Öğrenci Kariyeri Banner

Çin’in yapAY’ı

Çin’in yapAY’ı
Geçtiğimiz günlerde Çin uzaya ay görevini üstlenecek bir uydu göndereceğini açıkladı. Zaten bir tane Ay’ımız var, ikinci de nereden çıktı şimdi? Değil mi..
Olaya önce Ay’ın Dünya üzerinde ki etkileri neymiş onları hatırlayarak başlayalım.
Ay’ın belki de Dünya üzerinde ki en önemli görevi Dünyada ki yaşam için gerekli olan iklim koşullarını korumasıdır. Burada 4 mevsimi, yağmuru, karı, yazı, kışı Ay sayesinde yaşıyoruz. Mevsimlerimizi, iklimimizi düzenlerken bir de Dünya’nın çekirdek sıvısının sıvı halde kalmasına yardımcı oluyor ve Dünya’nın manyetik akışını sabit tutuyor. Yetmezmiş gibi yeryüzünü kozmik radyasyondan çıkarıyor. Anlayacağınız biz burada mutlu mesut yaşayalım diye bütün pis işleri o yapıyor.
Pekiiiiiii, bu kadar hayati olayları zaten düzenleyen bir uydumuz varken Çin neden ikinci bir uyduya ihtiyacımız olduğunu düşünüyor?

gfbfg
Öncelikle 2022’de gönderimi planlanan uydunun parlaklığının Ay’ın parlaklığından sekiz kat daha fazla olması bekleniyor. Özellikle sivil alanlarda kullanılacağı belirtilen uydunun parlaklığı, ışık yoğunluğu ve açısı ayarlanabilir olacak. Böylelikle 50 kilometrelik alanlar aydınlatılabilecek ve yılda 200 milyon dolar tutarında elektirik masrafından tasarruf edilecek.Hatta Sistem Bilimi Araştırma Enstitüsü Başkanı Vu Çunfıng meydana gelebilecek doğal afetlerde, yeryüzünde karanlıkta kalan yerlerin de aydınlatılabileceğini açıkladı.
Yapılan çalışmalarda uyduya dev aynalar yerleştirilecek ve Güneş’ten Dünya’ya 3bin 600 ila 6 bin 400 kilometrekarelik ışık yansıtılacak. Yansıtılan ışık gün doğumundan önce ve gün batımından sonra belli bir süre kullanılabilecek.Yani Ay gibi bütün gece bizimle olmayacak.
Anlayacağınız gün içinde işten eve okula koşuşturan bizler için gece terapimiz ikiye katlanacak. Heyecan ile bekliyoruz…

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.