Öğrenci Kariyeri Banner

Çizgi Roman ve Uyarlandığı Bilinmeyen Filmler

Çizgi Roman ve Uyarlandığı Bilinmeyen Filmler
 

Çizgi roman, elle çizilmiş ve belirli bir süreklilik içinde art arda gelen, bir metinle bütünleşen ve basılı olan resimlerden oluşan bir anlatım biçimidir. Şekil ve resimleri peş peşe sıralayarak bir hikayeyi anlatmak çok eskiden beri kullanılan bir metottur. Kabartma, mozaik, duvar resimleri, vitray, seramik ve dokuma gibi sahalarda kullanıla gelmiştir.

kapak 2

Bugünkü şeklini alması kolay olmamıştır. Baskı tekniklerinin gelişmesi çizgi ile anlatımın da gelişmesinin ve detaylandırılmasının sebebi olmuştur. Anlatılmak istenen hikayenin her safhasını aralıksız, akıcı, anlaşılır bir şekilde zihinde belirginleşmesi duygusu ve isteği, çizgi romanın doğmasına sebep olmuştur. Bugünkü manada çizgi roman 19. yüzyılda ortaya çıktı. İsviçreli öğretmen Rudolphe Töpffer (1799-1846), M.Vieux-Bois tiplemesi ile, Alman mizahçı Wilhelm Busch, Max und Moritz ile, Fransız Georges Kolomb, Famille Fenaull ile ilk çizgi romancı olma unvanlarını aldılar.

kapak 4

İkinci Dünya Savaşından az önceki yıllarda çizgi roman dergilerinde çeşitlilik ve tiraj artışı görülmeye başladı. Bunun sonucunda çizgi romanlar hazırlanırken, yeni resim ve sinema tekniklerinden faydalanılmaya başlandı. Dolayısıyla belirgin bir kalite artışı görüldü. Artık resimli roman kahramanları klasik görünüşleri dışında, yani karşıdan ve ayakta duruşlarının yanı sıra hemen hemen her tür pozisyonlarda çizilmeye başlandı. Olağan dışı renkler, numunelerin gerçek olmayan renkleri, olaya estetik katarken bir yanda da psikolojik durumları ifade için kullanılmaya başlandı.

The Mask (1994)

WEQIU6w

Chuck Russell’ın yönetmenliği yaptığı ve baş rolde Jim Carrey’nin yer aldığı The Mask, Stanley Ipkiss adında bir adamın oldukça kötü geçen bir günün sonunda Loki’ye ait olan bir maskeyi bulmasını ve maske sayesinde özel güçleri olan bir çılgına dönüşmesini konu alıyordu. uyarlandığı çizgi romanın temel fikirlerini ele alırken çok az sahnesi çizgi romanlardan alıyordu. İlk başlarda korku filmi olarak planlanmasına rağmen yapımcılar bu karardan vazgeçerek filmi bildiğimiz şekli ile çekmişlerdir. 1989 yılında Mike Richardson tarafından yazılan Mayhem isimli çizgi roman serisinden uyarlanan film, romandaki temel fikri almış ancak farklı sahneler ve daha az şiddet unsurları ile sinemaya uyarlanmıştır.

Men In Black (1997)

Men-in-Black-Theme-Song-5

Baş rollerinde Will Smith ve Tommy Lee Jones’un yer aldığı 1997 yapımı Men In Black’in yönetmenliğini ise Barry Sonnefeld üstlenmiştir. Dünyada yaşayan uzaylıların diğer insanlara görünmesinin engelleme amacıyla kurulan Men In Black isimli gizli bir organizasyonda yer alan iki ajanın hikayesini seyrettiğimiz film, çıktığı dönem büyük bir hit olmuştur. Daha sonra ilk film kadar başarılı olamayan iki devam filmiyle karşımıza çıkan serinin ilk filmi, Kaliteli mizahı, oyuncuların performansı ve Danny Elfman’ın müzikleri ile dikkat çekmiştir. Bütün seri Lovell Cunningham tarafından 1990 yılında yazılan The Men In Black isimli çizgi roman serisinden uyarlanmıştır.

Oldeuboi – Oldboy (2003)

non-horrors-5

Güney Kore’nin en yetenekli yönetmenlerinden biri olan Park Chan-wook’un İntikam Üçlemesinin ikinci halkası ve en popüler filmi olan Oldeuboi, Oh Dae-su isimli bir adamın 15 yıl boyunca bir odada hapsedilmesinin ardından kendisine bunu yapanı bulup intikamını almanın peşinde olmasını anlatan film, bu farklı hikayesi ve etkileyici çekimleri ile dikkat çeker. Oyuncuların başarılı performansları da bu durumlarla birleşince ortaya Kore sinemasının en bilinen ve başarılı filmlerinden biri olmuştur. 2013 yılında oldukça başarısız bir Hollywood uyarlamasına sahne olan Oldeuboi, 1996 yılında Garon Tsuchiya tarafından yazılan bir çizgi romandan uyarlanmıştır. Aynı isimli olan ve 79 bölümden oluşan roman, filme küçük değişiklikler ile uyarlanmıştır.

Alien vs. Predator (2004)



Sinema tarihinin en etkileyici yaratıklarından ikisini karşı karşıya getirir; 1979 yılında yönetilen ve gelmiş geçmiş en başarılı gerilim filmlerinden biri olan Alien’ın filme ismini veren karakteri Alien/Xenomorph ile ilk olarak 1987 yapımı Predator’da karşımıza çıkan Predator, bu filmde karşı karşıya gelirler. İki karakter de ilk olarak sinemada boy göstermişlerdir ancak bu ikilinin mücadele içine girdikleri hikaye, ilk olarak Dark Horse tarafından 1989’da yayınlanan çizgi romanlarda karşımıza çıkmıştır. Seri 2004 ve 2007 yıllarında çıkan iki filme ev sahipliği yapar. İki filmde asıl serilerindeki filmler kadar başarılı değildir ancak arkasındaki fikir filmleri izlenebilir kılmaktadır.

V for Vendetta (2006)

maxresdefault

V for Vendetta’nın başrollerinde Hugo Weaving ve Natalie Portman yer alırken filmin yönetmenliğini James McTeigue üstlenmiştir. Filmin senaryosu ise Matrix üçlemesi ile isimlerini duyuran Laurence (Lana) Wachowski ve Andrew (Lilly) Wachowski tarafından yazılmıştır. Anarşist özgürlük savaşçısı V’nin ‘terörist’ saldırılar ile devrim yapmaya çalışmasını anlatan film, geçen 10 yılın ardından altında yatan fikirler ve V’nin Guy Fawkes maskesi sebebiyle gündemden düşmemektedir. Bu alanda tanınan isimlerden biri olan Alan Moore tarafından 1988 yılında yazılan aynı isimli çizgi romandan uyarlanmıştır. Daha önce birçok romanı sinemaya uyarlanan Moore, bu filmlerden memnun kalmayınca V for Vendetta’yı izlemeyi reddetmiş ve telif haklarından vazgeçmiştir.

Red (2010)

red-john-malkovich-morgan-freeman-bruce-willis-foto-dal-film-5

Kadrosunda Morgan Freeman, Bruce Willis, John Malkovich ve Helen Mirren gibi isimleri barındıran ve Robert Schwentke tarafından yönetilen 2010 yapımı Red, ortalama bir aksiyon komedi filmiydi. Emekli CIA ajanı Frank Moses’in CIA tarafından hedef alınmasının ardından Frank’in eski arkadaşlarını toplayıp CIA’e meydan okumasın anlatan film, uyarlandığı kaynağa pek sadık kalmayan bir çizgi roman uyarlamasıdır. Warren Ellis tarafından yazılan ve 2003 yılında yayınlanan Red’in film uyarlamasında romanda bulunmayan yeni karakterler kendilerine yer bulurken, romandaki şiddet unsurları da filmde yumuşatılmıştı.

Big Hero 6 (2014)

1

Walt Disney Animation Studios’un 54. filmi olma özelliğini taşıyan Big Hero 6, çıktığı dönemde oldukça ilgi çekmişti. Hiro Hamada isiml, dahi bir çocuğun Baymax isimli robotu ve abisinin 4 arkadaşı ile birlikte maskeli bir kötü adama karşı bir takım olmalarını anlatan bu animasyon filmi oldukça başarılı olmuştu. En İyi Animasyon Filmi dlında Oscar’ı kucaklayan film bütçesini de katlamıştı. Disney tarafından 2009 yılında satın alınan Marvel Comics tarafından çıkarlı aynı isimli çizgi romandan esinlenen film bambaşka bir hikaye ile izleyici karşısına çıkmıştır.

Gemma Bovery (2014)



İngiliz-Fransız ortak yapımı Gemma Bovery, ortalama bir komedi/dram filmiydi. Baş rollerinde Gemma Arterton, Fabrice Luchini ve Jason Flemyng’in yer aldığı filmin yönetmenliği ise Anne Fontaine üstlenmiştir. Gustave Flaubert aşığı Martin’in Normandy’de bir köye yerleşmesinin ardından bir İngiliz çift ile karşılaşması ve bu iki kişiyi Flaubert’in ünlü romanı Madame Bovary’deki karakterlere benzetmesi sonucu olanları ele alan film; Posy Simmons tarafından The Guardian’a yazılan ve 1999 yılında kitap olarak yayınlanan aynı isimli çizgi romandan uyarlanmıştır.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.