Öğrenci Kariyeri Banner

Cep Herkül Beyaz Perdeye Taşınıyor!

Cep Herkül Beyaz Perdeye Taşınıyor!
“Ayla” ve “Müslüm” filmlerinin yapımcısı Mustafa Uslu, şimdi de tüm zamanların en iyi haltercisi olarak gösterilen Naim Süleymanoğlu’nu beyaz perdeye taşımaya hazırlanıyor. Filmin vizyona giriş tarihi ise Naim Süleymanoğlu’nun aramızdan ayrılışının 2. yıl dönümü olan 18 Kasım 2019.

Gelin birlikte bu efsane adamı daha yakından tanıyalım.

5b0ec6d2ae298b43cc1c77f3

Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967 tarihinde Burgaristan'ın Kırcaali kentinde dünyaya geldi. Haltere 9 yaşında başlayan Naim Süleymanoğlu 15 yaşındayken Brezilya'da düzenlenen Dünya Gençler Halter Şampiyonasında iki altın madalya alarak şampiyon oldu. 16 yaşında ise rekor kırarak şampiyon olan Süleymanoğlu, dünya tarihinin en genç dünya rekortmeni unvanını aldı.

1984, 1985 ve 1986'da dünya çapında yılın haltercisi unvanını aldı.

Bulgaristan vatandaşı olan Naim Süleymanoğlu, Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986'da Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınarak Türkiye'ye iltica etti.

1988 Seul Olimpiyatları'na Türkiye adına katılabilmesi için Türkiye hükümetince Bulgaristan'a 1 milyon dolar ödenerek gerekli izinler alındı.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda silkmede 190, koparmada 152.5 kilogram kaldırarak toplamda 342.5 kilogram kaldırarak dünya ve olimpiyat rekoru kırdı. Silkmede kaldırdığı kilo kendi ağırlığının 3 katı artı 10 kilogramdır ve bunu başaran dünyadaki tek kişidir.

1988 senesinde Seul Olimpiyatları'nda 6 dünya 9 olimpiyat rekoru kırarak efsaneleşen Süleymanoğlu, aynı sene Time dergisinin kapağında yer aldı. Türkiye’ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyayı kazandıran sporcu oldu. Görülüyor ki Naim Süleymanoğlu kendisi için harcanan bu paranın karşılığını Seul’da fazlasıyla vermiştir.

1989 yılında dünya şampiyonluğu kazanan Naim Süleymanoğlu, 33 yaşında emekli oldu fakat altın madalya kazandığı 1992 Barselona Olimpiyatları'ndan bir yıl önce tekrar haltere dönme kararı aldı.

Naim Süleymanoğlu 1988 Seul, 1992 Barselona ve 1992 Atlanta Olimpiyatları'nın tümünde olimpiyat şampiyonu oldu. 1992 senesinde Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi.

1993 Dünya Şampiyonasında 3 altın madalya kazanmasının yanı sıra 2 de dünya rekoru kıran halterci, 1994'te Bulgaristan'da yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda da sadece üç kaldırış yaparak üç dünya rekoru kırdı.

1994 İstanbul'da yapılan Dünya Halter Şampiyonasında ilk kez kendi seyircisinin önüne çıktı. Sakat olmasına rağmen 3 dünya rekoru kırarak 3 altın madalya kazandı.

naim-18-11

1995 Çin'de yapılan dünya şampiyonasında sakatlığı devam ediyordu ve 3 altın madalya kazandı.

Altın madalya kazandığı 1996 Atlanta Olimpiyatları Naim Süleymanoğlu için jübile zamanıydı. Yunanistan'ı temsil eden rakibi Valerios Leonidis, Naim Süleymanoğlu'nun en büyük rakibiydi. Bu olimpiyatlarda silkmede 187.5 kilogram kaldıran Süleymanoğlu, silkmede 190 kilogram denemesinde başarısız olan rakibini alt etmiş ve yine olimpiyat şampiyonu oldu.

1996 Atlanta Olimpiyatları'nı sunan Lynn Jones ''Tarihteki en muhteşem halter müsabakasına şahit oldunuz'' yorumunu yapmıştı.

2000 Sidney Olimpiyatları'na da katılan Naim Süleymanoğlu 4'üncü madalyası için yarışmış fakat silkmede 145 kilogram ağırlığı kaldıramayarak olimpiyatlara veda etti.

2000 ve 2004 yıllarında Uluslararası Halter Federasyonu üyesi olarak seçildi.

Naim Süleymanoğlu 1.47 metre boyundadır. 8 kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı.

Süleymanoğlu, 18 Kasım 2017 tarihinde siroza bağlı karaciğer yetmezliği sebebi ile hayatını kaybetti.

''Çok küçük yaşlarda zaten madalya alanları seyredip ‘Bir gün böyle olmalıyım’ diyordum. Hayalini kurduğum bir şeydi, 15 yaşında da Dünya Şampiyonu oldum, 33 yaşına kadar da devamı geldi. Kendi gençlerimize yatırım yapmamız lazım. Kahve köşelerinden, sokaklardan kurtararak, bu gençlere yatırım yapmamız lazım. Hazır sporcu getirip de bizim adımıza yarışması bana uygun değil. Size bakınca çocukluğumu hatırlıyorum. Sizin yaşlarda ben haltere başladım. Sizden sadece çalışmanızı, hocalarınızı dinlemenizi istiyorum. Sonunda başarılı olacaksınız.''

Özel İçerik: Akın Günaydın

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.