Öğrenci Kariyeri Banner

Değişimin Mihenk Taşı: Y Kuşağı

Değişimin Mihenk Taşı: Y Kuşağı
1980-1999 arası doğan ve insan kaynakları literatürüne 'Y Kuşağı' olarak geçen kuşak Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 25'ini kapsıyor. Y kuşağı artık tüketici kitlesi olmanın yanı sıra insan kaynağının da besleyicisi konumuna ulaştı.

y-kusagi

  • 1981-2000 yılları arası doğanlardan oluşan Y kuşağının iş yaşamında oraya çıkan en önemli değerleri, sosyal sorumluluk, özgüven, hedef, odaklılık, ve farklılıklara saygı olarak dikkati çekiyor.

  • Teknoloji anlamında çalışma hayatındaki en okur yazar grup olan Y'ler, fark yaratmak, fark edilmekten hoşlanmakta, değişime açık, destekleyici tavırlar sergilemekte, düşünce ve iş yapış tarzlarına kadar tercihlerinde değişilik ve farklılık görülen Y kuşağıyla iletişim ve işbirliğinde en önemli nokta, takdir ve geribildirim ortaya çıkıyor.

  • 1980 yılından sonra doğan kişiler önceki kuşaklara göre daha yaratıcıdırlar. Düşünmeyi ve üretmeyi çok severler. Y kuşağını en iyi tanımlayan cümle belki de bu o olabilir. Kendi fikirleri ile bir şeyler yaratmak onları bazen başarıya götürebilir.


y-kuşağı-2

  • Parayı biriktiriyorlar, ancak yatırım yapmak konusunda yetkin değiller. Çünkü yatırımlarını yönlendirmek konusunda yetkin değiller. Bu nedenle kendilerine doğru yatırım üzerine danışmanlık veren kurumlara duydukları minnet artıyor.

  • Harcama alışkanlıkları, X kuşağına göre çok farklı. X kuşağı örneğin, ev alarak kök salmayı tercih ederken, Y kuşağı mobilize olmayı, seyahate, lükse, eğlenceye para harcamayı kendisine öncelik olarak belirliyor.

  • Gençler, iş dünyasında liderlerin kendilerini net bir şekilde ifade etmelerini, dışlandığını düşünen kesimlerin sesi olmalarını, görüşlerini tutkulu bir şekilde dile getirmelerini ve değişimler konusunda hızlı davranmalarını istiyor.


xyz

  • Y kuşağı çalışanları, kendilerinden sonra gelecek kuşağa karşı ümit duyuyor. Türkiye'deki katılımcıların %71'i, şu anda 18 yaş ve altındaki Z kuşağı'nın iş dünyasındaki varlıklarının etkili olacağına inanıyor.

  • Y kuşağı toplumları farkındalığı yüksek kişilerden oluşur. X kuşağına göre çevresinde olup bitenlere daha çok duyarlıdırlar. Dernekler kurabilirler veya gönüllü kuruluşlara katılım sağlayabilirler.

  • Bu kuşağın en önemli özelliklerinden birisi de sorgulamaya açıktırlar. Nedenini bilmedikleri şeyleri ise yapmaktan kaçınırlar.

  • Keyif için harcama yapmaktan çekinmezler. X kuşağı, Y kuşağının paraya değer vermediğini düşünür. Ancak bu kuşak harcamalarını bilinçsizce yapmaz. Bu harcamaları hayattan keyif almak için yaparlar.


KAYNAK: Geleceğin Bankacılığı Dergisi 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.