Öğrenci Kariyeri Banner

Doğanın Uyanışı: Nevruz Bayramı

Doğanın Uyanışı: Nevruz Bayramı
Kültür, bir milletin birleştirici en önemli unsurlarından biridir. Köklü bir tarihi olan Türklerin gelenek ve göreneklerinin en eskilerinden biri olan Nevruz Bayramı Türklerin milli bayramlarından biridir. Her yıl 21 Mart tarihinde kutlanan doğanın yeniden doğuşunun habercisi Nevruz Farsça ' Nev ' ve 'Ruz' kelimelerinin birleşimidir ve 'Gün Doğumu' anlamına gelmektedir. Yaratılış olarak da nitelendirilen bugünün köklerinin Ergenekon Destanına kadar uzandığı rivayet edilmektedir ve Ergenekon’dan çıkış kurtuluş günü olarak adlandırılmaktadır. Yaratılış, Gün Doğumu, Mart Dokuzu olarak bilinen Nevruz bazı toplumlar için yılbaşı olarak da kullanılmaktadır.

Farsça ve Türkçe konuşan topluluklarda yer yıl coşkuyla kutlanan bu gün her milletle farklı isimlerle anılmaktadır. Azerbaycan’da Bozkurt Bayramı, Uygur Türklerinde Yeni Gün, Kazak Türklerinde Ulus Günü olarak adlandırılmaktadır.

Geleceğe dair umudun yeşerdiği ve iyi dileklerde bulunulduğu Nevruz doğanın doğuşu olmasının yanı sıra insanların da yeniden doğuşunu, arınmasını simgelemektedir. Nevruz Bayramının kültürel etkileşimde de önemli bir rolü vardır. Anadolu’da olan kültürel bağın nesilden nesille aktarımının en etkin olduğu günlerden biri olan Nevruz her yıl coşkuyla kutlanmaktadır.

Diğer bütün bayramlarda olduğu gibi Nevruz’da da temizlik oldukça önemlidir. Nevruz öncesinde kutlama alanlarında temizlik yapılır. İnsanlar bu güne özenle hazırlanır. Kutlama alanı temizlenir ve baharın gelişini simgeleyen çiçeklerle süslenir. Nevruz’da insanlar renkli kıyafetler giyerler, uçurtmalar uçurulur, yumurtalar tokuşturulur ve insanlar ateşin etrafında toplanarak dilek dileyerek yakılan ateşin üstünden atlanır.

Azerbaycan, Türkiye, Hindistan, İran, Kırgızistan, Özbekistan ve Pakistan'ın ortak başvurusu ile Nevruz 2009 yılında UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine kaydedilmiştir. Bu durum sonucunda farklı dilleri konuşan, farklı inançlara ve farklı etnik kökene sahip milletlerin arasındaki kültür köprüsünün olumlu ivme kazandığını görülmektedir.

Kaynak

Kaynak 2

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.