Öğrenci Kariyeri Banner

Doğru Nefes İle Hayatınızın Kontrolünü Ele Alın!

Doğru Nefes İle Hayatınızın Kontrolünü Ele Alın!
Hayatımızın her saniyesi yaşam belirtimiz olan, nefes almak eylemini gerçekleştiriyoruz. Peki bu eylemi ne kadar doğru yapıyoruz?

İnsanın en temel ve basit alışkanlığı olarak görülen nefes almak, yaşam döngümüzün en önemli noktalarından biri. Öyle ki  soluk alıp vermek eylemi basit olarak görünse de uyku düzenimizi, kilo ve öfke kontrolümüzü sağlıyor.

KBB baş ve boyun cerrahisi uzmanı Prof Dr. Selçuk İnanlı'ya göre, sağlıklı bir solunumun ilk şartı burundan nefes almaktır. Çünkü burnumuz soluduğumuz havayı ısıtır, nemlendirir, toz ve yabancı maddeleri adeta bir filtreden geçirir. Böylece akciğerlerimize her zaman sabit kalitede bir hava sunar. Havayı ağızdan almak ise yanlış bir nefes alış biçimidir. Ağzımızda bir filtre sistemi olmadığı için kötü kalitede olan hava direkt olarak akciğerlerimize gider. Bu da solunum yolları hastalıklarına davetiye çıkartabilir.



Sağlıksız bir şekilde yapılan solunumdan sonra vücudumuz ve organlarımız gereğinden fazla yorulabilir. Bu durumdan en çok etkilenen organımız ise tabi ki kalbimiz. Özellikle uyku probleminiz, horlamanız ve uyku apneniz varsa bu sağlıklı ve doğru şekilde nefes almadığınızın göstergesidir.

Günlük hayatın koşturmacasında, nefes alıyor muyuz yoksa sadece nefes aldığımızı mı sanıyoruz?


1) Bir yetişkin olarak akciğer kapasitemizin sadece %25-30’unu kullandığımızı,
2) Vücuttaki toksinlerimizin % 80’inin nefes ile atılabildiğini,
3) Enerjimizin %75’ini nefesle bedenimize aldığımızı,
4) Doğru nefes alarak birçok hastalıklarla baş edebileceğinizi,
5) Yaşamımız boyunca olumsuz duyguları ( öfke, korku,endişe,vb.) nefesimizi tutarak bilinçaltına ittiğimizi,
6) Nefesimizin yaşam enerjisi olduğunu,

biliyor muydunuz?



Peki doğru nefes nasıl alınır?

  • Nefes alırken göğsümüz yerine diyaframımız hareket etmelidir.

  • Diyafram nefesi alırken havayı akciğerimizin en derin köşesine doldurmaya çalışmalıyız bunu yaparken karnımızı dışarı doğru itmeliyiz.

  • Nefes verirken de karnımızı yavaş yavaş içeri doğru çekeriz. Böylelikle diyaframımız çalışmaya başlar. Diyaframın hareketi karın bölgesindeki organlarda masaj etkisi yaratır, böylelikle karın ve göğüs boşluğu arasındaki basınç farkı ortadan kalkmış olur. Ayrıca safra kesesinin ve midenin yukarıya hareket etmesini engelleyerek reflüyü de engellemiş oluruz.

  • Nefes vermeyi nefes almaktan daha yavaş yapmak doğru solunumun bir parçasıdır.


tv

Özellikle nefes almak hakkında internette çokça video bulabilirsiniz ya da 26 Temmuz'da saat  18.30 ile 20.00 aralığında, İTÜ MAGNET'in ev sahipliğini yaptığı  ücretsiz "MANYETİK MOTİVASYON - Nefes Atölyesi" etkinliğine gidebilirsiniz.  Etkinlik hakkında daha fazla bilgi ve kayıt olmak için TIK!

Özel İçerik: Tamay Ün

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.