Belçikalı bilim insanları 10 yıldır üzerinde çalıştıkları hidrojen üreten güneş panellerinin üretimini tamamladı. Sıfır karbon salınımına sahip ve havadaki nemden hidrojeni toplayabilen bir güneş paneli geliştirmeyi başardılar. Bu çalışmalar karbondioksit salınımı sonucu küresel ısınmayı tetikleyen sorunların önüne geçmek için yapılıyor. Ev ve iş yerlerinin ısıtılması hem oldukça masraflı hem de doğaya zararlar saçan bir durum.
Profesör John Marters‘ın 10 yıldır üzerinde çalıştığı bu kimya ile fiziğin birleşimi proje sayesinde güneş paneli günde 250 litre hidrojen üretiyor. Bu yönüyle paneller dünya rekorunun da sahibi oldu. Panellerin 20 tanesiyle bir evin tamamını tüm kış boyunca sıcak tutmak mümkün olabilecek. Profesör Martens, projeye ilk başladıklarında sadece yüzde 0.1 oranında hidrojen üretebildiklerini ve o hidrojenleri de arayıp bulmaları gerektiğini söyledi. Bugün ise testlerde hidrojen baloncuklarının ortaya çıkışı çıplak gözle görülebiliyor.
Panellerin günlük yaşamda da kullanılabilmesi ve ticari olması için denemeler yapılmaya başlanacak. Bunun için Leen Peeters isimli mühendisin laboratuvar olarak da kullandığı evine panel kurulacak. Peeters’in evinde su ısıtması ve ısı pompası için güneş panelleri kullanılıyor ve evde yalnızca kışın elektrik kullanılıyor. Panellerin kullanımında başarı sağlanırsa Peeters’ın komşularının evine de bu panellerden yerleştirilecek ve test genişleyecek.
Bilim insanları hidrojen aşırı yanıcı olsa bile bunun hidrojen kullanmanın doğalgaz kullanmaktan çok da farklı olmayacağını söylüyor. Özellikle bu paneller daha soğuk iklimlerde yaşayanlar için çok iyi bir fırsat olacak. Panel, hidrojen tankı ve ısıtma sisteminin ne kadar maliyete sahip olacağı ise şu anlık bilinmiyor.