Cambridge Üniversitesi'nden mühendisler, basit bir bilgisayar düzeneğini fotosentez yoluyla enerji elde eden bir bakteriyi kullanarak 6 ay boyunca çalıştırmayı başardı.
Araştırmacılar, mikroişlemcinin çalışması için siyanobakteri diye de bilinen mavi-yeşil alglerin ürettiği akımdan yararlandı.
Çok hücreli ve ipliksi yapılarıyla bilinen bu organizmalar zaman zaman su yosunu diye de anılıyor. Alg sayılarında genellikle yaz aylarının sonlarında ani patlamalar meydana gelebiliyor. Cambridge araştırmacılarının geliştirdiği yeni yöntemde alglerin, çok sayıda elektronik cihaz için enerji sağlaması amaçlanıyor.
Biyokimyacı Christopher Howe, "Giderek büyüyen Nesnelerin İnterneti artan miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor ve bu talebin enerji üretebilen sistemlerden sağlanması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Santimetre Kare Başına 4 Mikrovattan Fazla Enerji Üretmeyi Başardı!
Cambridge araştırmacılarına göre algler, bu noktada devreye girerek kesintisiz enerji sağlamak için Güneş pili görevi görebilir. Endüstriyel makinelerin yanı sıra algler, sayısız küçük cihaz için de enerji sağlayabilir.
Laboratuvar koşullarında alglerden AA kalem pil boyutunda bir güç kaynağı oluşturuldu. Bu kaynak, santimetre kare başına 4 mikrovattan fazla enerji üretmeyi başardı. Dahası fotosentetik algler, ışıklar söndüğünde de gündüz ışığından elde ettiği besin rezervlerini parçalamaya devam etti ve kayda değer miktarda akım üretmeyi sürdürdü.
Hakemli bilimsel dergi Energy & Environmental Science'ta yayımlanan araştırmanın yazarı Howe, "Fotosentetik cihazımızın enerjisi pillerdeki gibi bitmiyor çünkü enerji kaynağı olarak kesintisiz ışığı kullanıyor" diye konuştu.
Sonunda laboratuvarın ortam ışığında bırakılan mikroişlemci, 6 aydan uzun süre görevini yerine getirdi. Deney, alg tabanlı pillerin basit bilgisayarları çalıştırma kapasitesini gözler önüne serdi.
Biyokimyacı Paolo Bombelli, sistemin uzun süre boyunca tutarlı çalışmasından çok etkilendiklerini dile getirerek, "Birkaç hafta sonra duracağını düşünmüştük ama öylece devam etti" ifadelerini kullandı.
0 Yorum
Yorum Yap