Dışarıda filtre kahve tüketeneleri üzecek bir gerçek ortaya çıktı. Doç. Dr. Ceyhun Can Özcan, bazı işletmelerin maliyeti düşürmek için filtre kağıdı yerine bone ve tül çorap kullandığını açıkladı.
Tek Amaç Maliyeti Düşürmek!
Kahve, büyük bir çoğunluğumuz için hayatın ayrılmaz bir parçası. Yapılan araştırmalar da kahve tüketiminin her geçen gün biraz daha arttığını gözler önüne seriyor. Ancak uzmanlar, kahve konusunda dikkate alınması gereken uyarılarda bulunuyorlar. Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Can Özcan’ın açıklaması da kahve içmeden önce iki kere düşünmemize neden olacak türden.
Özcan’a göre; maliyeti düşürmek isteyen işletmeler, kahveyi uygun olmayan koşullarda demlemeye çalışıyor. Özcan, yaptıkları saha incelemelerinde bazı satıcıların kahveyi demlerken filtre kağıdı yerine bone ve tül çorap kullanıldığını tespit ettiklerini açıkladı. İşletmelerin böyle bir şey yapmalarının tek nedeni, maliyeti düşürmekti. Fakat bunun sağlık açısından zararlı olduğunu söyleyen bilim insanı, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Filtre kâğıdı kullanmak yerine özellikle saç bonesiyle, kadın çorabıyla, maliyetleri düşürmek adına üreticiler kahve demlemesi yapabiliyorlar. Bu gibi, içerisinde plastik barındırılan ve sıcak suyla temas ettiğinde de çözülen, insan sağlığını tehdit eden kanserojen bir madde olan plastik içeren malzemeler kullanıyorlar. Bu da insan sağlığını tehdit ediyor. Özellikle tüketicilerin kahve alırken bu tür hijyen kurallarına, demleme yöntemlerine dikkat etmesi gerekiyor.”