Öğrenci Kariyeri Banner

Deloitte, Türkiye İçin 2019 Yılı 'Sosyal Medya Araştırma Raporu'nu Yayınladı

Deloitte, Türkiye İçin 2019 Yılı 'Sosyal Medya Araştırma Raporu'nu Yayınladı
Deloitte araştırma şirketi tarafından 2012’den beri her yıl düzenli yapılan mobil kullanıcı araştırmasının 2019 yılı sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sosyal medya kullanmada Türkiye birinci sırada yer alıyor. Araştırmaya Türkiye’den de 1000 kişinin bulunduğu 6 kıtada 28 ülkeden 44 bin 150 kişi katıldı. Araştırmaya bakıldığında Türkiye’de sosyal medya kullanımı hakkında enteresan bilgilere ulaşılabiliyor.

Deloitte Türkiye Teknoloji ve Telekomünikasyon Endüstrisi Müdürü Metin Aslantaş, “Güncel durumu analiz ederken geleceğin nasıl şekilleneceğine dair öngörüleri de paylaşıyoruz. Bu anlamda sadece iş dünyasına değil, kültürel ve sosyal incelemeler yapan uzmanlara da bir veri kaynağı oluyor” dedi. Ayrıca Aslantaş’a göre: "Türkiye'de kullanıcıların yüzde 46’sı telefonunu devamlı kontrol etme ihtiyacı hissettiğini söylerken, bu oran Avrupa’da yüzde 21. Kullanıcıların yüzde 32’si çok fazla telefon kullanımı yüzünden, aile veya arkadaşlarıyla bir arada olduklarında yüz yüze iletişim kuramadıklarını ifade ediyor. Türkiye’de kullanıcıların yüzde 26’sı çok fazla telefon kullanımından dolayı fiziksel problemlerle karşılaştığını belirtirken bu oran Avrupalı kullanıcılar arasında yüzde 7." açıklamasında bulundu.

Araştırmaya göre Türkiye’nin tablosu oldukça enteresan gözüküyor. Sosyal medyayı diğer ülkelere göre daha çok kullanıyoruz. Ülkemizde Facebook, WhatsApp, Messenger ve Instagram en çok kullanılan uygulamalar arasındadır. Cinsiyete göre sosyal medya ve haberleşme uygulamalarının kullanımına bakıldığında, kadınlar erkeklere göre oranla Snapchat’te 14 puan, Instagram ve TikTok’ta 12 puan daha fazla aktif iletişim halinde. Erkeklerin kullanım olarak kadınlardan fazla kullandığı uygulamalar ise Twitter ve tanışma uygulamaları.

Araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 31’i ayda en az 1 kez market ve temel ihtiyaç alışverişlerini cep telefonlarından yapıyor. Kullanıcıların yüzde 68’i şimdiye kadar en az 1 kez market ve yemek hizmetlerini kullandığını belirtti. Taksi hizmetlerini sağlayan uygulamalar kullanıcıların yüzde 42’si, kurye hizmetleri ise kullanıcıların yüzde 33’ü tarafından en az 1 kez kullanmış. Türkiye’deki kullanıcılar en fazla alışveriş ve yemek hizmetlerini gün içinde tercih ediyor.

2_790x445

Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 55’i oyun oynamak için cep telefonunu kullanıyor. Oyun oynayanların yaş grupları incelendiğinde ise en yüksek oranın yüzde 61 ile 35-44 yaş grubu olduğu görülüyor. Oyun oynama sıklığına bakıldığında her 2 akıllı telefon sahibinden 1’i her gün telefonda oyun oynuyor. Türkiye, bu oyun oynama sıklığı oranıyla ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor.

Araştırmaya göre insanlar kişisel bilgilerin şirketler tarafından kullanıldığını düşünüyor ve yine çoğu kullanıcı kullanım şartları ve koşullarını okumadan izin veriyor. Katılımcıların yüzde 76’sı kişisel bilgilerinin şirketler tarafından kullanıldığını ve yüzde 69’u ise kişisel bilgilerinin üçüncü kişilerle paylaşıldığını düşünüyor. Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 12’si kullanım şartları ve koşullarını okumadan asla kabul etmeyeceğini belirtiyor. Katılımcıların ise yüzde 55’i en fazla e-posta bilgilerini online olarak paylaştıklarını belirtirken, bunu telefon numarası ve konum bilgisi izliyor.

  • Telefonunu devamlı kontrol etme ihtiyacı hissedenler: %46

  • Günde en az bir kere Instagram’da vakit geçirenler: %49

  • Aşırı telefon kullanımından dolayı fiziksel acı çekenler: %26

  • Günde en az bir kere Twitter’da vakit geçirenler: %23

  • Akıllı telefondan her gün oyun oynayanlar: %50

  • Oyun oynamak için cep telefonunu tercih edenler: %55


Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.