Öğrenci Kariyeri Banner

Büyük Şirketlerle Mülakat için Etkili İpuçları

Büyük Şirketlerle Mülakat için Etkili İpuçları
Bir mülakata girmeden önce  ne kadar çok sorunun cevabına hazırlanıp bunları ezberleseniz bile, büyük şirketlerin mutlaka sizi şaşırtacak soruları bulup sormaları olası. Klasik sorulara önceden çalışıp bunlar hakkında özgüvenli cevaplar vermeniz avantajınıza olacaktır, bu alanda karşılaşabileceğiniz sorular genellikle CV’niz veya geçmiş iş tecrübelerinizle alakalıdır. Fakat bunların cevaplarını kolayca verdikten sonra; önceden hazırlanamayacağınız sorular sorulduğunda ne yapmanız gerektiğini anlatan bir yöntem mevcut. Bu yöntemin adı “STAR”. Beklenmedik ve zor soruları cevaplamak için kullanacağınız bu yöntem özetle şöyle:

big-4-interview-star-method_790x445

“S” = Situation (Durum): Öncelikle içinde bulunduğunuz durum ve ortamı açıklayın. Cevabın parçası olarak anlatmanız beklenen durum kişisel mi, akademik mi, profesyonel mi? Sonrasında vereceğiniz cevap için ortam hazırlayın, anlattığınız durumla alakalı temel bilgileri atlamadığınızdan emin olun ve araya gerekli detayları serpiştirin. Son olarak, cevabınızı açıklamak için elzem olan problemi anlatın. Eğer bunu ihmal ederseniz, sonrasında açıklamak daha zor olacaktır.

is8_790x445

“T” = Task (Görev): Durumu ve konuyu anlattıktan sonra, görevi belirleyin. Bu bölümde probleme veya çözüm için yapmanız gerekenlere değineceksiniz. Niyetinizi ve yol haritanızı açıkça belirtmeniz önem arz ediyor; çünkü sorulan sorunun cevabının netleşmeye başladığı yer burası. Burada açıkladıklarınız, sizi sonuca götürecek nitelikte olmalı.

is99_790x445

 

“A” = Action (Hareket): Mülakatı yapan kişinin, sizin bu problemin çözümü için nasıl bir yol izlediğinizi, nasıl adımlar attığınızı bilmesi gerekiyor. Cevabınızın içine dahil etmeniz gereken sorular:

  • Hedefinize nasıl ulaştınız?

  • Engellerle karşılaştınız mı, karşılaştıysanız bunları nasıl aştınız?

  • Sorunun çözümünde üstlendiğiniz rol neydi? Liderlik yaptıysanız veya sorunun bir parçasını çözdüyseniz, bunları belirtmeniz sizin için faydalı olacaktır.


Bu soruları cevaplarken kibirli görünmemek adına kendinizi küçültmeye çalışmayın. Eğer önemli bir rol üstlendiyseniz, bunu açıkça belirtip bunun hakkında ölçülü şekilde konuşabilmeniz gerekir. Abartıya kaçmadan, durumu ve kendi tepkilerinizi, yaptıklarınızı anlatmaya çalışın.

is9_790x445

“R” = Result (Sonuç): Soruya verdiğiniz cevabı, sonuç bölümüyle kapatın. Bu en önemli kısımdır. Anlattığınız bu tecrübenizin size nasıl bir etkisi olduğunu, bakış açınızı nasıl değiştirdiğini, size neler kattığını veya ne gibi zorluklar çekip sonucunda nasıl bir başarıya/başarısızlığa ulaştığınızı açıkça belirtebilmeniz gerekir.

Mükemmel bir kapanış yapmak için; anlatmış olduğunuz tecrübeyle başvurduğunuz iş veya pozisyon arasında ne gibi bağlantılar olduğunu, bu tecrübeden kazandıklarınızı, şirket veya istediğiniz görev için hangi şekillerde kullanabileceğinizi düşündüğünüzü anlatın. Geçmişte yaşadığınız bu olayla gelecekte yapmak istedikleriniz arasında bağlantılar kurun.

Yukarıda tarif edilen gibi bir kapanış için bir örnek:

“Anlattığım projeye ilk başladığımızda, sadece önceden belirlenmiş görevleri olan bir takım üyesiydim. Fakat daha sonra bariz şekilde bir yönlendirmeye ihtiyaç duyduğumuzu anlayınca, lider rolüne büründüm. Öğrendim ki, ilk başta yöneticilik/başkanlık/liderlik görevim olmamasına rağmen, insanları etkileyebildim ve onlara başarılı şekilde yön verebildim. Böylece, ihtiyaç duyulduğunda kendimden beklenenin daha fazlasını yapabileceğimi ve daha çok sorumluluk üstlenip insanlara etkili bir şekilde liderlik yapabileceğimi öğrenmiş oldum."

Cute business woman with colleagues in discussion at the background

Kaynak

Bu içerik, ÖğrenciKariyeri Ailesi Yazarı Pınar Arabacı tarafından özel olarak çevrilmiştir.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.