Öğrenci Kariyeri Banner

Daha Az Plastik Kullanmak Mümkün

Daha Az Plastik Kullanmak Mümkün
Plastik, İngiltere’nin Birmingham kentinde, “Parkesin” adıyla, nitroselüloz, kâfur ve alkolün karışımıyla Alexander Parkes tarafından icat edilmiştir. O dönemlerde plastik yerine kalıpla şekil verilecek malzemeler için kauçuk kullanılıyordu. Parkes, icadını ilk olarak 1862 yılında Büyük Uluslararası Fuar’da dünyaya gösterdi. O zamanın şartlarında bu icat bronz madalya ile ödüllendirilirken şimdilerde tüm dünya plastikten kurtulmak için çeşitli önlemler alıyor.

Dünya koca bir çöp yığınına dönmüşken biz kendimiz ve çevremiz için ne gibi önlemler alabiliriz? İşte bu yazıda tam da bu konuyu ele alacağız.

Kâğıt Torbalar

Türk sinemasının altın çağı dönemi dediğimiz Yeşilçam dönemini unutmak pek mümkün değil. Hele Yeşilçam sahnelerindeki kâğıt torbalarda yapılan alışverişleri...

sostabanlitorba

Plastik yapaylığını bırakın günlük hayatta kullanmayı o sahnelerde bile plastik poşet görmek imkansızdır. İşte o zamanlardaki gibi kağıt poşetleri kullanarak plastik tüketimini azaltabiliriz. Artık pazarlardaki esnaflar bile meyve ve sebzeleri plastik poşette vermek yerine kâğıt torbalar kullanıyor. Siz de bir kâğıt torba edinip işe bu noktadan başlayabilirsiniz.

hp12ph12hp2

Yeniden Kullanılabilir Çantalar

Özellikle süpermarketlerde ya da alışveriş için gittiğiniz diğer yerlerde plastiğin yerine yeniden kullanılabilir çantalar kullanılabilir. Aslında yeniden kullanılabilir çantalar ile kastedilen bez çantalardır. Kolaylıkla her yerde bulunabilmesi, ucuz ve ömürlük olması çok avantajlı. Ve en önemlisi dünyamıza zararı yok doğal olarak da bize.

poset

Matara

Plastik su şişelerinin kullanımı 1990’lı yıllarda patladığında, plastik atık miktarı da çarpıcı bir biçimde hızla artmıştır. Yapılan araştırmalara göre, ortalama olarak, Amerikalılar yılda 50 milyardan fazla plastik şişe satın alıyor ve alınan bu plastik şişelerin sadece %40’ı geri dönüştürülüyor. Bu şişelerin çoğunda insanlara zararlı olan iki kimyasal, bisfenol A (BPA) ve polietilen tereftalat (PET) bulunmakta ve zamanla bu maddeler insan vücudundaki hormon dengesini değiştirebilmektedir. BPA içermeyen mataralar kullanarak hem kendinize hem de çevrenize çok büyük iyilikler yapabilirsiniz.

bb26a6bf257662f41a142114bf15ea22

Pipet Kullanmayın!

Geçtiğimiz günlerde en önemli kahve zincirlerinden biri olan Starbucks, plastik pipet kullanımını 2020 yılına kadar tamamen sonlandırmayı hedeflediğini açıklamıştı. Çoğumuz vücudumuzda mikrobik etkiler bırakabileceği için gazlı içecekleri tüketirken teneke kutulardan uzak duruyoruz. Kullan-at pipetlerin doğada çözülmesi en az diğer plastik malzemeler kadar zordur. İçeceklerinizde pipet kullanmayarak ve cam, metal malzemelere yönelerek pipet kullanımını azaltabilirsiniz.

pipet

Termos

Sayesinde kahvenizi içebileceğiniz en güzel icat. Kahve dükkanlarından içeceğinizi alırken termosunuzu kullanarak plastik bardak kullanımını azaltabilirsiniz. Sadece kahve dükkanlarında değil aynı zamanda evde yapacağınız içeceğinizi yanınıza alarak hem cebinize hem de çevreye katkıda bulunabilirsiniz.

pratigo-devrilmeyen-termos-bardak

Plastik çatal-bıçak kullanmayın

Birçoğumuzun gözünden kaçan en önemli noktalardan biri. Dışarıdan yemek siparişi verdiğinizde plastik çatal ve bıçak istemediğinizi not olarak düşebilirsiniz. Aynı zamanda pikniğe giderken yanınıza evden çatal ve bıçağınızı almak da mümkün !

fransa_plastik_1-630x420

Özel İçerik: Nihan İnal

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.