, döviz bürosu ya da bankalardan TL karşılığında döviz aldığınızda gerçekleşen işleme deniyor. Satış kuru ise, dövizin ya da naktin satışında kullanılan fiyatı gösteriyor.

Yatırım amaçlı olarak birçoğumuz aklına önce döviz almak gelir. Döviz yatırımı da diğer bir çok alternatif portföy gibi riskli olabilir. Şimdi ise döviz kurunun yükselmesinin ne anlama geldiğine bir bakalım.

1- Gayri Safi Yurtiçi Hasıla Düşer

eeee_790x445

Döviz kuru yükselince, Türk lirası üzerinden hesaplanmış Gayrisafi Yurt İçi Hasıla düşüyor. (GSYİH: Bir ülke sınırları içerisinde belli bir zaman içinde, üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin para birimi cinsinden değeri.)

2- Alım Gücü Azalır

dasda_790x445 (1)

Günlük kullandığımız ürünlerden, otomobile, küçük ev aletlerine kadar ithal edilmiş bir ürün kullanıyorsanız yabancı ülkenin parası değer kazandığında fiyatlar da artar.

3- Negatif Beklenti Söz Konusu

şsşkvnlsnvre_790x445

Ülke içindeki yatırımcıların, hane halklarının beklentilerinin ekonomi üzerindeki etkisini göz ardı etmemek gerekir. Yükselen döviz kuru vatandaşların ekonomiden negatif bir beklenti içerisine girmesine sebep veriyor.

4- Yatırımlar Ertelenir veya Azalır

lkl_790x445

Firmaların yatırım kararları, ekonominin olumsuz beklentisi sebebiyle erteleniyor ya da azalıyor. Bir şirket yöneticisini ele alırsak örneğin, şirketini o anda büyütmek yerine, bu aynı zamanda bir ülkenin istihdamının da artması demektir, döviz kurlarının bu denli acımasız olmadığı dönemde büyütmek istiyor.

5- Fiyatlar Artar

fgfg_790x445

Hammaddenin yerli olmamasından kaynaklı olarak bazı sektörlerde mal veya hizmet maliyeti arttığından bu artan maliyetler fiyata yansıyacaktır.

6- İthalat Azalır

klsfnl_790x445

Ateş pahası olarak da adlandırabileceğimiz fiyatlarla üreticinin kapısını çalan ithalat, döviz kuru yükselince ihtişamını kaybetmeye başlar. Dış ticaret açığının kapanması beklenir.

7- Özel Sektör ve Vatandaşın Borç Durumu

ljbvkbv_790x445

Farklı döviz cinsinden borçlanan özel sektör yöneticisi ya da vatandaşın durumu aynıdır. Borçlanılan para artan döviz kurları içinde ise vay halimize!

8- İstihdam Düşebilir

fewfwf_790x445

Döviz kurları üzerinden borçları olan şirketler kâr marjını da korumaya uğraşırlar. İthalatı kısma gibi bir şansları yoksa çalışan sayısını azaltma yoluna gidebilirler.

9- Portföy Dağılımları ve Enflasyon Etkilenir

ww_790x445

Döviz kurunda enflasyonun üzerinde bir artış yaşandığında ise dolar cinsinden kişi başına düşen milli gelirde, gerçek milli gelir artışından daha düşük bir artış olur. İthal tüketim ürünlerinin fiyatlarındaki değişim enflasyonu doğrudan etkiler. İthal hammadde ve ara malların fiyatlarının değişmesi ise işletmelerin maliyetlerini etkileyerek enflasyona dolaylı bir şekilde yansır.

10- Yurtdışı Planları Sekteye Uğrayabilir

fefw_790x445

Yurt dışında bir plan yapmış olabilirsiniz. Yurt dışında okumaya başlayacak olabilirsiniz. Size tavsiyemiz döviz kurlarındaki ani olabilecek değişimleri de göz önünde bulundurup cüzdanınızı ona göre şekillendirmeniz.

Özel İçerik: Elif Karaman

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.