Öğrenci Kariyeri Banner

Bize Hikaye Anlatan Reklamlar: Storytelling!

Bize Hikaye Anlatan Reklamlar: Storytelling!
Biliyorum en sevdiğiniz programı, filmi ya da diziyi izlerken en heyecanlı yerinde reklamın girmesi sizi sinirlendiriyor. Evet, reklamlar size kendini ifade etmek isteyen, "hadi beni al" diyen markalarla dolu. Ve elbette ki siz evinize yorgun argın gelmişken bunlarla uğraşmayı istemiyor, biraz kafanız dağılsın keyiflice bir şeyler izleyin istiyorsunuz. Sizi anlıyorum ama bu reklam başka, sizi ilk saniyesinde hikayesine ortak edecek türden!

Reklamcıların amacı sizi tüm bu ön yargılarınıza rağmen reklam filmini izletmek, tutum oluşturmak/değiştirmek ve en nihayetinde satın aldırmak ama en güzeli de akılda kalmayı sağlamaktır. Evet, biz bu zorlu yarışta kanalın değiştirilmesini engellemek istiyoruz. Burada bize hikaye anlatan, anlatabilen reklamlara ihtiyaç duyuyoruz.

Storytelling Yöntemi, reklam ile izleyicisi arasında bağ kurarak, izleyiciyi olay örgüsü içine katıp reklamın izlenmesini sağlıyor. Doğru kelimeler ve görsellerin kullanılmasıyla izleyiciyi etkileyip, insanların ikna olmalarını kolaylaştırıyor ve sadık müşterilerin kalbine dokunuyor.

yüzük ara

Bunun için hikayenizin özgün, diğer klasikleşmiş reklamlardan farklı ve reklam hikayenizin de insanların dikkatini çekiyor olması gerekiyor. İzleyicinin dikkatini reklama vermesi içinse; müzik ile görüntünün ahengini senkronize bir şekilde götürülüp, animasyon ve ses efektleriyle dikkatleri televizyona çekiliyor.Yaptığınız işin sonunda hikayenin mutlu bitmesi, insanların bu reklamı başkaları ile paylaşmasını sağlayabilir ve bu şekilde siz bir kişinin aklında yer edinmekle kalmamış, o kişinin vasıtasıyla bir arkadaş grubunun da içine girmiş olabiliyorsunuz.

Mesela Doritos Alaturka’nın Cem Yılmaz’lı reklam filmini eminim birçok kişi hatırlıyordur. En azından hikayenin tamamını olmasa da genel akışı hakkında hala bir fikir vardır.‘Doktor bu ne?’ desek eminim ki Cem Yılmaz’ın Alaturka cipsini devasa boyutlarda kopyaladığı o görüntü gözünüzün önüne gelmiştir. Çünkü filmde ki hikaye sizi çekti ve akılda kalmayı başardı.

Veya yenilerden bahsetmek gerekirse eğer A Grapic Design imzası taşıyan ENZA Home’un sevgililer günü için yaptığı reklam filmine bakalım. İçinde çocukluktan başlayan bir aşk hikayesini anlatan reklam filminde "Lost On You" şarkısıyla enfes bir şekilde birleşmiş ve ekranlara dizi kıvamında bir reklam sunmuşlar. Henüz reklam filminin ilk saniyelerinde ekranı değiştirmenize engel olur ve ilerleyen aşamalarında ise sizi hala ekranda tutmayı başarır. Reklam filmi elbette sadece bir aşk hikayesi anlatmamaktadır. Reklam filminde ikili etrafında geçen olaylarda mobilyalarda dikkatleri üstüne çekmektedir.

home

Storytelling yöntemi bu reklam filminde çok güzel bir şekilde kullanılmış. Başarısı sadece televizyonda kalmamış şu anda Youtube’da 9 Milyon izlenmeye yaklaşmış ve arama motorlarında "Enza Home’da çalan şarkının sözleri" şeklinde yerini almıştır. Hatta birçok kişinin dikkatini çeken bu reklam filmini, sizde arkadaşlarınıza anlatmış olabilirsiniz.

Türk Hava Yolları’da Storytelling yöntemini başarılı bir şekilde kullananlar arasında. Yaklaşık 5 yıl önce Messi ve Kobe Bryant ile Avrupa’nın en iyi hava yolu olduklarını ve dünyanın her yerine uçtuklarını maceracı bir anlatı ile ele alan THY, Morgan Freeman'la da dünyada keşfedilecek tüm güzellikleri Türk Hava Yolu'yla keşfedebileceklerini anlatmıştı.

kon

Bu reklamların her birinde marka, kurum adı belli ediliyor ve siz bunu izlerken evet bu reklam şu markaya ait diyebiliyorsunuz. Fakat içlerinden bir tanesi var ki o zamanlar bu videoyu izlediğimizde reklamdan ziyade bir genç kızın intikamı olduğunu düşünürdük.

2009 yılında Fulya’nın İntikamı diye Youtube’da bir video ortaya çıkmıştı. Eski erkek arkadaşından intikam almak isteyen Fulya, onun eşyalarını gittigidiyor.com’a yüklediğini ve 1 TL’den sattığını duyurmuştu. Bu video aslında gittigidiyor.com’un reklamı olmasına rağmen hikaye o kadar güzel işlenmişti ki çoğu kişi bunun reklam olduğunu anlamamıştı. Fakat çok ses getiren bu reklamın getirileri elbette ki fazla olmuştu. Gittigidiyor.com’u ziyaret eden kişi sayısı artarken viral olan video haber bültenlerinde dahi gösterilmişti.

Uzun lafın kısası Storytelling Yöntemi ile samimi müşterilerinizin tutumlarını pekiştirirken, potansiyel hedef kitlenizin dikkatini çekebilir ve reklamı izleyen izleyicinin aklında kalabilirsiniz.

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.