Öğrenci Kariyeri Banner

Dijital Çağımızın Yeni Hastalıkları!

Dijital Çağımızın Yeni Hastalıkları!
Çağımız teknoloji çağı… Her alanda teknoloji hayatımızın içerisinde belki de. Yararlarının yanında tabi ki teknolojinin de zararları mevcut. Üstüne üslük hastalık olacak kadar bir zarardan bahsediyoruz. Bu konuda devletin en üst makamı bile araştırma içerisinde. Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TBMM’ye WhatsApppitis, Ego sörfü, Selfitis, Crackberry gibi dijital çağın hastalıklarına yönelik çalışmaları beyan etti.
Elde edilen verilere göre günümüz teknoloji hastalıklarını şöyle sıralayabiliriz.

WhatsApppitis: Aşırı mesajlaşma yüzünden bileklerin ve ellerin kullanılmasından dolayı sinirlerin sıkışması sonucu uyuşma, bazen hareket edememeyle giden hastalık. Ayrıca Bilgisayarlarda aşırı şekilde fare ve klavye kullanımıyla sık görülen ve aynı hareketlerin sürekli tekrarlanması sonucu el ve kollardaki sinir, tendon, kas ve diğer yumuşak dokuların zedelenmesi olarakta açıklanabilir.

Hikikomori: Japoncada toplumdan uzaklaşmak anlamına gelen Hikikomori, günümüzde Uzak Doğu bölgesinde gençler arasında oldukça yaygınlaşan ve özellikle teknolojiyi yoğun olarak kullanan tüm insanlarda tehlike sinyalleri veren bir hastalıktır.

2_790x445

Ego Sörfü:  Kişinin sürekli olarak arama motorları olmak üzere diğer sosyal medyada kendi ismini aratması ve hakkında ne gibi bilgilere ulaşabildiği, hakkında neler yazıldığı ve paylaşıldığını takip etmesi durumudur. Hastalık tanısı koyulan kişilerin sayısının hızla artışı günümüzde birçok psikolojik bozukluğun başlangıcı olarak ele alınmaktadır.

Google stalker: Kişinin çeşitli sosyal medya hesaplarında ve Google da etrafındaki insanları ileri seviyede araştırması ve bunu normal görmeye başlamasıdır.

Crackberry: Daha çok kurumsal iletişimde kullanılan, e-mail alıp gönderilebilen, avuç içi bilgisayar türü BlackBerry telefonlardan alan bu hastalık daha çok üst düzey yöneticilerin sürekli olarak maillerini kontrol etmesi durumudur.

Siberhondrik: Hastalığını internette teşhis etme.

3_790x445

Youtube Narsizmi: Kişilerin sürekli olarak kendisini övdüğü ve daha çok kendini iyi tanıtmaktan ibaret olan dünya genelinde en çok kullanılan video paylaşım platformu Youtube videoları yayınlamasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.

Fomo hastalığı: Bir işle ilgilenirken sosyal medya üzerinden arkadaşlık kurulan kişilerin neler yaptıklarından haberdar olma isteğine karşı koyamayıp sürekli bu kişileri takip etme isteği denebilir ayrıca gelişmeleri kaçırma korkusu olarak da adlandırılır.

Nomofobi: 'No mobile phone'un kısaltması, telefonsuzluk fobisi. Telefondan uzak kalınca özellikle sıkıntı ve yanlızlık çekme halidir.

Plagomani: Telefon ya da diğer teknolojik aletlerin şarjını sürekli yüksek olarak görme isteğidir. Kişi şarjının aniden biteceğinden endişe etmektedir ve yanında sürekli şarj aleti taşımaktadır. Şarjsızlık sendromu da denebilir.

Konu ile alakalı konuşan Prof. Ünüvar, milletvekillerine şu değerlendirmeleri de yaptı:

"Artık insanlar bir lokantaya gittiği zaman nerede şarj yakınsa oraya gidiyor; eskiden nerede güneş, hava, aydınlık varsa oraya gidiyordu. Almanya'da bir doktor o kadar bunalmış ki muayenehanesine şöyle bir şey asmış; 'Google üzerinden hastalıklarına teşhis koyanlar bize değil Yahoo'ya danışsınlar.' Netflix'in CEO'su, 'Son günlerde en büyük rakiplerimiz Facebook, YouTube ve uyku' diyor. Ayrıca bu çağ ayni zamanda ilgi çağı. İlgimizi çepeçevre çevrelemiş birçok teknolojik enstrümanla karşı karşıyayız. Arkadaşlarımızı Facebook'tan buluyoruz, mesajlarımızı Twitter'dan iletiyoruz, sohbetimizi WhatsApp'tan yapıyoruz, arama. larımızı Google'dan, dosyalarımızı yine değişik elektronik posta araçlarından, fotoğraflarımızı Instagram'dan, iş arkadaşlarımızi Linkedin'den buluyoruz."

 

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.