Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Yılbaşı Klasiği: Noel Baba

Bir Yılbaşı Klasiği: Noel Baba
Her yılbaşında herkesin kostümünü sıkça gördüğü ve ismini sıkça duyduğu bir kahraman: ‘’Noel Baba’’

Peki ne biliyoruz bu ‘’Noel Baba’’ hakkında?

Beyaz sakallı, tombik, kırmızı başlıklı ve ren geyikleriyle bildiğimiz bu amcamız sadece bu kadar mı? Noel Baba aslında bir masal kahramanı gibi düşünülse de bu amcamız hayal ürününden ibaret değildir.

image001_640x640

Noel baba karakteri  gerçekte var olan ve yaşamış bir kişidir. Bu karaktere hayat veren insan, Hristiyan bir tüccarın oğlu olan Aziz Nicolaos’tır. Nicolaos, babası ölünce ondan  kalan mirası yoksullar için harcamaya karar vermiştir.

Yaşadığı şehrin zenginlerinden biri bolluk içindeyken yoksulluğa düşmüş ve var olan 3 kızının çeyizlerini yapamayacak duruma gelmiştir. Bu yüzden adam, kızlarını satmayı düşünmeye başlamıştır. Nicolaos bunu öğrendiğinde onlara gizlice yardım etmek istemiştir. Bir gece yarısı, onlar uyurken büyük kızın açık olan penceresinden odasına, çeyizine yetecek olan 1 kese altın atar. Nicolaos, diğer kızların da çeyiz paralarını karşılamak ister ama onların penceleri kapalıdır. Diğer kızların çeyiz paralarını pencereden atamadığı için bacadan atar. Ve Noel Baba’nın bacadan hediye atma hikayesi burada başlar.

Hoşgeldin Noel Baba

Noel Baba, dünyadaki bütün çocuklara umut ve beklenti aşıladığı için, dünya üzerindeki her kültürde farklı hikayelere ve rivayetlere sahiptir. Kimisine göre Antalya’da, kimisine göre Kuzey Kutbunda, kimisine göre Gronland’ta yaşamıştır. Haliyle farklı kültürlerde yaşattığımız Noel Baba’mızın tabii ki de tek bir ismi olmasını bekleyemeyiz. Çoğumuzun gerçek adını ‘’Nicolaos’’ olarak bildiği bu kahramana Almanlar ‘’Weihnachtsmann’’, İspanyollar ‘’Papa Noel’’, İtalyanlar  ‘’Babbo Natale’’, Türkler ise ‘’Noel Baba’’ demişlerdir.

Şimdi gelelim Noel Baba’nın ortaya çıkış hikayesine dayanan ‘’çocuklara hediye dağıtma’’ serüvenine…

NOEL BABA EFSANESİ

image002_640x556

İŞTE KARŞIMIZDA ŞOMİNEYE ÇORAP ASMA GELENEĞİ

Yeni yılda hediye verme adeti İskandinav Mitolojiisindeki Tanrı Odin’e aittir. Odin’den bahsedecek olursak, uzun sakallıdır  ve uçan bir atın üstünde simgelenir. Odin avlanmaya gittiğinde, çocuklar çoraplarının içine Odin’in uçan atı olan Sleipnir için havuç ve şeker koyup şomineye asarlardı. Odin ise buna karşılık çocuklara hediyeler getirirdi.

DipnotJ:Günümüzde ise yılbaşında çocuklar bekledikleri hediyeler karşılığında Noel Baba ve geyikleri için masalarının üzerine bisküvi ve süt bırakır.

NOEL BABA’NIN POPÜLARİTESİ

image003_421x640

İngilizce konuşulan dünyada,  ‘’Santa Claus’’ olarak bilinen Noel baba imajını,  Amerikan kültüründe ilk resmeden sanatçılardan biri Thomas Nast’tır. 29 Aralık 1863 yılında Harper’s Weekly isimli karikatür dergisinin yayınında,  Amerikan İç Savaş’ında Birleşik Devletler ceketi giymiş bir Noel Baba karşımıza çıkıyor.

image004_518x640

Sonrasında ise popüler Noel Baba imajı çizeri Haddon Sandblum’ın, 1931 yılında Coca-Cola  şirketinin reklamları için hazırladığı çizimlerle Noel Baba imajı son halini almıştır. Coca Cola’nın marka simgesi kırmızı beyaz olduğu için Noel Baba kırmızı ve beyaz giydirilmiştir. Bu çizimlerden önce Noel Baba genelde yeşil kıyafetlerle resmedilirdi.

image006_640x389

Japonların ise çok ilginç bir noel geleneği vardır. Yılbaşı günü  KFC’ye gidip tavuk yemek. Bu o kadar popüler bir gelenek ki o gün orada yemek yiyebilmeniz için aylar öncesinden yerinizi ayırtmanız gerekiyor.

image007_640x359 

1937 yılından beri hizmet veren School4Santas adında bir Noel Baba Üniversitesi var. Bu  öyle bir üniversite ki Noel Baba üzerine doktora bile yapılabiliyor. Bu üniversiteden mezun olan öğrencilere ise Noel Baba diploması veriliyor. Ama bu üniversiteye girmek hiç de kolay değil. Adaylar sıkı bir mülakata tabii tutuluyor.

 Özgün İçerik: Ulaş Özcan

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.