Öğrenci Kariyeri Banner

Daha Etkin Bir Birey Olabilmeniz İçin Geliştirmeniz Gereken 7 Beceri

Daha Etkin Bir Birey Olabilmeniz İçin Geliştirmeniz Gereken 7 Beceri


Bazı insanlar ne kadar fiziksel, entellektüel ya da sanatsal anlamda yetenekli olsa da geliştirmeleri gereken yeteneklere odaklanmazlarsa zirveye çıkamazlar.
Herkesin kendine özgü yetenekleri vardır ve bunların geliştirilmesi bu kişileri profesyonel pozisyonlara yükseltir.
İşte profesyonel yolda ilerlemenizi sağlayacak 7 öneri: 

1. Kritik Karar Verme Becerinizi Geliştirin.
critical_thinking-5-6-14
Karar verme, üst düzey bir liderlik yetkinliğidir; çünkü bir personel toplantısının nereden yapılabileceğinin basit bir seçiminden tutun da pazarlama gelirlerinin nereye harcanacağının stratejik seçeneklerine kadar her yerde ortaya çıkar. Bu kararlar, bir sonraki bölgedeki insanları etkileyebildiği gibi dünyanın dört bir yanındaki bir yan kuruluşu veya tüm ülkeyi de etkileyebilir.Kararlılık, doğuştan gelen bir özellik değildir - öğrenilebilen bir yetenektir. Bu konuda tam olarak başarıya ulaşmak için, kritik karar verme sürecinizde zayıf noktalarınızı tespit edin ve farkında olmadan size engel olan birine ya da bir şeye karşı olan önyargılarınızı yıkmaya çalışın. Sonuçları kontrol edemesek de, onları harekete geçiren süreci şekillendirebiliriz.

2.Tutarlı bir tartışma yapmayı öğrenin.
donald_trump_-_hillary_clinton_-_second_presidential_debate_3_-_h_-_2016


Nerede konuşma yapacak olursanız olun, tutarlı argümanları bir araya getirmeniz gerekmektedir. Bu beceri oldukça önemlidir. Yüksek mercilerdeki konuşmalarda, sunumlarda, soru-cevap oturumlarında ve karşı görüşü temsil eden ya da sizden fikirlerinizin beklendiği diğer tartışmalarda bu beceri oldukça önemlidir.

Tartışmak, sebep vermektir. Karşıt görüşteki kişilerin aksine seçimlerinizi öne çıkarmak ve savunmak demektir. Okulda öğrendiklerinizi bir temel olarak alın ve ilgili konular hakkında okumalar yapın. Eleştirel düşünme ve başkalarının argümanlarını analiz etme yeteneğinin seçimlerinizdeki etkisini önemli ölçüde artıracağını göreceksiniz.

3. Hikaye anlatıcısı olun.
541c5a446a58f.image


Hikaye anlatıcılığı kültürler ve çağlar boyunca insanları etkilemek için önem bakımından birinci sınıf araç olmuştur. Anlatıcılar hikayeleri stratejik amaçlar için anlatırlar. İyi bir anlatım, karmaşık finansal ya da teknik olguların okunmasından daha da güçlü bir kuvvetle, insanları motive ederek onları harekete, öğrenmeye, fikirlerini değiştirmeye teşvik eder.

Sayılar ve tasvirler önemlidir ancak bunların bir konuyla büyük ya da küçük alakalarını gösterilmesine geldiğimizde hikaye anlatıcılığı devreye girer. Stratejik bir anlatımla bu verileri çok etkileyici bir hale getirerek onları unutulmaz kılabilir ve daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Başarıya ulaşmak istediğiniz bir konu hakkındaki verileri topladıktan sonra kendinize sorun: Bu konuya bir insandan örnek verebilir miyim? Bu konuyla ilgili diğer dinleyenlerin kendilerinden bir parça bulabilecekleri gerçek yaşam tecrübeleri var mı? Bu sayede amacınıza ulaşabilirsiniz.

4. Konuşma becerilerinizi geliştirin.
how-overcome-fear-public-speaking
Çoğumuz etkili insanları düşündüğümüzde, genellikle çok iyi konuşma yapan kişiler gözümüzün önüne gelir. John Kennedy, Steve Jobs ya da daha günümüze yakın örnekler vermek gerekirse Michelle Obama ve Sheryl Sandberg doğru örnekler olacaktır. Bu kişiler sahne arkasında etkili bir şekilde çalışmalarına ek olarak, yetenekli olmaları, çekiş güçleri ve ikna edici konuşmalarıyla dikkat çekerler.
Karar verme becerisi gibi, konuşma becerileri de rağbet görmektedir. Geniş sayıda birçok konuşmacı; çalışanların, yöneticilerin ve öğrencilerin dikkatini çekmek ve gündemlerinde yer etmek için her gün sayısız organizasyon, şirket ve okulda yer almaktadır. Yine de birçok kişinin topluluk karşısında konuşma fobisi vardır ve panikten dolayı başarıya açılan kapıyı kapatmış olurlar.
Konuşma fırsatlarını kaçırmayın ve bundan çekinmeyin. Kendinizi kitlelerin önüne koyarak mesaj verme ve iletme becerinizi geliştirin. Geribildirimleri toplayın, ayarlamalar yapın, ölçün tartın ve tekrarlayın. Konuşmak için cesaret ve konfor eksikliği bu durumlarda çok normaldir. Önce küçük ayarlarda konuşma yapmaya başlayın. O noktadan itibaren kendinizi geliştirin. Bu becerinizle etkinizin ulaşacağı yerlerin bir sınırı yoktur.

5. Güncel olaylarla ilgili temel bilginiz olsun.

need-risk-managers-growing-economic-instability


Seçim, vergi, bütçe açıkları, faiz oranları, pazarlar, işsizlik, Çin'de ekonomik istikrarsızlık ve bunların ortalama bir vatandaş için ne anlam ifade ettiği gibi günlük konularla karşı karşıya kaldığınızda donup kalıyorsanız akranlarınız ve müşterilerinizle pek de akıcı ve ilgi çeken bir konuşma yapamazsınız. Bu konularda uzman olmanıza gerek yok ancak temel bilgiye sahip olmanız gerekmektedir.

Güncel konularda kendinizi geliştirin. Sonrasında insanların güncel konular hakkındaki görüşlerinizi öğrenmek için sorular sorduğunu göreceksiniz.

6. Bir lider gibi düşünün.
text-gloria-feldt-powerful-woman


Etki dediğimiz şey herhangi bir konumdan çıkabilse de, bir lider konumundan çıkması onu daha etkili kılar. En başarılı şirketler yüksek potansiyelli liderlerini kendi bünyelerinde yetiştirir. GE, IBM ya da P&G gibi liderlik geliştirme merkezlerinde çalışacak kadar şanslıysanız, liderliğinizi olmuş bilin. Çünkü herkes sizi bir yerlere davet edip öğrendiklerinizi uygulamaya teşvik edecektir.
Eğer böyle büyük firmalarda çalışmıyorsanız, şirketiniz böyle bir kaynağa sahip değil ya da artık okumuyorsanız gönüllü olarak bir toplum projesinde baş gösterebilirsiniz. Böylelikle zor kararlarda, strateji geliştirmede ve insanları motive etmede kendinizi gözlemleyebilir ve geliştirebilirsiniz.

Gönüllülük, liderlik eğitimi için harika bir başlangıçtır. Başkalarını yönlendirmek ve beraber bir şeyleri başarmak bu yoldaki en güzel hususlardır. Aklınızda tutmanız gereken bir numaralı liderlik kuralı: diğerlerine daha başarılı olmaları için yardım edin! Şu an önemsiz gibi görünebilen bu çabalar, günü geldiğinde sizlere daha büyük işleri getiren etkiler olacaktır.

7. İletişim teknolojisini anlayabilin.
social-media-mobile-icons-snapchat-facebook-instagram-ss-800x450-3-800x450


21. yüzyıldayız ve 5 yaşındaki çocuklar bile artık Twitter'ı, Instagram'ı ve Facebook gibi medya platformlarını biliyorlar. Sosyal medya büyük bir dayanak sağladı ve hayatımızdan gidecek gibi de durmuyor. Eğer müşterilerinizle online diyaloğa giremiyor ya da 19 yaşındaki bir gencin size yol göstermesini bekliyorsanız, geride kalmışsınız demektir.

İş hayatı artık online ilerlemekte ve doğal olarak müşterilerizle çalışanlarınız sizi bu online ortamlarda görmek isterler. Şu an kendinizi Google'da aratın. 25 sonuçtan fazlasında başka kişileri görür de kendinizi göremezseniz artık start alma zamanı gelmiş demektir. İletişimde olduğunuz birçok insan için, ününüz ve internette sizin hakkınızda buldukları bilgiler kadarsınız.

Her bireyin, hatta kurumsal konumlara kolayca sıçramış gibi görünen yetenekli insanların da, nüfuzu etkinleştiren ve güçlendiren beceriler üzerinde çalışması gerekir. Bu yetkinlikleri geliştirirseniz, etkinizi arttırdığını göreceksiniz.

Çeviri: Armoni Bayar

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.