Öğrenci Kariyeri Banner

Dolar Neden Yükselir?

Dolar Neden Yükselir?
Bir ülkede bulunan yabancı paralara döviz denir. Dolar, Euro, Sterlin gibi para birimlerinin hepsine ülkemize döviz denir. Peki döviz hangi sebeplerle yükselir veya düşer?

Bir ürüne olan talep artığı zaman o malın fiyatı nasıl artıyorsa aynısı döviz için de geçerlidir. Örneğin dolara olan talep artığı zaman doların fiyatı yükselir. Yani TL karşısında değer kazanır. Bu arz ve talebi etkileyen faktörler ise FED (Amerika Merkez Bankası) kararları, IMF, Dünya ekonomisi, cari açık, dış ticaret, para birimine olan arz-talep, enflasyon beklentileri, ekonomik politikalar, faiz oranları, ülke ekonomisinin durumu, sanayi gibi faktörlerdir. Bunlardan daha önemlisi ise beklentidir çünkü insanlar bu faktörlerdeki değişmelere göre bir beklentiye kapılıyor ve beklentisinin olacağı düşüncesiyle pozisyon alıyor.

borsa-neden-yukseliyor-hemde-ekonomi-kotu-iken

Dış ticaret, ülke içinde ürettiğiniz mal veya hizmeti dışarıya satıyorsanız döviz girişi olur ve paranız değer kazanır buna karşılık dışarıdan sattığınızdan fazla mal ve hizmet alıyorsanız bu da cari acık oluşmasına neden olur yani kazandığınızdan fazla döviz harcamış olduğunuz için döviz talebi eden duruma gelirsiniz ve döviz değer kazanır.

Faiz oranlarının etkisi ise, ülkenizin ve diğer ülkelerin paranızı kendilerinde tutması için ödemiş olduğu faizler paranın talebine etki etmektedir. Örneğin sizin ülkeniz %6 faiz verirken başka bir ülke %5 faiz veriyorsa yatırımcılar parasını sizin ülkenize getirecek ve döviz değer kaybedecektir.

Tabi ekonomik politikalar ve ekonomik durumda önemli bir etkendir. Eğer ekonomik şartlar iyiyse ve üretimi destekleyen politikalar varsa, büyüme ve bütçe açığı iyi durumdaysa bu durumda ülkeye olan güven artacak ve döviz değer kaybı yaşayacaktır.

Sonuç olarak doğru politikalar uygulanırsa, üretim yapılırsa ve en önemlisi ülkeye güven duyulursa döviz fiyatları düşer. İnsanlar, güven duyduğu şeye yatırım yaparlar ve onu desteklerler bu ortamlar sağlanmışsa ekonomik istikrarda sağlanır ve döviz fiyatları düşer tam tersi durumda ise yükselir.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Ali Can Semiz tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.