Öğrenci Kariyeri Banner

Bizden Duymuş Olmayın Ama Silikon Vadisi'nin Yeni Bir Planı Var!

Bizden Duymuş Olmayın Ama Silikon Vadisi'nin Yeni Bir Planı Var!
Raj Kapoor Kimdir?

Kapoor, Silikon Vadisi'nde ismini fotoğraf paylaşım hizmeti Snapfish'i önce kurup sonra da tahminen 300 milyon dolar karşılığında Hewlett- Packard'a satarak duyurdu, ama arabalarla uzun zamandır ilgileniyor. Babası 1970'lerde ve 1980'lerde Pennsylvania'da süper otobanlar inşa etti ve Kapoor 1990'ların başında Carnegie Mellon'da lisans öğrencisiyken otonom araçlar üzerine çalıştı.

Peki Raj Kapoor Neyin Peşinde ?

Raj Kapoor, otonom araçların Dünya'yı kurtaracağını düşünüyor. Tabii dikkat edilecek bazı hususlar var. Lyft Inc.'in baş strateji sorumlusu, bunu ''Asıl olay şunların dördüne birden sahip olmamızdan geçiyor: Otonom, elektrikli, paylaşımlı, ve ortak sahipli araçlar'' olarak açıklıyor. ''İklim değişikliği muhtemelen dünyanın en büyük sorunlarından biri'' çünkü üzerine düşeni yapan tek bir kişi pek fark yaratamaz. ''Yalnızca politika bunu değiştiremez. Yalnızca teknoloji de değiştiremez. Bu yüzden bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm.

wp-1488558943953

Lyft geçtiğimiz yıl, sürücüsüz elektrikli araçlar alanında 2025'e kadar yılda en az 1 milyar yolculuk hizmeti sunmak gibi agresif bir hedef belirledi. Kapoor, tüketicilere ait araçların çoğu zaman park halinde beklediğini, oysa paylaşımlı araçların her zaman kullanımda olabildiğini söylüyor. Elektrikli motorların 20 hareketli parçası bulunurken, benzinle çalışanlarda yüzlercesi bulunuyor; dolayısıyla elektrikli araçlar daha az bakım gerektiriyor. Düşük bakım masrafları, ucuz yakıt ve operatörünün olmayışı sayesinde, sürücüsüz elektrikli araçların ortalama bir insanın her gün kullanabileceği kadar ucuz olması ve toplu taşımayla kapınızın önü arasında temel bir bağlantı işlevi görmesi gerekiyor.

Kapoor uzun bir kariyer yolculuğunun ardından 2015 yılında tekrar şehirleşme üzerine çalışmaya başladı. karbon emisyonlarını azaltmak, şehirlerin etkin bir ulaşım sistemiyle tasarlanmasına bağlı; bu da devasa bir iş fırsatı demek. Kapoor şehircilik konusunda odaklanan bir yatırım fonu kurmayı düşündü, ama sonunda Lyft'e ve onun şehircilikteki davranış biçimlerini etkileme potansiyeline geri döndü.

otonom-araç

Bu Konudaki Son Durum Nedir?

Lyft, teknoloji geliştirmek üzere Ford Motor Co., Waymo LLC ve birkaç otonom sürüş startup'ıyla birlikte çalışıyor ama şirket kârlılıktan oldukça uzak ve bir filoyu destekleyecek altyapıyı da kurması gerekecek. Kapoor bu konuda iyimser. ''Ulaşım hakkında konuşmak için üçüncü sınıf öğrencisi olan dokuz yaşındaki çocuğumun dersine girdim ve hiçbirinin ehliyet almayla ilgili hiçbir isteği yoktu'' diyor ve devam ediyor: ''Hepsi otonom araçlar istiyor, özellikle de Netflix izleyip video oyunları oynayabileceklerse.''

KAYNAK: Bloomberg Businessweek Türkiye


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.