Öğrenci Kariyeri Banner

Dikkat Dağınıklığınızı Azaltabilmeniz İçin Çözüm Önerileri!

Dikkat Dağınıklığınızı Azaltabilmeniz İçin Çözüm Önerileri!

Yapacağımız işe odaklanabilmemiz oldukça önemlidir. Dikkatimizi vererek çalışmak başarının en temel basamaklarından biridir. Tümüyle dikkatinizi vermek elbette zor olacaktır. Ancak dikkatinizi dağıtan şeylerden uzaklaşmak size yardımcı olacaktır. 

Bir iş yaparken dikkatinizi arttıracak bazı çözüm önerilerini sizler için derledik!

Dikkat Dağınıklığınızı Azaltabilmeniz İçin Çözüm Önerileri!

1. Her gün İçin Hedefler Belirleyin

Her gün bir sonraki gün için planlar yaparız. Ancak çoğu zaman bu planlar unutulur gider. Planlarınızı kalıcı hale getirmek için 3 ana hedef belrleyin. Böylece yaptığınız işten aldığınız verim artacaktır. Ayrıca bu hedefleri not etmeniz kalıcılığı arttırmada size yardımcı olacaktır. 

2. Güne Erken Saatte Başlamaya Çabalayın

Erken saatte uyanmak sizi zinde tutacağı için dikkatinizi arttıracaktır. Eğer yapacağınız önemli bir iş varsa güne erken saatte başlamak size yardımcı olacaktır. Her gün belirlediğiniz bir saatte uyanmayı alışkanlık haline getirirseniz verimliliğiniz artacaktır. 

3. Dikkatinizi Dağıtan Şeylerden Uzak Durun

Dikkatini arttırmanın en iyi yollarından biri dikkatinizi dağıtan şeyi tespit edebilmektir. Bu durumları tespit edip düzeltmeye çalışmanız dikkatinizi ve verimizi arttıracaktır. Örneğin, her sabah uyandığınızda sosyal medya hesaplarınızı kontrol etme alışkanlığınız olabilir. Sosyal medya kullanımını günün belirli saatlerine sınırlayarak bu alışkanlıktan kurtulabilirsiniz.

4. Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Yeni alışkanlıklar edinmeniz de bir çözüm önerisi olabilir. Yeni alışkanlıklar edinme sürecinde dikkatiniz artacaktır. Böylece odaklanabilme süreniz de artacaktır. Örneğin, günde 20 sayfa kitap okumayı alışkanlık haline getirirseniz kitap okumak iyi bir dikkat gerektirdiği için odaklanma süreniz artacaktır.

5. İşinizi Yaparken Eğlenmeyi İhmal Etmeyin

Gün içerisinde yapmaya mecbur olduğunuz işler sizi sıkabilir. O işten sıkıldığınızda da veriminiz düşecektir. Bu yüzden bu işleri eğlenceli hale getirebilirsiniz. Örneğin, temizlik yaparken müzik dinlemek sizi hem eğlendirecek hem de dikkatinizi arttıracaktır.

6. Kitap Okumayı Alışkanlık Haline Getirin

Kitap okumak beynin gelişmesi için önemli bir aktivitedir. Birçok faydasının yanında dikkat eksikliğinizi azaltır ve odaklanma sürenizi arttrır. Gün içerisinde dikkatiniz sıkça dağılıyorsa sevdiğiniz bir kitabı okumak odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Her gün belli bir süre belirleyip kitap okumaya zaman ayırabilirsiniz.

7. Kendinize Ödüller Verin

Dikkat dağınıklığını azaltan yollardan biri de gerektiğinde kendinizi ödüllendirmektir. Çünkü ödül sayesinde beyniniz, iyi hissetmenizi sağlayan dopamin adlı nörotransmitteri salgılar. Beynimiz ödüle ulaşmak için verilen görevi tamamlamaya odaklanağı için dikkatiniz artacaktır. 

8. Kaliteli Uyumaya Dikkat Edin

Sağlıklı bir yetişkin günde 7-9 arası uyumalıdır. Eğer bu sürenin altında kalıyorsanız gün içerisinde odaklanmakta zorlanabilirsiniz. Araştırmalar da göstermektedir ki uykusuzluk dikkat dağınıklığının en önemli sebeplerinden biridir. Kaliteli bir uyku ile bedeniniz ve zihniniz dinleneceği için dikkat süreniz de artacaktır.

9. Sağlıklı ve Dengeli Beslenmeye Özen Gösterin

Yanlış beslenme dikkat dağınıklığının en büyük sebeplerinden biridir.  Paketlenmiş hazır gıdalar tüketmeniz, herhangi bir konuya odaklanmanızı zorlaştıracaktır. Çünkü bazı hazır gıdalar, dikkat eksikliğine yol açan maddeler içerir. Bu nedenle, taze sebze-meyve ve protein ağırlıklı besinler tüketmeniz dikkat dağınıklığınızı azaltabilir. Ayrıca beslenme düzeninizi dengeli bir hale getirmek yapacağınız işe daha kolay odaklanmanızı sağlayacaktır.

10. Gün İçerisinde Sevdiğiniz  Aktiviteleri Yapın

Gün içinde sevdiğiniz aktiviteleri yapmanız odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Severek yaptığınız bir işe dikkatinizi tümüyle verebilirsiniz. Böylece sevmediğiniz bir işi yaparken de odaklanma beceriniz gelişecektir. Örneğin, sevdiğiniz bir enstürmanı çalmak, maça gitmek, spor yapmak gibi aktivitileri seviyorsanız bunlara daha kolay odaklanacağınızı göreceksiniz.

 

 

Kaynak

 

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.