Öğrenci Kariyeri Banner

Başımıza Taş Mı Yağacak?

Başımıza Taş Mı Yağacak?
Şu an gündemde olan salgın ve felaketlerin dışında 29 Nisan'da taş yağacak gibi söylentiler de çıkmış durumda.Bu taş bildiğimiz taşlardan değil bu taş gök cisimlerinden diğer bir adıyla meteor. Dünya aslında sürekli gök cisimlerine kucak açmaktadır. Biz bu üstümüze üstümüze yağan gök cisimlerini sürekli görüyoruz aslında ama o anlarda dilek tutmayı incelemekten daha önde tutuyoruz.

alexander-andrews--Bq3TeSBRdE-unsplash

Dünyaya gök cismi çarpma olasılığı olduğu gibi bu cisimlerin küçük parçalarının başınıza isabet etme olasılığı da var. Neyse ki dünyanın bir atmosferi var ve şanslıyız ki üçte biri denizlerle kaplı. Yine de her gördüğünüz taşa, taş deyip geçmeyin, tanıyın.

Gelelim 29 Nisan tarihinde bizim için bu kadar önemli olan cismin özelliğine bu cismin en önemli özelliği, diğerlerinden en büyük farkı büyüklüğüdür. NASA belirli tarihler arasında "tespit edebildiği" cisimlerin dünyamıza yakınlaştıkları tarihleri bir çizelge olarak tüm dünya ile paylaşmaktadır.

Screenshot_12

Tablonun tamami icin buraya tiklayiniz.

 

 

Çizelgede gördüğümüz üzere diğerlerinin ölçüleri oldukça ufak olduğu halde 29 Nisan tarihinde gezegenimize yaklaşan cismin çapının 1.8-4.1 km büyüklüğünde olabileceği tespit ediliyor. Bu tarihimizin en büyük gök cismi değil lakin diğerleri arasında oldukça büyük olmasından dolayı dikkatimizi çekmektedir. Haliyle bu kadar büyük bir gök cismi sadece bilim dünyasının dikkatini çekmekle kalmadı komplo üreticilerinin de fazlasıyla dikkatini çekti. Hatta o kadar ileri gittiler ki bu gök cisminin çarpmasından oluşacak dikkati dağıtmak için bilerek corona virüsünün insan eliyle dikkati başka yöne çekmek için geliştirdikleri bile söylendi. Tabi bu tarz insanların yokluğunu hiç çekmedik zaten bizler...

İşin bilim boyutuna tekrar geçecek olursak, yapılan hesaplamalar ve ölçümler sonucunda Dünya'nın yakınından geçip gideceği tespit edildi. Bu konu hakkında Türk Astronomi Derneği Başkanı Prof.Dr.İbrahim KÜÇÜK'ün açıklaması şu şekilde: "Dünya'ya çarpacağı ileri sürülen '1998OR2' adlı asteroid ilk olarak 1998 yılında keşfedildi. Yaklaşık 2 ile 4 kilometre genişliğinde bir asteroid. 29 Nisan 2020'de Dünya'ya 6,3 milyon kilometre yani Dünya-Ay arası mesafenin 16.4 katı uzaktan geçecek. Saatte yaklaşık 31 bin kilometre süratle geçmesi tahmin ediliyor. Gezegenimize çarpacak mı, çarpmayacak mı? Bunlar potansiyel tehlikeli arz eden asteroidler sınıfında olduğu için merak ediliyor. Ama merak edilecek bir şey yok. Yapılan hesaplar gösterdi ki bunun Dünya'ya çarpma olasılığı yok. Sadece yakınından geçecek. Yapılan hesaplamalar bunu ortaya koydu."

Tabi şunu da unutmamak gerek bunlar sadece bizlerin bulabildiğimiz ve tespit edebildiğimiz cisimler. Tespit edemediklerimiz bizler için her gün tehlike arz etmeye devam edecektir.

 

 

KAYNAKÇA

 

 

 

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.