Öğrenci Kariyeri Banner

Breaking Bad'den İnciler!

Breaking Bad'den İnciler!
 Breaking Bad’den İnciler

Başlık her ne kadar trol bir yazının başlığı gibi dursa da bu yazımda sizlere Breaking Bad dizisinden ziyade dizinin başrol oyuncusu olan Walter White’ın (Bryan Cranston) bize kazandırdıklarından ciddiyetle bahsedeceğim.

Jesse Pinkman (Aaron Paul) and Walter White (Bryan Cranston) - Breaking Bad - Gallery - Photo Credit: Frank Ockenfels/AMC

Öncelikle diziyi izlemeyenler için kısaca içeriğinden bahsedelim. Sıradan bir hayat yaşayan ve yaşamındaki seçimlerde söz sahibi olamayan kimya öğretmeni ve aynı zamanda oto yıkamada çalışan karakterimiz Walter White 50. yaş günü sonrası ileri derecede akciğer kanseri olduğunu öğrenir ve bütün olaylar bundan sonra başlar. Artık ölümle yaşam arasında sıkışıp kalan Walter seçimlerinde kendisinin ön planda olmasını ister, ölmeden önce ailesinin yaşamı için gerekli olan parayı ve çocuklarının bütün eğitim masraflarını kazanması gerektiğini düşünür. Kısa sürede çok para kazanmanın yolunun karanlık işlerden geçtiğini anlar ve yaşanan tesadüf olayların ardından kendisini uyuşturucu dünyasının içinde bulur. Çok çetrefilli ve tehlikeli olayları yaşayacağı bu dünyada kendisinin, ailesinin ve hayatına giren/girmeyen herkesin geleceğini etkileyecektir.

Şimdi asıl konuya gelelim. Karakterimiz bizlere yaşadıklarıyla neler kattı? Bunları maddeler halinde görelim.

1)Hayatta seçimlerinizi siz yapın!

Concept of businessman choosing the right door

Birçoğumuz bu konuda farkında olmadan başkalarının istediği hayatı yaşıyoruz. Tıpkı Walter White gibi sevdiğimiz insanları üzmemek için kararlarımızı onların isteklerine göre belirleyebiliyoruz. Walter White’ın karısıyla ve diğer çevresiyle olan ilişkisinde, market alışverişinden çalışma hayatına kadar tüm yaşantısı çevresinin istekleri üzerine kuruludur. Bu yüzden Walter’ın içten içe çok bunaldığı, sonrasında girdiği uyuşturucu dünyasında ise yapmak istedikleri uğruna aslında hiç beklemediğimiz kişiliklere bürünebileceği dizide görülmektedir.

Bu yüzden siz kendiniz olun! Seçimlerinizi kendiniz yaptığınızda, bir ‘birey’ olduğunuzu anladığınızda hayat daha anlamlı olacaktır.

2) Olumsuzlukları kontrol altına alın!

olumsuzluklar

Evet, Walter ileri derecede bir akciğer kanseriydi, tedavisi yoktu ve 18 ay sonra ölecekti. Doktorun ifadeleri bu şekildeydi; fakat akciğer kanseri olması onu hayattan koparmadı; aksine hayatında yapmak istediği şeylerin ne olduğunun ve bu konudaki potansiyelinin farkına vardı. Bununla birlikte davranışlarında ve verdiği kararlarda kendine güveniyordu; çünkü ne yapmak istediğini gayet iyi biliyordu. Hatta bu kendinde olan değişimle birlikte dizinin ilerleyen bölümlerinde kanserinin artık nüksetmediğini ve gerilediğini görmüştük.

Söylemek istediğim her ne sebeple olursa olsun hayatınızda olabilecek olumsuz durumlar sizin kontrolünüzde olsun. Bu sayede hem fark etmediğiniz yönlerinizi keşfedebilir; hem de kendinizi daha güçlü hissedersiniz.

3) Sabırlı olun!

be patient

 

Walter uyuşturucu dünyasına girdikten sonra aldığı kararların neticeleri için gayet sabırlı davrandı. İşlerin ters gittiği zamanlar oldu; ama yine de acele etmedi. Bunun yerine yeni bir plan yapıp doğru zamanı bekledi. Bu sayede hem hayatta kalmayı başardı hem de uyuşturucu kartelleri içinde dikkat çeken bir güç haline geldi. Böylece Walter bize gösteriyor ki hayatımızda karar verirken ve sonrasında bu kararda ilerlerken sabırlı olmalıyız. Bazen hedeflerimize çok hızlı ulaşamayız. Zaman alır. Bu süreçte yaşamınızda olumsuzluklar olabilir; sevdiğiniz kişiler, arkadaşlarınız hatta tanımadığınız kişiler bile sizi etkileyebilir; fakat siz doğruluğuna inandığınız, karar verdiğiniz hedefe ilerlerken yarı yolda bırakmayın sabırlı olun.

4) Kararlı olun!

kararlı olmak

 

Bir şeyi gerçekten yapmak istiyorsanız o an başlayın ve sonuna kadar gidin! Kesinlikle yarı yolda bırakmayın; çünkü yarım kalmış olan her şey hiç başlanmamış gibidir. Size, iyi veya kötü hiçbir şey katmaz. Sonuç ne olursa olsun onu tamamlayın. Nihayetinde sizin seçimleriniz; bu yüzden başkalarının sizi engellemesine izin vermeyin.

Aynı şekilde Walter, ailesinin gelecekteki refahı ve çocuklarının eğitim masrafları için uyuşturucu dünyasında gerekli parayı kazanmayı hedeflediğini biliyoruz. Sonrasında yaşadığı bütün tehlikelere rağmen hedefinden hiç ayrılmadan çocuklarına 9 milyon 720 bin doları bırakır. Evet, belki dizinin sonunda Walter bizim onayladığımız bir karakter olmayabilir; ama o ne istediğini biliyordu ve kararlıydı.

Umarım Walter White’a kızmadan önce ona bir de bu açıdan bakabilirsiniz. Benim iletmek istediklerim bu şekilde, bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…

Sevgiler,

Özel içerik: Burhan Yılmaz

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.