Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Petek Meselesi

Bir Petek Meselesi
Artan insan yoğunluğu beraberinde barınma sorununu getiriyor. Çoğu metropol şehirlerde insanlar artık parklarda veya boş bulduğu herhangi bir yerde barınmak zorunda kalıyor. Framlab mimarlık ofisi, New York'ta giderek artan evsiz nüfusa ev sahipliği yapacak bir proje geliştirdi. Ofis, "Homed" adını verdiği projeyle apartmanlarının boş duvarlarını bal peteğine benzeyen kapsül ev kümeleriyle kaplamayı öneriyor.

evsizler-icin-petek-barinaklar-yan_790x445

New York’taki evsizlik, oldukça yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Her gece kentin evsiz barınaklarında 61.000’den fazla insanın uyuduğu ve binlerce insanın da sokaklarda, metrolarda ve diğer kamusal alanlarda geceyi geçirdiği tahmin ediliyor. Kentleşmeyle ortaya çıkan arazi sıkıntısının, nüfus ve konut fiyatlarındaki artışın neden olduğu bu sorun, Homed projesinin odağını oluşturuyor.

55cb4c4fe50aa921101ba278

Proje, kentte yer alan apartmanların penceresiz cephelerine asılacak dikey yerleşimli, altıgen konut modülleri öneriyor. Birleşerek tam anlamıyla bir “askı mahalle” görünümüne bürünen tek kişilik konutlara erişim, iskele çerçevelerine yerleştirilmiş merdivenler tarafından sağlanıyor. Modüler konutlar kolay ve hızlı bir şekilde kurulabiliyor veya demonte edilebiliyor. Kurulumdaki bu esneklik evlerin duvarların formuna göre yerleştirilmesine olanak sağlıyor.

Konutların dış cephesinde soğuğu engellemek için oksitlenmiş alüminyum bir kabuk bulunuyor. Kabuğun iç kısmı ise geri dönüştürülerek 3D baskı ile üretilmiş polikarbonat levhalar ile kaplanıyor. Tüm bu katmanlar alüminyum çerçevelerle sabitleniyor. Modüllerin ön tarafında tüm ön cepheyi kaplayacak şekilde akıllı cam pencereler bulunuyor. Pencereler eve hem gün ışığı sağlıyor hem de olası reklam kaplamaları için kiralanabilecek alanlar oluşturuyor.

evsizler-icin-petek-barinaklar-ic

Konutların içi, sıcak bir ortam yaratmak için kontrplakla kaplı. İç donanımdaki mobilya ünitelerinde malzeme olarak bitki bazlı bir polimer olan biyoplastik kullanılıyor ve her ünite 3D baskı ile üretiliyor. Modüler olan bu üniteler konut sakininin istek ve ihtiyaçlarına göre farklı düzenlerde uyarlanabiliyor.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.