Öğrenci Kariyeri Banner

Bill Gates ve Steve Jobs'ın Çocuklarını Teknolojiden Bağımsız Şekilde Yetiştirmesi Bize Nasıl Bir Mesaj Vermeli?

Bill Gates ve Steve Jobs'ın Çocuklarını Teknolojiden Bağımsız Şekilde Yetiştirmesi Bize Nasıl Bir Mesaj Vermeli?
Bill Gates, Steve Jobs ve diğer teknoloji elitleri ile yapılan görüşmeler Silikon Vadisi ebeveynlerinin teknoloji kullanımı konusunda katı olduklarını ortaya koyuyor.

Yeni bir kitap, yıllar önce akıllı telefon kullanımının düzenlenmesi gerektiği yönündeki işaretlerin netleştiğini öne sürmekte.
Psikologlar akıllı telefonların genç beyinler için nasıl tehlikeli olabildiğine olan bulguları gün geçtikçe artıyor.

Araştırmalar, sekizinci sınıf öğrencisinin sosyal medyayı sıklıkla kullandığı zaman depresyon riskinin % 27 oranında arttığını tespit etti. Telefonlarını günde en az üç saat kullanan çocukların intihar etme ihtimali ise çok daha yüksek. Ve son araştırmalar gösteriyor ki ABD'deki genç yaşta intiharlar akıllı telefonlar yüzünden işlenen cinayetleri gölgede bıraktı.

Yakın zamanda kitap çıkaran eğitimciler Joe Clement ve Matt Miles'a göre akıllı telefon riski hakkındaki yazıların yaklaşık on yıllık bir geçmişi var.

Clement ve Miles, yakın tarihteki en büyük iki teknoloji figürünün - Bill Gates ve Steve Jobs - çocuklarını, oluşturulmasına yardım ettikleri ürünlerle oynamalarına nadiren izin verdiklerini iddia ediyor.

"Bu zengin teknoloji yöneticileri, ürettikleri ürünler hakkında tüketicilerinin bilmediği neyi biliyorlar?" Artan kanıtlara göre bunun cevabı git gide büyüyen dijital teknoloji bağımlılığı.

'Çocuklarımızın evde kullandıkları teknolojiyi sınırlandırıyoruz'

Microsoft'un eski CEO'su Gates, 2007'de kızı, bir video oyununa sağlıksız bir biçimde bağlılık göstermeye başlayınca, ekran süreleri üzerinde bir sınır belirledi. Ayrıca, 14 yaşına gelene kadar çocuklarının cep telefonu almasına izin vermedi (Bugün, bir çocuğun ilk telefonunu almak için yaş ortalaması 10'dur).

2012'de ölümüne kadar Apple'ın CEO'su olan Jobs, New York Times'ın 2011 yılındaki bir röportajında çocuklarına yeni piyasaya sürülen iPad'i kullanmalarını yasakladığını söyledi. "Biz çocuklarımızın evde kullandıkları teknolojiyi sınırlandırıyoruz." diye de belirtti.

Bill Gates Jennifer Gates

Clement ve Miles, varlıklı Silikon Vadisi ebeveynlerinin akıllı telefonların, tabletlerin ve bilgisayarların bağımlılık gücünü genel kamuoyundan daha fazla kavradıklarını düşünüyor - hem de bu ebeveynlerin sık sık teknolojide yenilikler keşfederek yeni yaşam şekilleri üretmeleri ve yatırım yapmalarına rağmen.

Yazarlar "Çocukların iPad gibi elektronik cihazları kullanmaları gerektiği modern bir devlet okulunda Steve Jobs'ın çocuklarının, bu teknolojiden uzak tutulan tek çocuk olmaları oldukça ilginç." diye belirtiyor.

Jobs'un çocukları okulu bitirdiler, bu nedenle Apple'ın son kurucusunun eğitim teknolojisi ya da "edtech" e nasıl cevap vereceğini bilmek imkansız. Ancak Clement ve Miles'a göre, Jobs'ın çocukları bugün ortalama bir ABD okuluna gitseydi, büyürken evde kullandıkları teknolojiden daha fazlasını okulda kullanıyor olacaklardı.

Yazarlara göre bu sadece ortalama bir okulda olabilecekler. Waldorf Okulu gibi özel Silikon Vadisi okullarının teknoloji seviyesi oldukça düşüktür. Kara tahta ve 2 numaralı kurşun kalem kullanıyorlar. Kodlamayı öğrenmek yerine, çocuklara işbirliği ve saygı becerileri öğretiliyor. Brightworks School'da çocuklar bir şeyler inşa ederek ve ağaç evlerindeki sınıflara katılarak yaratıcılık öğreniyorlar.

Edtech, hepsine bir çare olmayacak

Gates'in teknoloji konusunda yaptığı herhangi bir imtiyaz varsa o da bazı eğitim ortamlarında öğrencilere sunduğu avantajlardan yararlanmadır. Gates hanehalkı politikasını uyguladıktan sonraki yıllarda; milyarder hayırsever, kişiselleştirilmiş eğitime ve her öğrenci için ders planlarını uyarlamaya yardımcı olmak için elektronik cihazlar kullanma yönündeki yaklaşımlara ilgi duydu.

Yakınlardaki bir blog postta Gates Seattle bulunan ve öğrencilerin kişisel hedeflerine yönelmiş Summit Sierra okulunu kutladı. Kişiselleştirilmiş öğrenme ortamlarındaki öğretmenler, daha sıkı bir koçluk rolü üstlenir ve öğrencilerin takılıp kaldıkları durumlarda tekrar odaklanmalarına yardımcı olurlar.

Bu konularda teknoloji mümkün olduğunca özel olarak ve Gates'in bir öğrencinin gelişiminde yararlı olduğunu kabul ettiği şekilde kullanılmaktadır, bir eğlence olarak değil.

Bill "Kişiselleştirilmiş öğrenme hepsi için bir çare olmaz" diye yazdı. Ancak Gates, "Bu yaklaşımın pek çok genç insanın yeteneklerinden en iyi şekilde faydalanmasında yardımcı olabilir." diye söyledi.

Çeviri: Armoni Bayar

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.