Öğrenci Kariyeri Banner

Birleşmiş Milletler'den Çarpıcı Araştırma: Türkiye'de Halkın Yüzde 75'i Erkeklerin Eşlerini Dövmesini Meşru Görüyor!

Birleşmiş Milletler'den Çarpıcı Araştırma: Türkiye'de Halkın Yüzde 75'i Erkeklerin Eşlerini Dövmesini Meşru Görüyor!

Birleşmiş Milletler, Toplumsal Cinsiyet Normları Endeksi isimli yeni bir raporunda dünya çapındaki cinsiyet ön yargılarına ilişkin verileri yayınlandı. Veriler, Türkiye'nin yüzde 91'inin ön yargıya sahip olduğunu ve dörtte üçünün partnere şiddeti meşru gördüğünü gözler önüne serdi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), geçtiğimiz günlerde Toplumsal Cinsiyet Normları Endeksi (GSNI) isimli bir rapor paylaştı. Rapor, politik, eğitim, ekonomik ve fizksel olmak üzere dört farklı kategoriden dünya çapındaki cinsiyet ön yargıları hakkında veriler içeriyor.

Partnere Şiddet Meşru Görülüyor!

Araştırmaya göre, her 10 erkek ve kadından 9’u kadınlara karşı temel ön yargılara sahip. Toplam nüfusun neredeyse yarısı, erkeklerin kadınlardan daha iyi siyasi lider olduğunu, her beş kişiden ikisi ise erkeklerin daha iyi yöneticiler olduğunu düşünüyor.

Verilere göre; Türkiye’deki insanların yüzde 91,08’i ön yargıya sahip. Kategori bazında göre; politik ön yargının yüzde 70,02, eğitimin yüzde 32,68, ekonominin yüzde 65,65, fiziksel bütünlüğün ise yüzde 75,57 olarak karşımıza çıkıyor.

Politik kategorisi “erkeklerin daha iyi siyasi lider olması ve eşit haklar” gibi konuları, eğitim “üniversitenin erkekler için kadınlardan daha önemli olması”nı, ekonomik kısım “erkeklerin işte daha fazla hakka sahip olması ve daha iyi yönetici olması, fiziksel bütünlük ise “üreme hakları ve partnere şiddet” gibi konuları içeriyor.

Rapora ilişkin BBC Türkçe’ye konuşan UNDP Türkiye Cinsiyet Eşitliği Analisti Aslı Çoban, kadına şiddet konusunun ele alındığı fiziksel bütünlük kategorisine dikkat çekerek, beş yıl önceki oranın yüzde 75,82 olduğunu, şimdi ise bu oranın yüzde 75,57 olduğunu belirterek pek bir gelişme olmadığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler raporuna göre ön yargılar, kadınların lider kadrolarda düşük olduğu yerlerde daha sık görülüyor. Aynı zamanda, bu tarz ön yargıların kadınların hayatlarında karşılaştığı engellerin itici gücü olduğuna vurgu yapılıyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.