Öğrenci Kariyeri Banner

BESYO’ların Yeni Gözdesi Yoga!

BESYO’ların Yeni Gözdesi Yoga!
Yoğun hayat temposundan yorulan, biraz dinginlik isteyen ama aynı zamanda hareket kabiliyetini artırıp, zinde kalmanızı sağlayacak bir spor olan yoga, artık üniversite dersliklerinde. Peki, nedir bu yoga? Nasıl yapılır? Yararları nelerdir? Bu içerikte sizi yoga hakkında bilgilendireceğiz.

Yoganın tarihi, yazının icadından öncelerine dayanıyor. Yoga duruşlarının resimleri birçok mağara duvarını süslemektedir. Babil, Mısır ve Çin uygarlıkları başta olmak üzere çeşitli kültürlerde yoganın kullanıldığı görülmüştür. Ayrıca ünlü matematikçi Pisagor’un okulunda da yoga eğitimine yer verildiği bilinmektedir.

yoga-antiche-statue

Yoganın en temel amacı, zihni ve bedeni sadeliğe, huzura ulaştırmak için yenilemektir. Bilinenin aksine bu yogada düşünce yoluyla değil, tamamen bilimsel bir şekilde gerçekleşiyor. Yoga duruşlarında kasların esnemesi ve oksijenle beslenmesi, doğru nefesin alınması ve vücudun rahatlaması ile bu yenilenme gerçekleşmektedir.

Yoga kelimesi Sankritçede “birleştirmek, bir araya getirmek” anlamına gelir. Aslında bu kelime dizini yoganın özünü oluşturmaktadır. Yoganın 5 temel ilkesi;

  • Doğru egzersiz,

  • Doğru nefes,

  • Doğru gevşeme,

  • Doğru beslenme,

  • Doğru düşüncedir.


 

YOGAAA

Bu ilkelerle hem bedene fayda sağlarken, doğru nefes alarak yaşamsal gücü, zihinsel berraklığı artırmaktadır. Kasları derinlemesine gevşeterek, insan anatomisinde yenilenmesi en güç olan sinir sisteminin yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Yoga yaptığınız sürede yogik beslenmeye uymanız önerilir. Bu beslenme türünde sindirimi kolay besinler çoğunluktadır. Ayrıca zeka geliştirici, sağlık standartınızı yükseltecek, odaklanmanızı artıracak uygulamalar da mevcuttur.

Yoga diğer sporların aksine kasları şişirmez, uzatır. Bu da daha ince, uzun ve zarif bir görünüme sahip olmanızı sağlar. Ancak bu yoga yapmak doğrudan zayıflatır anlamına gelmez elbette. Yogik beslenme öğretilerinin getirdiği saf, doğal ve kolay sindirilebilen gıdalar tüketmek en başta sağlığınızı korur. Bedeninize daha bilinçli yaklaştığınızda, metabolizmanız da daha düzenli çalışır ve kilo verilmesine yardımcı olur.

zencefilli-çay

 

Bunların yanı sıra yoganın bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığı da bilinmektedir. En başta kişide enerjisinin, gücünün, dayanma sınırının ve tahammülün artması gözlenmektedir. İlerleyen seanslarla beraber vücut esneklik kazanacak ve artık yaptığınız spor iç organlarınıza da iyi gelmeye başlayacaktır. Ağrı ve sızıları, hatta çeşitli hastalıkları içeren fiziksel bazı engellerin de kaldırılmasına yardımcı olduğu gözlenmiştir. Tüm iç organları, bağları ve tendonları uyaran bu spor vücudunuzdaki her bölgeyi eşit çalıştırarak bedenin dengeye ulaşmasına yardımcı olur. Ayrıca kendine güveni artırdığı, hafızayı güçlendirdiği, kararlılığı pozitif yönde etkilediği de bilinmektedir. Uyum sağlama ve çevresel faktörlere her zaman açık olma da geliştirdiği diğer özelliklerdendir.

YOGA

 

Diyaframın gerilmesi düşünsel, duygusal ve fiziksel stresin oluşmasına yol açar. Yoga uygulamaları diyaframdaki esnekliği artırır. Böylece hayatınızdan stresi uzaklaştırmaya da yardımcı olur. Okul hayatınızda da etkisini göreceğiniz bu spor dalı, stresle başa çıkabilme yeteneğinizi artırırken, kaygı bozukluklarına da iyi gelmektedir.

Yogaya başlamanız için başka bir neden ise bu sporun diğer sporlara nazaran öğrenci bütçesine en uygun spor dalı olmasıdır. Herhangi bir özel ekipman gerektirmeden, istediğiniz yerde, istediğiniz saatte sporunuzu yapabilirsiniz. Günümüzde birçok mobil aplikasyon yoga eğitimi vermektedir. Daha profesyonel düşünürseniz, spor salonları, yoga kampları ve özel dersler sizin için seçilmiş yerler.

Her bakımdan faydalı olan bu spor dalıyla iç huzurunuzu bulacağınızı, sınırlarınızı keşfedeceğinizi temenni ederiz.

Namaste!

Özgün İçerik : Firuze YÜKSEL 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.