Eski kitaplarınızı ne yaparsınız? Bir arkadaşınıza verebilir ya da bir yere bağışlayabilirsiniz ama okunmuş kitapların epey bir kısmı çöpe atılıyor.

Kolombiya’nın Bogota şehrinde yaşıyorsanız, attığınız şanslı kitabı Jose Alberto Gutierrez çöpten alabilir.

Gutierrez son yirmi yıldır kendisini çöpe atılmış kitapları kurtarmaya adamış durumda.

kutuphane_02

Bir çöp kamyonu sürücüsü olan Gutierrez, insanların çöpe attığı eski kitapları kurtarıyor. İnsanların genellikle çöplerden ayrı, kenara koyduğu kitaplar eğer iyi durumdalarsa onları alıp eve götürüyor.

Gutierrez bu şekilde kitap toplamaya Tolstoy’un Anna Karenina’sıyla başlamış ama şimdi 25.000 civarı kitabı var. Evi baştan aşağı kitaplarla dolu.

kutuphane_03

Kitapların sayısı arttıkça insanlar da ilgilenmeye, gelip Gutierrez’den, çocuklarına derslerinde yardımcı olması için kitap istemeye başlamış. Bütün bunların sonucunda artık bölgede yaşayanların, “Sözcüklerin Gücü” adını verdikleri ortak bir kütüphaneleri var.

Gutierrez’in ailesi projenin yürütülmesi ve kitapların düzenlenmesi konusunda ona yardımcı olyor. Kütüphane çocuklara kitap sevgisi kazandırmaktan da öte, eğitimlerine de destek oluyor.

kutuphane_04

Gutierrez’in yaşadığı yoksul bölgedeki tek okulundaki kütüphane, Gutierrez’in bağışladığı kitaplarla kuruldu.

Gutierrez kitap toplamaya başlamasından bu yana 235 okula daha kitap bağışında bulundu. Kendisi kitap fuarlarına davet edildi, yerel gazetelerde haberleri yapıldı. Eski bir ambulans gezici bir kütüphane dönüştürüldü. Hatta ileride müstakil bir kütüphane binasının inşa edilmesi planlanıyor.

kutuphane_05

Diğer çöp kamyonu sürücüleri de buldukları kitapları kime getireceklerini biliyorlar. Kitap cenneti diye bir yer varsa, burası Gutierrez’in yaşadığı La Fuerza de las Palabras bölgesi olmalı.

Kaynak

Top Selling Multipurpose WP Theme

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.