Öğrenci Kariyeri Banner

Deniz Suyunu İçme Suyuna Dönüştüren Küre!

Deniz Suyunu İçme Suyuna Dönüştüren Küre!

Nüfus artışıyla doğru orantılı olarak artan çevre kirliliği, insanlığı su krizinin eşiğine getirdi. 2019 yılında UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde her 3 kişiden 1’inin güvenli içme suyuna erişiminin olmadığını ortaya koyan bir rapor yayınladı.

Hem can simidi hem de su filtresi olarak tasarlanan Purifier Lifesaver, matara benzeri bir cihaz olan Desalinator, güneş enerjisini kullanan yüzer arıtma kapsülü WaterPod dikkat çekici örneklerdendi. Bu haberin konusu olan HelioWater ise tüm bu önceki tasarımlardan daha fazla içme suyu sağlayarak bir tür içme suyu şebekesi kurmaya imkan tanıyor.

1 Küre, Günde 10 Litre İçme Suyu Üretebiliyor

Fransız şirket Marine Tech tarafından yaratılan HelioWater, metal çerçevenin yerleştirilmiş büyük bir küre görünümünde. Arıtma işlemi için gereken gücü, tabanındaki büyük boyutlu güneş paneliyle elde ediyor. Şirket, 1 metrekarelik her modülün günde 10 litre su üretebildiğini belirtiyor.

Bu da yaklaşık olarak günde 5 kişiye yetecek kadar içme suyu üretebildiği anlamına geliyor. HelioWater tamamen otonom çalışan bir sisteme sahip. Tuzlu veya kirlilik nedeniyle kullanılamayan her türlü suyu arıtabildiği belirtilmiş. Buharlaşma, yoğuşma ve mineralizasyon tekniklerini kullanarak çalışıyor.

Deniz suyu küreye pompalanıyor, burada buharlaşıyor ve kürenin üst yarısının iç yüzeyinde yoğunlaşıyor. Nihai içme suyu ise kürenin dip kısmına damlayarak birikiyor ve buradan pompalanarak kullanıcıya sunuluyor.

Küre olumsuz hava koşullarına dayanıklı, yüzde 100 geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılarak yapılmış. Tüm ekipman, taşımayı kolaylaştırmak için bir kutu içinde teslim ediliyor. Ayrıca kurulumunun ve çalıştırılmasının da hızlı ve kolay olduğu belirtilmiş. Küreler, büyük çaplı ihtiyaç durumunda küme halinde yerleştirilip birleştirilebiliyor.

Şirket, mevcut suyun insan tüketimi için güvenli olmayabileceği afet bölgelerinde ve mülteci kamplarında da HelioWater’ın ideal çözüm olabileceğine dikkat çekiyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.