Öğrenci Kariyeri Banner

Doğruluk Payı Nedir?

Doğruluk Payı Nedir?
Hayatı yaşanan olayları bilmek, etrafımızda olanlardan haberdar olmak için yazılı medyayı ve sosyal medyayı takip edebilmek önemli. Elimize gazeteleri alıp baktığımızda, herhangi bir televizyon kanalını açtığımızda ya da internette okumuş olduğumuz bir yazıda aynı olayların çok farklı şekilde okuyuculara ya da izleyicilere yansıtıldığını görüyoruz. Özellikle güncel olan haberleri her kesimin kendi düşüncesine göre uyarladığını fark ediyoruz. Tamam da kim doğru söylüyor, biz hangisine inanacağız, diye aklımızda soru işaretleri belirdiğinde devreye “Doğruluk Payı” giriyor. Doğruluk payı belli periyotlarda siyasilerin demeçlerini analiz edip resmi veya sağlam kaynaklar ile fact checking (bilgi doğrulama) yapıyor. Fact checking dediğimiz şey aslında bir yazıda, haberde, makalede, röportajda vs. yer alan bilgilerin gerçekliğinin araştırılıp onaylanmasına deniyor. Böylece hem o yazıyı okuyacak insanlara yanlış veriler sunulmamış oluyor hem de oluşabilecek kanuni zorluklara karşı baştan önlem alınmış oluyor.

mass-media_510x295

Siyasi partilerin seçim vaatleri, siyasilerin demeçleri, gündeme dair söylemler, programlar, aldatmalar, çarpıtmalar, doğrular ve yanlışlar…  Seçmen olmak ve sağlıklı tercihler yapmak bazen çok zor olabiliyor. Her sabah politika köşesini kontrol ettiğiniz gazetede ya da sürekli tıkladığınız internet sitesinde gördüğünüz haberler her zaman %100 doğru mu? İşte tam bu noktada inanmak ile bilmek arasında bir seçim yapmak gerekiyor. Eğer gördüklerin, duydukların ne kadar doğru bilmek istiyorum diyorsanız “Doğruluk Payı” nı takip etmeye başlayın. Çünkü siyasi okur-yazarlığınızı artıracak objektif bir internet sitesinden bahsediyoruz. “Ortak Gelecek İçin Diyalog Derneği” nin bir girişimi olan 20 Haziran 2014 tarihinde yayın hayatına başlayan “Doğruluk Payı” Türkiye siyasetine etki eden demeçleri kamuya açık verilerle analiz ederek doğruluk payını ölçen ve günlük olarak kamuoyu ile paylaşan bir çalışmadır. Bu nedenle her gün Türkiye gündemini tarıyor, yanlışı ve eksiği buluyor, doğrusunu sizinle paylaşıyor. Veriyi en çekici yoldan size sunuyor ve siyasi kararınızı oluşturmanızda katkı sunmayı hedefliyor. Kısacası Türkiye’nin hareketli gündemindeki el feneri olmak için çalışıyor.

google_fact_check_geliyor_dogruluk_payi_kotu_kullanilabilir_mi_h5624_309e4

Aynı zamanda Google, artık arama sonuçlarında fact checking (bilgi doğrulama) sistemini uygulayacağını resmi olarak duyurdu. 46 ülkede bu uygulamayı başlatan Google, Türkiye’de sivil toplum örgütü olan “Doğruluk Payı” ile çalışacak. Türkiye’de “Doğruluk Payı” tarafından yürütülen bu çalışmayla Türk kullanıcılar da yaptıkları Google aramalarında Doğruluk Payı’nın ilgili arama sonuçlarına yönelik puanlamalarına ulaşabilecekler. Türkçe kaynaklarda milyonlarca arama sonucunun olduğu düşündüğümüzde her bir arama sonucunun hemen bu şekilde filtrelemeden geçmesini beklemek tabii ki mümkün değil; fakat her geçen gün daha fazla kaynağın doğruluklarının ölçüldüğünü görüyor olacağız.

Daha fazla bilgi için sayfayı ziyaret ediniz.

Kaynak 1

Kaynak 2

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.